Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Upozornění k provozu vozidel s převozními značkami SRN

Čeští občané stále častěji kupují vozidla v zahraničí a na území České republiky (dále jen ČR) jezdí s neplatnými registračními značkami pro jednorázové použití. 

Jedná se zejména o případy přesunu vozidel ze SRN do ČR nebo o vozidla tranzitující přes území ČR, kdy tato vozidla mají namontována tzv. převozní tabulky registrační značky se žlutým pruhem s omezenou platností.

K celé věci sdělujeme následující:

- při použití krátkodobé registrační značky se žlutým pruhem s omezenou platností se nejedná o úřední přihlášení vozidla,
- registrační značky jsou vydávány pouze fyzickým osobám,
- krátkodobé registrační značky se žlutým pruhem s omezenou platností, ani k nim vydávaný doklad, nesplňují požadavky Vídeňské úmluvy o silničním provozu z roku 1968,
- podle právního pojetí Spolkového ministerstva dopravy a Bavorského státního ministerstva vnitra, stavebnictví a dopravy jsou krátkodobé registrační značky se žlutým pruhem s omezenou platností schválené pouze pro provoz na silnicích v SRN.

Z výše uvedeného vyplývá, že krátkodobé registrační značky se žlutým pruhem s omezenou platností vydávané pro fyzické osoby jsou platné výhradně na území SRN.

Řidič, který řídí vozidlo, na kterém je umístěna krátkodobá registrační značka vydávaná pro fyzické osoby se žlutým označením na pravé straně, se dopouští přestupku, za který mu hrozí pokuta ve výši od 5 000 Kč do 10 000 Kč a dále zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel od šesti měsíců do jednoho roku.  V případě provozování nepojištěného vozidla lze uložit pokutu do výše 40 000 Kč a dále pokutu v blokovém řízení do výše 1 500 Kč za nepředložení zelené karty při provozu vozidla. 


21. července 2014
nprap. Bc. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
 

Odkazy do noveho okna

Převozní značka

Převozní značka 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem