Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

ÚOOZ se bude zabývat kyberkriminalitou

Samostatný úsek bude zřízen letos na podzim. 

S ohledem na množící se dotazy k plánovaným koncepčním změnám u Policie České republiky (dále jen P ČR), které se týkají úseku informační kriminality, uvádíme následující informace:

Policie ČR má stanoveny úkoly v této oblasti Akčním plánem k Národní strategii kybernetické bezpečnosti na období let 2015-2020, jenž byl schválen vládou České republiky dne 25.5.2015 usnesením č. 382. Dále je problematika informační kriminality řešena v projednávaných koncepčních materiálech "Rozvoj Policie ČR na léta 2016-2020" a "Koncepce rozvoje schopností Policie ČR vyšetřovat informační kriminalitu" a v neposlední řadě je tato problematika jednou z priorit vedení P ČR a Ministerstva vnitra ČR.
S ohledem na nárůst počtu případů informační kriminality v posledních letech, zaznamenané nové závažné formy informační kriminality a rozvoj informačních a komunikačních technologií, jakož i nástup účinnosti zák. č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti bylo vedením P ČR jednoznačně konstatováno, že stávající model řešení internetové kriminality u Policie ČR již zcela neodpovídá současným potřebám. Z tohoto důvodu se řadu měsíců hledalo optimální řešení, které by do budoucna tuto problematiku řešilo koncepčně a dlouhodobě.
Ve hře bylo po celou dobu jednání několik variant řešení. Hlavní důraz byl kladem především na efektivitu nového řešení a propojení s výkonem služby a se zahraničními partnery. Jednou z variant bylo i zřízení zcela nového celorepublikového útvaru. Tato varianta se však ukázala jako finančně, materiálně i logisticky velmi náročná.
Jako nejvhodnější byla proto zvolena varianta spočívající ve zřízení specializované jednotky ve struktuře již existujícího útvaru, konkrétně Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV (dále jen ÚOOZ SKPV).  ÚOOZ SKPV má celorepublikovou působnost, zabývá se nejzávažnější organizovanou trestnou činností a praxe již ukázala, že v řadě případů se s informační problematikou prolíná. Navíc má ÚOOZ SKPV nonstop propojení se zahraničními partnery, které zajišťuje Národní kontaktní bod pro terorismus, který je začleněn v současné struktuře ÚOOZ SKPV.
V termínu k 1. říjnu 2015 tedy vznikne na ÚOOZ SKPV samostatný úsek - pracoviště pro IT a kyberkriminalitu. Toto pracovitě bude tvořeno Odborem informační kriminality (dále jen OIK) převedeným z  ÚSKPV a nově vzniklým výkonným odborem ÚOOZ SKPV, do něhož přejdou někteří vyšetřovatelé, IT odborníci a operativci ÚOOZ. Vznikne tak v prvé fázi základní tým odborníků, jehož jedním z prvních úkolů bude nejen navrhnout a zpracovat koncept fungování nové rodící se jednotky, ale i způsob organizace a řízení problematiky informační kriminality v rámci celé Policie ČR. Nově vznikající pracoviště tak v budoucnu bude centrálním výkonným, ale i metodickým článkem. Ve druhé fázi bude nově vzniklá struktura personálně a materiálně posilována od 1.1.2016 tak, jak předpokládají v úvodu uvedené koncepční materiály.
 
4. července 2015, plk. Ing. Jana Macalíková, oddělení tisku a prevence Policejního prezidia ČR
 

vytisknout  e-mailem