Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Úspory v rozpočtu Policie ČR na rok 2011

Návrh rozpočtu Policie ČR na rok 2011 je velmi restriktivní. Přepokládá úsporu 2,6 miliardy korun v oblasti provozních nákladů a investic a další úsporu 1,7 miliardy korun na platech policistů a občanských zaměstnanců. Ve srovnání s rokem 2010 jde o rozpočtové škrty v rozsahu 40% v první oblasti a 10% v oblasti mzdových nákladů. 

Přes zásadní omezení finančních prostředků zůstává prioritním úkolem Policie ČR garance vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku na území České republiky. Musíme se chovat tak, abychom minimalizovali dopad úsporných opatření na přímý výkon základních policejních činností a tím na ochranu obyvatel před kriminalitou a dalšími sociálně patologickými jevy. Našim cílem je zachování standardu policejních služeb bez investic do jeho zvyšování. Omezíme činnost Policie ČR výhradně na úkoly přímo vyplývající ze zákonů a zaměříme se na priority obsažené v programovém prohlášení vlády, zejména v kapitolách věnovaných vnitřní bezpečnosti státu a boji proti korupci.
 
Má-li Policie ČR dostát svým úkolům, musíme bezpodmínečně vygenerovat dostatečné finanční prostředky na její provoz. Znamená to najít v rozpočtu zhruba 1 miliardu korun, která na provozní výdaje chybí. Nezbývá nám než seškrtat veškeré investice více jak o polovinu. Zrušíme výstavbu budovy Krajského ředitelství policie v Liberci. Odložíme modernizační a inovační projekty v oblasti informačních technologií. Přerušíme práci na rozvoji schengenského informačního systému, vízového informačního systému a cizineckého informačního systému. Nebudeme investovat do žádného nadstandardu. Zastavíme akreditace znaleckých pracovišť Kriminalistického ústavu Praha a odborů kriminalisticko-technických expertiz.
 
Úspory ovšem musíme hledat i v samotné oblasti provozních výdajů. Je-li přednostním úkolem Policie ČR výkon služby na území České republiky, musíme ukončit zahraniční mise Útvaru rychlého nasazení, jehož příslušníci chrání zastupitelské úřady České republiky v některých zemích s nestabilní vnitřní bezpečnostní situací. Náklady na tyto zahraniční mise pokryjí náklady na provoz několika desítek obvodních oddělení. Musíme rovněž optimalizovat dislokaci všech policejních útvarů, abychom v roce 2011 omezili celkové mandatorní výdaje o 20% oproti roku 2010. V praxi to znamená sestěhování do menšího počtu objektů, v jehož důsledku ušetříme na nájemném, na výdajích za vodu, teplo a elektrickou energii. Další úspory nepochybně přinese urychlení transformace služby cizinecké policie a značné úspory by měla přinést změna zákona o telekomunikacích, která by ukončila hrazení nákladů na odposlechy telekomunikačním operátorům.
 
V oblasti mzdových nákladů návrh rozpočtu počítá s rozhodnutím vlády, které sníží platové tarify policistů i občanských zaměstnanců o 10%. To samo o sobě však desetiprocentní úsporu nákladů na mzdy nezajistí. Rozhodně nechceme propouštět policisty, a proto podporujeme zachování stávajícího znění zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Počítáme ovšem s přirozenými odchody policistů (ročně kolem 1500 osob) a na jejich uvolněná místa nebudeme přijímat nováčky. Dosáhneme tak postupného faktického snižování početního stavu Policie ČR a na jeho základě úspor, které nám bezprostředně pomohou vyrovnat se se škrty v oblasti mzdových nákladů a v budoucnu přinesou prostředky využitelné k financování provozu a investic. Uvedený postup samozřejmě předpokládá změny v systemizaci služebních i pracovních míst ve prospěch přímého výkonu služby a na úkor počtu řídících pracovníků a pracovníků zařazených v podpůrných složkách. Restriktivním rozpočtovým opatřením se musí přizpůsobit také organizace výkonu služby tak, aby výkon byl méně náročný jak na mzdové výdaje (směnný provoz, pohotovosti, přesčasy), tak na výdaje provozní.
 
Rozpočtový rok 2011 bude pro Policii ČR mimořádně obtížný. Naději do budoucna však vzbuzuje příslib vlády, že v následujících letech už žádná další restriktivní rozpočtová opatření Policii ČR nečekají.
 
 
Genmjr. Mgr. Oldřich Martinů                
policejní prezident
25. 8. 2010

vytisknout  e-mailem