Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Upozornění pro držitele zbrojní licence

KRAJ - Při změně názvu právnické osoby je povinnost požádat příslušný útvar policie o vydání nové zbrojní licence nebo průkazu zbraně. 

V souvislosti s nabytím účinnosti nového občanského zákoníku (1. ledna 2014) a s tím spojeným zrušením zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, došlo k „transformaci“ stávajících občanských sdružení na spolky. Tato transformace proběhla z větší části automaticky, nicméně i tak v této souvislosti vyplynuly pro, již bývalá, občanská sdružení určité povinnosti. Jednou z těchto povinností je do dvou let od nabytí účinnosti nového občanského zákoníku přizpůsobit svůj název požadavkům podle tohoto zákona. Podle § 216 občanského zákoníku musí název spolku obsahovat slova „spolek“ nebo „zapsaný spolek“, nebo minimálně zkratku „z. s.“. Z této skutečnosti vyplývá, že postupně dochází (resp. v některých případech již došlo) ke změně jejich názvu. Lhůta k provedení zákonných změn vyprší dnem 31.12.2015.
 
Pro spolky, které jsou zároveň držiteli zbrojní licence příslušné skupiny (případně i registrovaných zbraní), vyplývá ještě další povinnost, stanovená v ustanovení § 39 odst. 1 písm. k) zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu, a to povinnost požádat příslušný útvar policie o vydání nové zbrojní licence nebo průkazu zbraně v případech, kdy došlo ke změně názvu právnické osoby (v případech, kdy došlo ke změně názvu nebo sídla právnické osoby, jména, příjmení nebo místa pobytu fyzické osoby, místa uložení zbraně nebo změny provozovny; musí být žádost podána do 10 pracovních dnů ode dne, kdy změna nastala, a původní doklad musí být připojen).
 
Vydání nových zbrojních licencí a průkazů zbraní v důsledku výše uvedených legislativních změn, ke kterým muselo dojít z moci úřední, bude osvobozeno od správních poplatků.
 
Pokud držitel zbrojní licence skupiny A až J nepožádá ve stanovené lhůtě o vydání nové zbrojní licence nebo průkazu zbraně podle § 39 odst. 1 písm. k), dopustí se správního přestupku podle § 76d odst. 1, písm. j, za který se uloží pokuta až do výše 500.000 Kč (podle § 76d odst. 10, písm. b) citovaného zákona o zbraních a střelivu.
plk. Mgr. Miroslav Kříž
vedoucí odboru

vytisknout  e-mailem