Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Úspěšné zákroky policejního psovoda a jeho psa Jalara

KRAJ - Pachatelé byli vypátráni na místě činu. 

Psovodi se služebními psy jsou zařazeni na oddělení služební kynologie u všech krajských ředitelství policie, kde jsou organizačně začleněni pod odbory pořádkové policie krajských ředitelství. Právě na oddělení služební kynologie jsou zařazeni psovodi specialisté, kteří provádějí na daném území výkon služby se služebními psy specialisty na detekci omamných a psychotropních látek, výbušnin, akcelerantů, zbraní, ale významně  pomáhají i při pátrání po pohřešovaných nebo hledaných osobách. I na Krajském ředitelství policie Středočeského kraje máme několik policejních psovodů se svými psy. Jedním z nich je i pprap. Mach se svým psem Jalarem. Právě jim se povedlo vypátrat několik pachatelů během jednoho týdne.
V neděli 4. října bylo na policii oznámeno, že má v bývalém areálu firmy v Kladně docházet ke krádeži šamotových cihel. Na místo okamžitě vyjelo několik policejních hlídek a byl povolán i policejní psovod se svým psem Jalarem. Na místě policisté nalezli připravenou dodávku, ve které se nacházela paleta a na ní vyskládáno celkem 1437 cihel. Policejní psovod pak se svým psem celý rozsáhlý areál propátral a na několika místech a v blízkosti areálu vypátral několik osob. Následně bylo zjištěno, že jeden muž je v celostátním pátrání, protože na něj byl vydán příkaz k zatčení.
O několik dní později, ve čtvrtek 8. října byl pprap. Mach se svým psem Jalarem vyslán na Prahu venkov – VÝCHOD do chatové oblasti Sluštice, kde došlo k vloupání do chaty. Po příjezdu na místo byl Jalar použit k propátrání místa v okolí chaty, kde ke vloupání došlo, které bylo s negativním výsledkem. Poté pes propátral širší okolí a další chaty za účelem vypátrání pachatele. Zde už byl pes úspěšný s v jedné z chat nalezl muže, který se do chaty vloupal.  Následně brandýští policisté zahájili trestní stíhání sedmačtyřicetiletého muže jako obviněného ze spáchání zločinu krádež a přečinu porušování domovní svobody. Bylo totiž zjištěno, že se svého jednání se měl dopustit v době vyhlášeného nouzového stavu na celém území České republiky tím, že měl  v období od 22. září do 8. října 2020 vloupat do několika chat, kde měl přespávat a majitelům vypít zásoby alkoholu. V posledním případě ho však na místě vystopoval policejní pes a muž byl policisty zadržen. 

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
3. listopadu 2020

vytisknout  e-mailem