Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Útok na Finanční správu – rozšíření trestního stíhání

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu Daňová Kobra, rozšířili trestní stíhání cizince, který měl provést sofistikovaný útok na Finanční správu ČR s úmyslem způsobit mnohamilionovou škodu. 

Při vyšetřování případu s krycím názvem SAVORY se kriminalistům Daňové Kobry za velmi intenzivní podpory Finančního analytického úřadu a Generálního finančního ředitelství podařilo zadokumentovat  další případy napadení Finanční správy.

Bylo zjištěno, že již v roce 2015 měl cizinec zaslat jménem jiného daňového subjektu Finanční správě formulář „Oznámení o změně registračních údajů“, na jehož základě se mu podařilo vylákat cca 2,4 milionu korun.

Dalšími následně podanými formuláři se cizinec měl pokusit změnit údaje o platebním styku sloužící Finanční správě k vracení přeplatků daňovým subjektům a tím vylákat neoprávněné finanční prostředky na úkor Finanční správy v souhrnné výši cca 125 milionů korun. Díky  včasnému zásahu pracovníků Finančního analytického úřadu a Generálního finančního ředitelství i příslušných finančních úřadů k vylákání peněžních prostředků již nedošlo.

Muž je obviněn ze zločinu podvodu dílem dokonaného a dílem ve stádiu pokusu. V případě uznání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let. Obviněný je stíhán vazebně.

Více informací k případu naleznete ZDE

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
23. listopadu 2017

vytisknout  e-mailem