Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Úrazy dětí nejen v dopravě

KRAJ: Jihomoravští policisté a lékaři Dětské nemocnice FN Brno se setkávají s dětskými úrazy. 

Společná tisková konference se dnes 5. září 2017 konala v Dětské nemocnici FN Brno. Společným tématem byla úrazovost dětí. Se zástupci médií se sešli zástupci Fakultní nemocnice a Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje.

Vedoucí Odboru služby dopravní policie plk. Jindřich Rybka poděkoval lékařům za spolupráci v oblasti prevence dětských úrazů.  Dále informoval přítomné o nehodovosti v prázdninových měsících na území Jihomoravského kraje. Konstatoval, že vývoj úrazů v dopravě v letošním roce v souvislosti s dětmi je pozitivní. Rodiče se stávají zodpovědnějšími ke svým dětem. Více používají v autech zádržné systémy, přilby na kolech, reflexní prvky.

V roce 2016 v souvislosti s dopravní nehodou zemřely na silnicích Jihomoravského kraje celkem 4 děti. V letošních letních měsících nebylo v souvislosti dopravní nehodou usmrceno žádné dítě. Těžce bylo zraněno celkem 5 dětí a lehce 64 dětí. Zraněny byly děti jako spolujezdci, cyklisti i chodci. Ve většině případů došlo k lehkým zraněním. Nejčastější příčinou dopravních nehod v letním období, u nichž byly zraněny právě děti, jsou rychlost, způsob jízdy, přednost. Při dopravních nehodách v měsíci červenci a srpnu bylo účastníkem dopravní nehody dítě celkem ve 146 případech.

Ředitel Fakultní nemocnice Brno MUDr. Roman Kraus, MBA i prof. MUDr. Ladislav Plánka, Ph.D. přednosta Kliniky dětské chirurgie se shodli na tom, že rodiče více dbají na bezpečnost svých dětí a více pozornosti věnují také prevenci úrazů I přes tuto pozitivní skutečnost klinika dětské chirurgie ošetřila o 2000 více ambulantních pacientů než loni. V souvislosti s dopravou je podíl zraněných dětí 50%. Z pohledu lékaře a praxe vyplývá, že fenoménem úrazů dětí během letních prázdnin jsou zejména trampolíny a parkurové skákání dětí. I přes skutečnost, že například bazénů u rodinných domů je velký počet, tak poklesl počet utonulých dětí právě v nich. Více rodiče dbají na zabezpečení bazénu a prevenci.

Každoročně dochází vlivem ukončení prázdnin a v souvislosti se začátkem školního roku ke zvýšení provozu motorových vozidel a chodců na komunikacích. V posledním prázdninovém týdnu proto na celém území Jihomoravského kraje dopravní policisté a policisté jednotlivých územních odborů prováděli zvýšený dohled nad bezpečností silničního provozu. Krajská preventivně bezpečnostní akce pod názvem Šťastný návrat zcela určitě přispěla k bezpečnějšímu provozu. 

V první týdnu nového školního roku na vytypovaných přechodech pro chodce budou dopravní policisté dohlížet na bezpečnost dětí při cestě do školy. Součástí celorepublikového projektu „Zebra, se za tebe nerozhlédne“ jsou také besedy, které budou probíhat na základních školách v souvislosti s bezpečností v dopravě.

Řidiči by si měli uvědomit, že děti jsou jeden z nejslabších článků v silničním provozu. Měli by nejen dodržovat rychlost, ale také zvýšit  především svou obezřetnost a ohleduplnost.

 

mjr. Bc. Štěpánka Komárová, 5. září 2017

 

vytisknout  e-mailem