Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Upozorňujeme na rozsáhlá bezpečností opatření

Policie ČR dokončuje přípravu k zajištění bezpečného průběhu vzpomínkových akcí. 

Důstojníci Policie České republiky v těchto dnech dokončují přípravy na rozsáhlá bezpečnostní opatření, která mají za cíl zajistit bezpečný průběh dvoudenní vzpomínkové konference a navazujících akcí k uctění památky obětí holocaustu.

Účast na pietních aktech potvrdily téměř tři desítky hostů, kteří užívají statutu chráněné osoby ve smyslu mezinárodních dohod. Vesměs jde o předsedy parlamentů evropských států.

Za Policii ČR se především připravují policisté zařazení v Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Ochranné služby Policie ČR, Útvaru pro ochranu prezidenta ČR a příslušníci Krajského ředitelství hlavního města Prahy. Povoláni do služby na potřebná místa (zejména území hl. města Prahy - Pražský hrad, Obecní dům; město Terezín apod.) budou také policisté z dalších celorepublikových útvarů (Letecká a Pyrotechnická služba, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu SKPV, Útvar rychlého nasazení apod.) a příslušných krajských ředitelství. Řádově půjde o stovky policistů jak uniformovaných, tak neuniformovaných složek Policie ČR.

Velitelé v posledních dnech permanentně komunikují s organizátory akce, protokolisty dotčených českých institucí, zejména pak kanceláře prezidenta republiky, Úřadu vlády ČR, Ministerstva zahraničních věcí ČR, vybranými zástupci obou komor Parlamentu ČR, se zástupci Magistrátu hl. města Prahy apod. Vzhledem k aktuální situaci v Evropě nepřetržitě analyzujeme informace o míře bezpečnostního rizika, proto spolupracujeme napříč policejní i zpravodajskou komunitou v České republice, včetně zapojení Národního kontaktního bodu boje proti terorismu ÚOOZ. Na základě souhrnu těchto informací jsme připraveni bezpečnostní opatření případně aktualizovat a uzpůsobovat.

Kromě chráněných osob počítáme také s účastí dalších více než pěti set hostů, desítek novinářů a dalších.

Občany a návštěvníky hlavního města Prahy upozorňujeme na bezpečnostní opatření a s ním související omezení a zdvořile je žádáme o pochopení. Jedná se zejména o kompletní uzavření Pražského hradu ve dnech 26. a 27. ledna 2015, úprava dopravy na Hradčanském náměstí (na místě upřesněno přechodným dopravním značením) od pondělních 8:00 hod. do úterý do 15:00 hod., možnosti pohybu v okolí Obecního domu v Praze od 26. ledna 7:30 hod. až do 27. ledna 1:00 hod. Se zpřísněným režimem je nutné počítat také v úterý 27. ledna v Terezíně (okr. Litoměřice).

V tuto chvíli Policie ČR nemá k dispozici žádné indicie, které by nasvědčovaly případnému teroristickému útoku v souvislosti s chystanými pietními akcemi.
 

plk. Ing. Jana Macalíková
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR

20. ledna 2015

vytisknout  e-mailem