Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Promrzlá, zesláblá, ale živá!

ORLICKOÚSTECKO - Do celonoční pátrací akce se zapojili desítky lidí a jejich nasazení bylo neuvěřitelné. Policisté pátrali po pohřešované ženě. 

Včera po devatenácté hodině na linku 158 oznámil muž, že pohřešuje svoji pětačtyřicetiletou manželku. Žena měla kolem půl sedmé  večer odejít z domu bez mobilního telefonu i svých osobních věcí neznámo kam. Vzhledem k jejímu ne úplně dobrému aktuálnímu zdravotnímu stavu se muž bál, aby si neublížila. 

Operační důstojník za oznamovatelem domů okamžitě vyslal hlídku policistů z obvodního oddělení Letohrad. Na místě byl již starosta obce, shodou okolností náš bývalý kolega, který velice profesionálně a promptně organizoval místní pátrací akci. Do té se zapojili jak dobrovolní hasiči, tak množství místních občanů. Všichni měli obrovskou výhodu v tom, že dokonale znali místní terén. Někdo vzal své terénní auto, někdo čtyřkolku, jiní psy a dle jasných instrukcí se vydali mladou ženu hledat.  

Během této doby se na místo dostavil i velitel celého opatření za policii, který na místě vytvořil improvizovaný štáb, a již ve spolupráci se starostou a jeho znalostmi začal na místo povolávat další posily. Mezitím operační důstojník standardně obvolával záchrannou službu, nemocnice, další hlídky prohledávaly autobusové a vlakové zastávky, psovod bydliště a tak dále.

Na místo začaly dojíždět posily – speciální vozidlo pardubické krajské policie s termovizí, policisté z dalších obvodních oddělení, policisté z oddělení hlídkové služby, horská služba i se svými čtyřnohými parťáky a Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje. O pomoc jsme požádali i Leteckou službu Policie ČR, která je naším nenahraditelným pomocníkem při takovýchto akcích. Bohužel ale počasí a hustá mlha byly tentokrát proti nám a vrtulník nemohl přiletět. Naštěstí pardubičtí krajští hasiči disponují dronem, který alespoň částečně vrtulník na místě nahradil.

S přibývajícími hodinami, zimou a mlhou si všichni přáli, aby pohřešovanou ženu co nejdříve našli. To se jim splnilo zhruba o půl páté ráno, kdy si jeden z našich policistů všiml postavy na silnici, zhruba kilometr od místa jejího bydliště. Mladá žena byla promrzlá, zesláblá, ale živá! Všem spadl kámen ze srdce, na místo jsme přivolali záchrannou službu a paní přejeme brzké zotavení a hodně sil. Současně bychom velice rádi poděkovali panu starostovi, dobrovolným hasičům a místním občanům za příkladnou „sousedskou“ výpomoc!

3. března 2021
por. Mgr. Dita Holečková
tisková mluvčí policie Pardubického kraje 

Odkazy do noveho okna

ilustrační foto - pátrací akce

ilustrační foto - pátrací akce 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem