Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Upovídaný lupič skončil v cele

Kriminalisté Obvodního ředitelství policie Praha IV dopadli v těchto dnech lupiče, který v listopadu tohoto roku přepadl dvě banky v Praze 10. 

První z nich, v ulici Rubensova, navštívil v úterý 24.listopadu krátce před 16.hodinou. Pod pohrůžkou použití střelné zbraně přinutil pracovnici na přepážce k vydání finanční hotovosti ve výši několika desítek tisíc korun. Svůj požadavek přitom formuloval na předloženém lístku. Jen o šest dní později, v pondělí 30.listopadu krátce po 17.hodině zavítal do pobočky bankovního ústavu ve Starostrašnické ulici. Zde opět pod pohrůžkou použití střelné zbraně požadoval vydání finanční hotovosti. Tentokrát již svou žádost formuloval ústně. Při této loupeži pachatel vyinkasoval částku asi 3x vyšší než v prvním případě.
Dvaadvacetiletý muž z Prahy však nakonec doplatil na svou upovídanost. Se svým výdělečným povoláním se totiž pochlubil ve svém okolí. Jeden z jeho známých však splnil občanskou povinnost a o eskapádách „kamaráda“ informoval policii. Kriminalisté si tak pro lupiče došli přímo do jeho bydliště. Zajistili u něj airsoftovou pistoli, kterou muž používal při loupežích a dále věci pořízené za hotovost pocházející z loupeží např. výpočetní techniku, celou řadu PC her a filmů na DVD. Z celkové částky 130 tisíc korun se tak kriminalistům podařilo zajistit něco málo přes 6 tisíc korun. Zbytek peněz pachatel použil pro vlastní potřebu.
Pro kriminalisty navíc muž nebyl žádným nováčkem, v minulém roce byl totiž pravomocně odsouzen k podmíněnému trestu za trestný čin šíření poplašné zprávy. Vyšetřovatel mladého muže dnes obvinil z trestného činu loupež dle ustanovení § 234 odst. 1 tr. zákona, za což pachateli hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody na dvě léta až deset let. Obviněný skončil v cele předběžného zadržení, kde čeká na rozhodnutí o uvalení vazby.

vytisknout  e-mailem