Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Útoky na bezbranné seniory neberou konce

JIČÍNSKO – Tentokrát však podvodník peníze nezískal. 

Ilustrační fotoIlustrační fotoJičínští kriminalisté ve středu 18. července zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze zločinu podvodu ve stádiu pokusu, kterého se měl dopustit doposud neznámý provinilec. Ten měl téhož dne telefonicky kontaktovat jednadevadesátiletou ženu z Kopidlenska a vydávat se za manžela její vnučky. Následně se seniorky dotazoval, zda má doma nějakou finanční hotovost popřípadě zlaté šperky. Zhruba za půl hodiny ženu telefonicky kontaktoval znovu s tím, že si osobně přijede pro peníze. Poté co seniorka odhalila, že se ve skutečnosti pouze vydává za rodinného příslušníka, muž ukončil telefonický hovor a na místo již nedorazil. Ženě naštěstí v tomto případě nevznikla žádná škoda ani jiná majetková újma.

I přesto muži v případě dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let.

Ilustrační fotoIlustrační fotoJak se vyhnout podvodu?

  • Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu. Pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást.
  • Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
  • Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout, Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené. Některé věci tak můžete vyřídit bezpečněji.
  • Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
  • Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte - v naprosté většině jde o podvod.
  • Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě. Napište si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší.
  • Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči aj.) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc.
  • Nepodvolujte se nátlaku ze strany rodinných příslušníků, natož cizích lidí, k podpisu závažných dokumentů např. k převedení bytu, domu nebo chaty nebo poskytnutí peněžních půjček. Vše si v klidu a pečlivě promyslete.
  • Závažná rozhodnutí o vašem majetku konzultujte s právníkem, nechte si poradit od dalších věrohodných osob. Většina institucí a nevládních organizací, která poskytuje pomoc seniorům, nabízí i bezplatnou právní poradnu.

Preventivní informace - ZDE

nprap. Aleš Brendl
20. července 2018; 10:40

vytisknout  e-mailem