Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Znalci KÚP získali významné ocenění

Členy řešitelského týmu, který se zabýval zavedením iontové mikroskopie do znalecké praxe, byli také znalci Kriminalistického ústavu Praha. 

V pondělí 9. října 2017 se v účelovém zařízení Ministerstva vnitra Spiritka v Praze uskutečnilo slavnostní předání Ceny ministra vnitra za mimořádné výsledky v oblasti bezpečnostního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací za účasti náměstka policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování plk. Ing. Mgr. Jaroslava Vilda, ředitele kanceláře 1. náměstka ministra vnitra Mgr. Pavla Vařeky, ředitelky kanceláře ministryně vnitra Ing. Ireny Baše a dalších zástupců Policejního prezidia a Ministerstva vnitra.  

předání ocenění 10Oceněn byl řešitelský tým ve složení čtyř znalců Kriminalistického ústavu Praha (KÚP), dvou pracovníků Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze a šesti zástupců firmy TESCAN ORSAY HOLDING, a. s., za projekt s názvem Zavedení techniky iontové mikroskopie (FIB) do kriminalisticko-technické a znalecké služby  Policie ČR pro analýzu stop v oblasti grafických, fyzikálně chemických a technických expertiz. Cenu předal náměstek policejního prezidenta Jaroslav Vild manažerovi projektu a vedoucímu řešitelského týmu pplk. RNDr. Marku Kotrlému z KÚP.  

Hlavní cíl projektu – zavedení techniky iontové mikroskopie SEM/FIB s katodovou luminiscencí a TE/STEM detektorem do kriminalistické znalecké praxe, byl splněn. Kromě toho byly vypracovány certifikované pracovní metodiky pro jeho plnou implementaci do praxe kriminalisticko-technické a znalecké služby Policie ČR a vytvořeny čtyři specializované softwary.

Co je iontová mikroskopie
Iontová mikroskopie (technika fokusovaného iontového svazku) je technickou inovací poslední doby. Během několika let opustila průmyslové haly výrobců elektronických prvků s vysokou integrací a začala se v miniaturizované formě dostávat i do specializovaných (forenzních) laboratoří. Její výhodou, oproti možnosti zpracovat signály prostřednictvím sekundárních a odražených elektronů, je možnost výrazně lepšího rozlišení strukturních elementů materiálů (např. hranic zrn) a zvláště přesné řezání materiálů v mikroobjemech. Tyto vlastnosti nacházejí velmi významné uplatnění i ve forenzní oblasti, kde lze s jejich pomocí provádět dříve nerealizovatelná zkoumání. „Můžeme se např. podívat na vnitřní stavbu povýbuchových a povýstřelových částic, stavbu nanokompozitů (např. hologramů) nebo pigmentových částic, které se používají jako ochranné prvky bankovek, “ vysvětlil vedoucí řešitelského týmu Marek Kotrlý.

Cena ministra vnitra je od roku 2011 standardní součástí systému podpory bezpečnostního výzkumu. Jejím cílem je ocenit tvůrce excelentních výsledků, motivovat k dalšímu zájmu o realizaci projektů a propagovat výsledky bezpečnostního výzkumu. Znalci KÚP již toto významné ocenění získali v roce 2012 za výzkum v oblasti povýstřelových zplodin a v roce 2015 za projekt v oblasti antropologie, který se zabýval využitím dentálních zobrazovacích technologií ve forenzní antropologii. „Dnešní, již třetí ocenění za výzkum, který získal řešitelský tým, jehož součástí byli i znalci Kriminalistického ústavu, svědčí o tom, že naše projekty jsou kvalitní a aplikované v praxi,“ připomněl ředitel KÚP plk. Mgr. Ľuboš Kothaj.     

kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
11. října 2017

Odkazy do noveho okna

předání ocenění  01

předání ocenění 01 

Detailní náhled

předání ocenění 02

předání ocenění 02 

Detailní náhled

předání ocenění 03

předání ocenění 03 

Detailní náhled

předání ocenění 04

předání ocenění 04 

Detailní náhled

předání ocenění 05

předání ocenění 05 

Detailní náhled

předání ocenění 06

předání ocenění 06 

Detailní náhled

předání ocenění 07

předání ocenění 07 

Detailní náhled

předání ocenění 08

předání ocenění 08 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem