Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Úspěšná akce "KURÝR"

V těchto dnech zadrželi pražští a liberečtí detektivové ve spolupráci s NPC organizovanou skupinu devíti osob podezřelých z páchání drogových deliktů. 

Detektivové Služby kriminální policie a vyšetřování z Obvodního ředitelství Praha IV, ve spolupráci s detektivy NPC a Služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Liberec, zadrželi během jedné hodiny v nočních hodinách z 26. na 27. 1. 2010 na území hlavního města Prahy, Středočeského a Libereckého kraje devět osob podezřelých z páchání drogových deliktů a tím ukončili akci s krycím názvem „KURÝR“. Organizovanou skupinu pachatelů kriminalisté rozkrývali po dobu téměř jednoho roku.
 
Bleskově a profesionálně koordinovaná akce, za účasti Zásahové jednotky Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy, byla zaměřena na dopadení osob, kteří se na území Prahy, Středočeského kraje a Libereckého kraje, podíleli na dovozu léčivých přípravků (zejména léků ACATAR) s obsahem pseudoefedrinu z Polska, a to jednak z důvodu následné distribuce těchto léků, jednak k výrobě drogy PERVITIN.
Omezení volného prodeje léků s obsahem pseudoefedrin u nás vede pachatele drogových deliktů k nákupům těchto léků v zahraničí, a to zejména v Polské republice, kde je pro ně nejdostupnější.
 
„Služeb“ této organizované skupiny využívala nejenom rozvětvená komunita narkomanů různého věku z celé Prahy, Středočeského kraje, Liberce a celých severních Čech, ale i ze zahraničí. Z Polska organizátoři gangu dováželi týdně okolo 1.000 ks balení léků ACATAR. Dle aktuálního valutového kurzu je cena za jedno balení okolo 100,- Kč. Léky byly po dovozu do naší republiky částečně obratem prodávány až se 100% ziskem a částečně z nich byla vyráběna droga PERVITIN, kterou dále distribuovali dalším prodejcům a jednotlivým uživatelům. Tímto způsobem vyráběli týdně minimálně okolo 200 gramů vysoce kvalitního pervitinu, který se před prodejem dále ředili, někdy až na dvojnásobek původní hmotnosti. Prodejní cena naředěného pervitinu je 1.000,- Kč za  1 gram.
 
Při zadržení podezřelých a následných domovních prohlídkách byly nalezeny dvě kompletní laboratoře (varny) na výrobu PERVITINU (z nichž jedna měla vzhled průmyslové laboratoře), přes 0,5 kg efedrinu, značné množství zahraničních léků s obsahem pseudoefedrinu, prostředky a předměty sloužící k distribuci drog a množství PERVITINU za několik desítek tisíc korun, jehož čistota účinné látky obsahovala až 75 %.
Zadržení pachatelé byli zatím jako organizovaná skupina obviněni z trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a z trestného činu porušení předpisů o oběhu zboží ve styku s cizinou, za což jim v případě odsouzení hrozí tresty odnětí svobody až deset let. V současné době je na všechny zadržené uvalena vyšetřovací vazba.
 
Zajímavostí je, že do této chvíle bylo prokázáno, že za poslední rok organizovaná skupina vyrobila minimálně 6,6 kg vysoce kvalitního neředěného PERVITINU a z Polska přivezli minimálně 36.000 ks, léčivých přípravků (balení léků), které dále prodávali, přičemž oficiální finanční příjem zadržených osob byl za poslední rok 0,- Kč.
 
Kriminalisté i nadále prošetřují další trestnou činnost zainteresovaných osob v tuto chvíli nezadržených a osob profitujících a podílejících se na jejich „podnikání“. Další zatýkání a postihy po celé České republice budou s největší pravděpodobností následovat.

vytisknout  e-mailem