Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

"Dušičky"

ŠUMPERSKO - Zloději se nevyhýbají ani hřbitovům. 

Blíží se den věnovaný Památce zesnulých. Stejně jako tomu bývá každý rok v tomto období, posílí policisté na hřbitovech a v jejich okolí hlídkovou činnost. Svou pozornost zaměří nejen na dodržování veřejného pořádku, ale především na zloděje a vandaly, kteří se v okolí mohou pohybovat. Policisté však nemohou být všude, proto žádají všechny návštěvníky hřbitovů, aby věnovali pozornost řádnému zabezpečení svých vozidel, zkontrolovali jejich uzamčení a na viditelných místech v interiéru vozu nenechali odložené žádné cenné věci, které by se mohly stát lákadlem pro zloděje.

Vaše věci nemusí být v bezpečí ani tehdy, pokud si je s sebou vezmete na hřbitov. Obratný zloděj dokáže využít i chvilky vaší nepozornosti, aby si přisvojil například vaši kabelku odloženou na náhrobku. Své věci proto mějte vždy v dosahu a na očích.

Ze samotných hrobů mizí nejčastěji svíčky, věnce, sošky a různé dekorativní předměty. Jde o věci, které lze snadno a rychle zpeněžit. V některých případech poškození pozůstalí nedokáží policistům popsat odcizené věci. Proto je dobré fotograficky zadokumentovat původní stav hrobu.

Období „dušiček“ bývá často doprovázeno sychravým podzimním počasím. Proto policisté apelují také na všechny účastníky silničního provozu, aby jezdili opatrně, zbytečně nespěchali a na cestu se vydávali odpočatí.

prap. Mgr. Jiřina Vybíhalová
19. října 2017

vytisknout  e-mailem