Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Upřesnění informací zveřejněných Celním ředitelstvím Brno

BLANENSKO: Informace k zajištění lihovin, jejichž vzorky obsahovaly metanol.  

Policisté ve čtvrtek 27. září přijali oznámení od chemické laboratoře z Brna, že u dvou vzorků alkoholu, které si 21. září přinesl k otestování muž ze Sebranic, byla zjištěna pozitivní hodnota metylalkoholu. Hodnota ve vzorku testované slivovice byla 3,6 gramů metanolu na litr destilátu, přičemž povolená hranice je u tohoto typu lihoviny až 12 gramů na litr. U rumu, který muž použil společně s dalšími ingrediencemi k výrobě višňovice, byla zjištěná hodnota 1,8 gramu na litr, přičemž povolená norma je 0,8 gramu metanolu na litr tohoto typu destilátu.
Blanenští policisté proto neprodleně kontaktovali muže, který vzorky do laboratoře přinesl, a okamžitě vyrazili do místa jeho bydliště, kde zajistili na čtyři desítky lahví alkoholu. Šetřením zjistili, že podezřelý lašský tuzemák koupil šedesátiletý muž od neznámé ženy už v červenci přímo v místě bydliště, kam tato žena ve věku 40 – 60 let přijela autem. Muž si od ní koupil dvacet litrů této lihoviny v litrových lahvích. Protože se jednalo o lahve, na kterých zcela chyběly kolky, na místo se dostavili také pracovníci Celní správy, kteří provádí šetření po vlastní linii.
 
Policisté pomocí místního rozhlasu nejen v Sebranicích, ale i v okolních obcích, informovali veřejnost o prodeji podezřelého rumu, který by případně někdo další mohl mít doma. Občany důrazně varovali, aby tuto podezřelou lihovinu v žádném případě nekonzumovali a pokud mají doma lahve zakoupené od podomních prodejců, aby tuto informaci sdělili na linku 158, stejně jako informace k popisu či pohybu neznámé ženy, která alkohol  v Sebranicích a okolí mohla nabízet. K rozboru do laboratoře hasičského záchranného sboru v Tišnově jsme odvezli další vzorky podezřelého rumu ke kontrolním testům. Výsledky rozborů s jistotou prokáží, zda je v nich obsažená hodnota metylalkoholu zdraví nebezpečná, nebo se jedná o koncentraci, která nepřekračuje povolenou mez, což bude směrodatné pro další postup policie.
 
 
mjr. Petra Vedrová, 2. 10. 2012
 
Zvukový záznam: informace_0210.mp3

vytisknout  e-mailem