Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Uzavření malínského mostu

KUTNOHORSKO – V prostorách železnice vyhasne zbytečně každý rok několik lidských životů při srážce s vlakem, v místech kde se nesmí koleje přecházet. Tímto jednáním lidé hazardují se svým životem. 

V termínu od 1. března2017 do cca 31. prosince 2018 bude za úplné uzavírky realizována rekonstrukce mostu ev. č. 2-013 na silnici I/2 mezi Kutnou Horou a Malínem. Přeprava chodců bude zajištěna kyvadlovou autobusovou dopravou.

Policisté v této souvislosti důrazně upozorňují občany a širokou veřejnost o důsledném dodržování bezpečnostních pravidel v prostorách vlakového nádraží, důsledné dodržování zákona č. 266/1994 Sb., o drahách. Zejména apelujeme o využívání kyvadlové dopravy, která bude v místech uzavření realizována.

Upozorňujeme, že v prostorách vlakového nádraží a okolí železnice budou policisté a strážníci města Kutná Hora provádět opakované, nepravidelné kontroly, které se budou zaměřovat zejména na nedovolené přecházení a zkracování si cesty přes železniční dráhu a nerespektování pokynů provozovatele dráhy, a také dodržování zákazu kouření na krytém nástupišti.

Policie ČR může dle zákona o drahách v blokovém řízení projednat případy, kdy fyzická osoba:

  • poruší nebo ohrozí provozování dráhy a drážní dopravy nebo poškodí součásti dráhy nebo součásti drážního vozidla,
  • úmyslně poškodí stavbu dráhy, stavbu na dráze nebo jiné zařízení, které je součástí této stavby, anebo úmyslně naruší činnost drážního zařízení nebo drážního vedení,
  • v rozporu § 22 odst. 4 zákona o drahách nedbá v obvodu dráhy pokynu provozovatele dráhy (Osoby nacházející se v obvodu dráhy jsou povinny dbát o svoji bezpečnost, dbát pokynů provozovatele dráhy k zajištění bezpečnosti osob a bezpečnosti provozování dráhy a drážní dopravy a pokynů k zajištění ochrany majetku a veřejného pořádku a jsou povinny zdržet se všeho, co by mohlo rušit nebo ohrozit provozování dráhy a drážní dopravy nebo mít za následek vznik škody na součástech dráhy nebo na drážním vozidle nebo narušit veřejný pořádek).
  • poruší přepravní podmínky stanovené pro přepravu nebezpečných věcí na základě § 37odst. 2 písm. j) nebo § 3 písm. d) zákona o drahách.

Neprojedná-li PČR tyto případy v blokovém řízení, pak je věcně příslušný k projednání drážní správní úřad (na železnici tedy Drážní úřad).

Policisté mohou v blokovém řízení uložit blokovou pokutu do výše až 1 tisíce korun. Ve správním řízení hrozí přestupci postih až do výše 10 tisíc korun.

por. Mgr. Vendulka Marečková
tisková mluvčí
P ČR Kutná Hora
15. února 2017

vytisknout  e-mailem