Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Utonutí dvou mužů - aktualizace

Jihočeský kraj - Tábor, Písek - Podcenění vodního živlu vedlo k tragickému konci. 

Aktualizace k 16. 8. 2020:

Přesně po týdnu uzavřela policie pátrání po dvou pohřešovaných vodácích z minulého víkendu.  Pohřešovaný vodák z řeky Lužnice, který zmizel pod jezem Dráchov, byl nalezen v úterý na jezu v Soběslavi. Po jeho ztotožnění oznámili tuto smutnou skutečnost policisté rodině.

V sobotu 15. 8. 2020 si u kempu Radava na jezeře Orlík všimla těla ve vodě žena. Vše oznámila policistům. Policejní potápěči, specialisté ze zásahové jednotky, tělu po vytažení předali kriminalistům. Za pomoci svědků pak policisté mrtvého ztotožnili, je jím muž, který zmizel ve  vodě po skoku ze člunu minulý víkend. Jeho tělo tak voda vydala přesně po týdnu a jen několik desítek metrů od místa, kde v ní zmizel. Také v tomto případě museli policisté splnit smutnou povinnost a vyrozumět rodinu.

mjr. Mgr. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

16. srpna 2020

--

Dva velmi tragické případy utonutí osob z včerejšího dne vyšetřují jihočeští policisté.

Nejprve v 11:26 hod. přijali soběslavští policisté oznámení o převrácení kanoe s osádkou dvou mužů na řece Lužnici u jezu v obci Dráchov. Na místo byli zároveň vysláni záchranáři z řad Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje a Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje.

Strážci pořádku po příjezdu na místo zjistili, že skupina vodáků sjížděla řeku Lužnici, kdy vzhledem k vysokému stavu vody přenesli čluny kolem jezu po souši. Pak se dva muži zřejmě rozhodli, že se pojedou k jezu podívat a jezdili u jezu, až pod něj zajeli, dostali se do zpětného proudu a loď se převrátila.  Svědci události se snažili mužům pomoci, což se jim u jednoho podařilo a vytáhli ho na břeh. Druhý z mužů však zůstal pod hladinou.

Na místo přiletěl i vrtulník Letecké zdravotnické služby, který muže (roč. 1986) transportoval do nemocnice.

Operační důstojník na místo vyžádal výjezd Zásahové jednotky – potápěče, kteří ve spolupráci s hasiči propátrávali vodu u jezu, pod jezem a po toku řeky Lužnice, bohužel bez kladného výsledku. Na místě zasahovala i výjezdová skupina Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Tábor.

V pátrání po utonulém vodákovi (roč. 1983) budeme dnešního pokračovat.

Druhý případ byl oznámení v 14:43 hod., s tím že u kempu Radava na Orlické přehradě jeden z mužů za jízdy člunu skočil do vody a již nevyplaval. Na místo byly vyslány všechny složky Integrovaného záchranného systému, kdy policisté z obvodního oddělení Zvíkovské Podhradí za pomocí policejního kajutového člunu propátrávali uvedené místo, kde se muž potopil.

Dalším šetřením zjistili, že si trojice mužů půjčila člun z půjčovny v zmiňovaném kempu a jeli se projet. Poté jeden z nich několik desítek metrů od břehu z člunu vyskočil a již nevyplaval.

Na místo kromě policistů ze Zvíkovského Podhradí a hasičů z Milevska byli vysláni policisté Zásahové jednotky, výše uvedení potápěči, kteří ukončili pátrání u Soběslavi a pokračovali k místu určení. Dále se na Orlickou přehradu přesunuli zdravotníci z Vodní záchranné služby Plzeňského kraje, jenž disponují na lodi silnějším sonarem. Pátrání po utonulém muži (roč. 1978) pokračovalo do pozdních nočních hodin, bez kladného výsledku.

Dnes budeme v pátrání pokračovat.

Připomínáme všech osobám, kteří se pohybují na přehradách, řekách a vodních plochách, aby nikdy neriskovaly a nepřeceňovaly své síly!

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

9. srpna 2020

Odkazy do noveho okna

Utonutí Dráchov 1.

Utonutí Dráchov 1. 

Detailní náhled

Utonutí Dráchov 2.

Utonutí Dráchov 2. 

Detailní náhled

Utonutí Dráchov 3.

Utonutí Dráchov 3. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem