Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Dohlíželi jsme na bezpečnost na silnicích.

VYŠKOVSKO: Vyškovští policisté zakázali další jízdu více než desítce řidičů. Cyklistovi jsme naměřili téměř tři promile. 

Zřejmě i v souvislosti s pořádáním čtyřdenního punkového festivalu na vyškovském letišti vzrostl na   silnicích Vyškova počet hazardérů, kteří usedli za volant ovlivněni alkoholem či drogami. Policisté však na tuto situaci byli připraveni a v rámci dohledu na bezpečnost silničního provozu zakázali od poloviny týdne další jízdu dvanácti řidičům. V souvislosti s návštěvníky akce na letišti jsme řešili sedmkrát alkohol za volantem a dvakrát řidiče s pozitivním testem na drogy (jednou šlo o marihuanu, jednou pervitin). Cizinec, kterému vyškovští dopravní policisté naměřili v neděli ráno bezmála půl promile, dostal kauci pět tisíc korun, kterou na místě zaplatil. Mezi nedělními hříšníky byla i jedna žena. Teprve třiadvacetiletá řidička usedla za volant s téměř půl promile alkoholu v krvi. Nejen ve Vyškově jsme ale řešili přestupce, kteří řídili pod vlivem alkoholu či drog. V Rousínově měl mladý řidič pozitivní test na přítomnost amfetaminu a v Bučovicích jsme naměřili čtyřiapadesátiletému motoristovi 0,63 promile. Oba se budou zodpovídat z přestupku před správním orgánem, kde je čeká tučná pokuta a zákaz řízení. Ve Švábenicích skončila jízda pětačtyřicetiletého šoféra. Tomu jsme naměřili v rámci dopravní kontroly přes dvě promile. V tomto případě jde již o trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky.

Zákaz požívání alkoholu se týká i řidičů nemotorových vozidel. S tím si hlavu nelámal jedenapadesátiletý cyklista, který projížděl Nesovicemi. V pátek za bílého dne mu vyškovští dopravní policisté naměřili 2,79 promile alkoholu. Muž se bez rozpaků přiznal k několika panákům slivovice, které vypil před jízdou. V případě, že by takovou hodnotu měl řidič motorového vozidla, čeká ho soud. U cyklisty jde o přestupek. Ovšem sankce je velmi citelná. Muži hrozí pokuta od 25 000 do  50 000 Kč.

por. Mgr. Alice Musilová, 21. 8. 2017

vytisknout  e-mailem