Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Úspěšná Kobra odhalila podvody za desítky milionů

ZLÍNSKÝ KRAJ: Obvinění připravili stát o 60 milionů korun. 

Rozsáhlý případ daňového podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie realizují v současné době krajští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality ve spolupráci s Finančním úřadem pro Zlínský kraj v rámci projektu Zlínská Kobra.

Obvinění měli po vzájemné dohodě v roce 2014 vytvořit účelový obchodní řetězec firem, ve kterém vystavovali doklady o nákupu a prodeji provozního zařízení dodaného do společnosti ze Starého Města na projekt, který byl financován z operačního programu Životního prostředí Fondu soudružnosti Evropské unie.

V rámci vytvořeného obchodního řetězce firem docházelo k několika netransparentním předprodejům, jejichž cílem bylo zastřít skutečný stav a celou dodávku zneprůhlednit. Pomocí těchto předprodejů pak obvinění vědomě deklarovali nepravdivé údaje o termínu skutečného pořízení a účelově navýšili cenu jednotlivých technologických celků tak, aby společnost ze Starého Města mohla z poskytnuté dotace vyčerpat maximální možnou částku. Současně došlo v obchodním řetězci také ke zkrácení daně z přidané hodnoty. Skupina šesti osob připravila stát o předběžně šedesát milionů korun.

Krajští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality zajistili v průběhu řízení na účtech obviněných finanční prostředky ve výši 10 milionů korun a celkem 10 nemovitostí. Finanční správa v rámci daňového řízení zajistila v této věci finanční prostředky na bankovních účtech a v hotovosti přes 4 miliony korun a uplatnila zástavní práva na nemovité a movité věci v objemu způsobené škody.

Vyšetřovatel obvinil v minulém týdnu pět mužů a jednu ženu ve věku od 34 do 56 let ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve formě spolupachatelství a dva z mužů a společnost ze Starého Města navíc ze zvlášť závažného zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie. Všichni jsou stíhání na svobodě a hrozí jim až desetiletý trest odnětí svobody.

12. září 2017, mjr. Mgr. Lenka Javorková  

vytisknout  e-mailem