Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Usvědčení fotbalových výtržníků dá hodně práce

8. díl pravidelného seriálu Práva "Z policejních spisů" 

      Divácké násilí jako fenomén doby, vázající se zejména k fotbalovým utkáním, prošlo za posledních několik let různými fázemi. Od přímých střetů s policií přímo na stadionech, napadání vlaků či autobusů s fanoušky konkurenčního klubu, až po dohodnuté bitky na periferiích měst.  Policie při dokumentaci musí překonat mnohá úskalí, kterými jsou například anonymita davu nebo velká míra konspirace při plánování výtržností.
Významnou roli sehrávají specialisté, zabývající se tímto problémem a jejich výborná místní i osobní znalost. Ostravská kriminálka má takovou výjimečnou partu, za jejíž mnohaleté působení si „extrémisté z Bohumínské“ získali respekt nejen u radikálních fans Baníku, ale v sezóně let 2003-2004 zatli tipec též fanouškům Brna, Sparty a Bohemky.
      Výrazný úspěch si kriminalisté připsali 27. března 2004, kdy se konalo utkání mezi fotbalovými kluby FC Baník Ostrava a FC Brno. Utkání bylo označeno za velmi rizikové již na základě prvotních operativních informací. V těchto případech policie posiluje své stavy tak, aby byla schopna zasáhnout nejen kdekoliv ve městě, ale rovněž na stadionu. K dispozici je vždy pořádková jednotka - „těžkooděnci“, i další nezbytná technika. Ostravskou specialitou bylo kromě využití kamerového systému na stadionu rovněž nasazení operativních trojčlenných hlídek. Pod vedením specialisty hlídka prostřednictvím záznamové techniky monitorovala a dokumentovala jakékoliv protiprávní jednání. Tato strategie ve spojení s koordinovanou činností dobře vycvičené pořádkové jednotky sehrála zásadní úlohu při identifikaci konkrétních osob, dopouštějících se nezákonného jednání.
      K problému došlo již během přepravy na stadion. Rozvášněný dav zhruba 150 fanoušků Brna začal ničit oba autobusy dopravního podniku, kterými byli přepravováni přímo na Bazaly. Začal první zákrok pořádkové jednotky a první předvedení osob. Situace se rychle zklidnila, avšak druhé dějství začalo přímo na stadionu. Došlo k ničení jeho zařízení a logicky opět zasáhla pořádková jednotka. Situaci tak během krátké doby dostala pod kontrolu a vzhledem k značné agresivitě brněnských fanoušku zůstala v hledišti až do konce utkání. Mezitím operativní hlídky monitorovaly dění „v kotli“ a tak získaly materiál pro závěrečné zúčtování.
      Bezprostředně po skončení utkání, jehož výsledek není v podstatě důležitý, bylo policejní skóre 28:13. Z celkem osmadvaceti zadržených a předvedených osob bylo třinácti sděleno podezření z trestných činů výtržnictví. Bylo vedeno jedno zkrácené přípravné řízení a sděleno podezření z přestupku. Škoda na zařízení stadionu a autobusech šla do statisíců.
      Práce specialistů však neskončila. Kriminalisté detailně vyhodnocovali všechny záznamy operativních hlídek a ve spolupráci s brněnskými kolegy byly postupně vyslechnuty desítky fanoušků Brna. Výsledkem bylo ztotožnění dalších sedmi pachatelů. Mimo jiné bylo obvinění sděleno 22letému muži z Blanska pro trestný čin podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Činu se dopustil verbálně, vykřikoval věty schvalující vyvražďování Židů. Soud mladíkovi vyměřil 400 hodin obecně prospěšných prací. Dalším 20 obviněným byly později uloženy tresty v  rozmezí od sedmi měsíců do dvou let, s podmíněným odkladem na jeden až dvě léta.
      Soud důsledně využil i možnosti udělení zákazu vstupu na utkání I. a II. ligy, pořádaná Českomoravským fotbalovým svazem. Díky dobré práci všech zúčastněných policistů a výbornému „tahu na branku“, který předvedla ostravská kriminálka, se podařilo eliminovat nejtvrdší jádro brněnských fans. To se promítlo do snížení rizika narušení veřejného pořádku během následujících utkání mezi oběma kluby.

Policisté při zatýkání fotbalových výtržníků u ostravského stadiónu Bazaly. Ilustrační foto Policie ČR

Článek byl napsán pro deník Právoplk. Mgr. Tomášem Landsfeldem, ředitelem Městského ředitelství policie Ostrava, a je zveřejňován v seriálu Práva "Z policejních spisů" .

vytisknout  e-mailem