Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Uvězněné batole vysvobodili až policisté

BRNO: Zamknuté ve vozidle zůstalo několik desítek minut. 

Osamocená ratolest v prázdném vozidle se bohužel v letních měsících stává opakujícím se evergreenem. Nemusí pak venku přímo vládnout tropy, aby opuštěnému dítěti hrozil kolaps. Uvnitř hermeticky uzavřeného vozu totiž teplota velmi rychle stoupá, přičemž může dosahovat až k 65 stupňům Celsia. Poměrně rychle tak může dojít k přehřátí organismu, což může být pro ratolest fatální. V nejhorších případech totiž dochází k trvalému poškození zdraví, či dokonce i k úmrtí.

O naléhavosti obdobné situace by pak mohl vyprávět i mladý manželský pár z brněnské Slatiny. Brečícího osmnáctiměsíčního potomka totiž uvěznilo porouchané vozidlo, přičemž odpolední venkovní teploty šplhaly až k 25 stupňům Celsia. Několik dlouhých minut tak dítě uvnitř vozu očividně strádalo. Drahocenný čas rychle utíkal, přesto se nešťastným rodičům dovnitř dostat nepodařilo. Nakonec tak plačtivé miminko vysvobodili až přivolaní strážci zákona.

Vždy tak mějte na paměti, že děti uvnitř žhnoucí pece nesmírně trpí. Nikdy je proto nenechávejte samotné uvnitř rozpálených aut. 

por. Bc. Petr Vala, 30. června 2020.

vytisknout  e-mailem