Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Úspěšná pátrací akce - AKTUALIZACE

PLZEŇSKÝ KRAJ - Během krátké doby se nám podařilo nalézt hledaného muže i s pětiměsíčním dětátkem. Nyní je již obviněn z trestného činu braní rukojmí. 

AKTUALIZACE: 

Vrchní komisařka odboru obecné kriminality zahájila ve čtvrtek (3. srpna 2023) trestní stíhání třicetiletého muže jako obviněného ze spáchání trestného činu braní rukojmí a dnešního dne také podala státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby.

O samotné pátrací akci a jejím úspěšném konci jsme informovali již ve středu. S ohledem na probíhající trestního řízení nebylo možné k případu poskytnout konkrétnější informace, aby nebyl narušen jeho zdárný průběh. V současné době už však můžeme přiblížit dramatický vývoj celé události.

Podle zatím zjištěných skutečností došlo ve středu v jednom z rodinných domů v Plzni mezi partnery k rozepři kvůli jejich vzájemnému soužití. Ta zpočátku skončila tím, že se třicetiletý muž zamknul společně se ženou a jejich pětiměsíčním dítětem v kuchyni, kde svou partnerku zpočátku vulgárně urážel a poté ji napadal i fyzicky. Jeho agresivní chování se stupňovalo, až začal s nožem v ruce ženě vyhrožovat zabitím. Ženě s miminkem přišel na pomoc jeden z rodinných příslušníků, který do kuchyně rozrazil dveře. Následně obrátil muž svou agresi i proti pětiměsíčnímu miminku a začal vyhrožovat i zabitím kojence. Toho se také zmocnil, vyskočil s ním z přízemního okna rodinného domu ven na ulici, spoře oblečené dítě naložil do auta, resp. jej položil na sedadlo a odjel neznámo kam.

Začalo usilovné pátrání, do kterého bylo zapojeno značné množství našich sil a prostředků. Hned na začátku pátrací akce jsme zjistili, že vozidlo, se kterým muž i s dítětem odjel, bylo zaparkované nedaleko domu a že se tedy musí již s největší pravděpodobností pohybovat pěšky. Propátravali jsme ze země i ze vzduchu místa, kde by se mohl muž s dítětem nacházet, vytěžovali jsme kolemjdoucí, to vše s maximálním nasazením.

Po krátké době se setkala pátrací akce s úspěchem, muže i s dítětem jsme našli v pořádku v jednom z barů. Po předání miminka matce jsme muže na místě zadrželi. Test na omamné a psychotropní látky detekoval u zadrženého pozitivní hodnoty na THC, kokain a amfetamin. Po lékařském vyšetření spojeném s odběrem biologického materiálu jsme muže převezli do policejní cely. Pak si již případ převzali krajští kriminalisté a začali prověřovat veškeré skutečnosti důležité pro trestní řízení. Následovala celá řada procesních úkonů – ohledání místa činu, zajištění kriminalistických stop, výpovědi osob, výslech obviněného atd.

Po necelých 29 hodinách po zadržení si tak včerejšího dne v odpoledních hodinách převzal třicetiletý muž usnesení o zahájení trestního stíhání jako osoby obviněné ze spáchání trestného činu braní rukojmí (dle § 174 odst. 1, odst. 2 písm. b) trestního zákoníku, pro který je stanoven trest odnětí svobody na 5-12 let).

Trestní stíhání obviněného probíhá na základě rozhodnutí soudu vazebně.

mjr. Mgr. Pavla Burešová
4. srpna 2023

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dnešního dne jsme pátrali při rozsáhlé pátrací akci po muži, který po rodinné rozepři v Plzni odešel z domova s pětiměsíčním miminkem. Jelikož panovala mimo jiné  důvodná obava o život a zdraví malého dítěte a také obava o život a zdraví hledaného muže, bylo do pátrací akce nasazeno značné množství našich sil a prostředků. Policisté ze speciální pořádkové jednotky, obvodních oddělení, služební kynologie, ze služby kriminální policie a vyšetřování, odboru cizinecké policie,  dopravní policie, včetně kolegů z integrovaného operačního střediska dělali maximum pro to, aby byl muž s miminkem co nejdříve nalezen. Pátrali jsme jak na zemi – pěší i motorizované hlídky ve vozidlech i na čtyřkolkách, tak i ze vzduchu. Situaci nám pomáhal monitorovat policejní vrtulník  i drony SIT Magistrátu města Plzně.

Pátrání po hledaném muži s děťátkem mělo šťastný konec. V relativně krátké době se nám je podařilo najít v jednom z restauračních zařízení a oba byli v pořádku.  Dohlédli jsme na to, aby dítě bylo bezpečně předáno do péče matky a muže jsme poté na místě zadrželi. Do příjezdu zdravotníků jsme také počkali u maminky s miminkem a pomohli jí s péči o dítě a také se zvládnutím této situace.  

V současné době je podezřelý již v policejní cele a budou s ním probíhat procesní úkony. Následně bude stanovena i právní kvalifikace jeho protiprávního jednání, o čemž vás budeme později informovat. V tuto chvíli však není možné s ohledem na to, abychom neohrozili samotný průběh trestního řízení, poskytovat k případu podrobnější informace.

mjr. Mgr. Pavla Burešová
2. srpna 2023

vytisknout  e-mailem