Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Policie varuje

ŠUMPERSKO - Při komunikaci na sociálních sítích buďte obezřetní! 

V souvislosti s aktuálně šetřenými případy šumperští kriminalisté opětovně nabádají k obezřetnosti při komunikaci na sociálních sítích a apelují na všechny uživatele, aby nikomu neznámému neposkytovali svá telefonní čísla a v žádném případě nikomu nepřeposílali zprávy, které obsahují jednorázová hesla, jež většinou potvrzují nějakou transakci.

Podvodníci těží zejména z důvěřivosti uživatelů, ale také například z jejich nevědomosti o možnosti úhrady různého zboží pomocí tzv. m-platby, prostřednictvím které je možné provádět platby na internetu pomocí mobilních telefonů.

Uživateli sociální sítě zpravidla přijde zpráva od známého, kterého má uloženého v přátelích, s žádostí o zaslání telefonního čísla, například s odůvodněním, že ztratil telefon. Poté, co mu dotyčný své číslo pošle, jej podvodník požádá, zda by si na jeho číslo mohl nechat zaslat zprávu s PIN kódem od operátora. Přitom přímo v ní je uvedeno, že se jedná o m-platbu a že PIN nemá nikomu sdělovat. Přesto poškozený v domnění, že pomůže svému známému, mu tento PIN přepošle. Zaplacená částka za zboží nebo služby se následně objeví ve vyúčtování za poskytnuté telefonické služby odesílatele potvrzující SMS zprávy.

V případech, kterými se nyní zabýváme, však byli podvodníci ještě úspěšnější. Od uživatelů dokázali vylákat také potvrzovací kód k jejich facebookovému profilu a tento následně zcela ovládnout.

Pokud se nechcete stát obětí obdobného podvodného jednání, buďte obezřetní. Pokud vás někdo z přátel osloví s požadavkem zaslání telefonního čísla nebo také například se žádostí o zaslání nějakého finančního příspěvku, vždy se s ním spojte jiným způsobem a ověřte, zda je skutečně autorem těchto požadavků. Nezapomeňte, že vytvoření falešného profilu je otázkou několika málo chvil.

V případě, že nepotřebujete mobilních plateb využívat, doporučujeme jejich blokaci u operátora. 

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
22. října 2019

vytisknout  e-mailem