Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Uplatnění absolventa právnické fakulty u Policie ČR

Žadatelku zajímaly možnosti uplatnění absolventů právnické fakulty u Policie ČR a bližší podmínky pro přijetí. Dále se dotazovala na možnost absolvování povinné studentské praxe u Policie ČR. 

Vysokoškoláci právnického zaměření se uplatňují ve služebním i pracovním poměru. Ve služebním poměru jsou to například vyšetřovatelé Služby kriminální policie a vyšetřování, odborníci v oblasti tvorby vnitřní legislativy, kontroly osobních údajů atd. V pracovním poměru pracují odborníci se vzděláním v oblasti práva například na personálních pracovištích policie.
 
Volná služební místa u Služby kriminální policie a vyšetřování jsou obsazována na základě výběrového řízení, kterého se mohou zúčastnit pouze zájemci z řad již sloužících policistů. Uchazeč, který nemá žádnou praxi u policie a splňuje základní předpoklady pro přijetí (věk nad 18 let, minimálně středoškolské vzdělání s maturitou, bezúhonnost, státní občanství ČR) musí  úspěšně projít  přijímacím řízením do služebního poměru (psychotesty, fyzické testy, zdravotní vyšetření), nastoupit do základní funkce u některého útvaru PČR (pořádková, dopravní, cizinecká služba PČR) a  absolvovat základní odbornou přípravu. Absolventi vysokých škol právního směru absolvují školní teoretickou část základní odborné přípravy v délce trvání 10 týdnů formou kombinovaného studia (střídání výuky ve škole s výkonem služby na útvaru) s rozložením délky výuky od pěti do devíti měsíců dle kapacitních možností školy.
 
 U policistů s vysokoškolským vzděláním umožňuje zákon tzv. akcelerovaný postup, tj. možnost přihlásit se do výběrového řízení vypsaného pro policisty na služební místo o dvě a více stupňů vyšší, například u Služby kriminální policie a vyšetřování PČR, maximálně však na osmou platovou třídu. Základním předpokladem pro účast v jakémkoliv výběrovém řízení je dosažení velmi dobrého služebního hodnocení.
 
Další možnou variantou vstupu do řad policie je tzv. boční vstup. Jedná se o pozice, kde je vyžadováno speciální vzdělání či znalosti, takže je zde povoleno přijmout prostřednictvím vypsaného výběrového řízení zájemce bez policejní praxe. Nabídku uvedeného typu výběrových řízení najdete na www.policie.cz menu O nás/Kariéra v policii v odkazu Evidence obsazování služebních míst. Informace o aktuální nabídce volných služebních míst s bočním vstupem najdete také v odkazu Volná místa.
 
K Vašemu dotazu ohledně vykonávání praxe – odborné praxe a stáže v rámci policie jsou umožněny pouze příslušníkům a občanským zaměstnancům P ČR.
 
S dalšími dotazy o možnostech uplatnění u Policie České republiky se můžete obrátit na kterékoliv personální pracoviště policie, kontakty viz výše uvedené webové stránky PČR nebo na Středisko personálního poradenství PČR, Bubenská 1, Praha 7, tel.: 266 710 715, e-mail: vltavska@mvcr.cz, úřední hodiny pro veřejnost: pondělí a středa 12-17 hodin.


9. 4. 2009

vytisknout  e-mailem