Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Úředníci tlaku nepodlehli

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v tomto týdnu obvinili z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby (dle § 329 odst. 1 písm. a odst. 2 písm. e trestního zákoníku) vedoucího pracovníka Správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava.  

Policisté ÚOKFK SKPV obviněnému kladou za vinu, že v roce 2011 měl nepřípustným a nepřiměřeným způsobem nutit podřízené pracovníky k protiprávnímu postupu, aby v souvislosti s „kůrovcovou kalamitou“ legalizovali v té době již částečně uskutečňovaný avšak nepovolený záměr spočívající v rozsáhlém použití biocidů (látek ničící živé organismy) na ploše národního parku.
 
Podle závěrů kriminalistů ÚOKFK SKPV měl několika svým podřízeným opakovaně oznámit, že pokud nebudou postupovat podle jeho předchozích pokynů, budou jim zrušena pracovní místa.
 
Obviněný pracovník Správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava pak na začátku června 2011 použití biocidů povolil, a to i bez potřebného stanoviska, neboť jeho podřízení se tlaku nepodvolili.
 
Tímto případem se zabývala českobudějovická expozitura ÚOKFK SKPV více než jeden rok. Trestní stíhání obviněné osoby je vedeno na svobodě.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
4. července 2013

vytisknout  e-mailem