Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Unie pro boj proti podvodům (EUAF)

Projekty realizovnané Policií České republiky v rámci EUAF. 

Spolufinancováno EU 690 px.jpg

Národní centrála proti organizovanému zločinu – zefektivnění zajišťování a analýzy digitálních stop
101140245 — 2023-CZ-NCOZ-TA-2 — EUAF-2023-TA

Projekt je financován z programu Unie pro boj proti podvodům (EUAF).

Popis projektu
Současná kriminalita, kriminální prostředí a organizovaný zločin se stále více propojuje a sjednocuje pomocí nepřetržitě se zdokonalujících a zrychlujících moderních informačních a komunikačních technologií. Dostupnost moderních technologií má zásadní vliv na proměnu organizované kriminality. Pomocí těchto nástrojů dochází k rozšiřování stávajících forem kriminality jak kvantitativně, tak i kvalitativně, a to ve všech oblastech působnosti NCOZ, od oblasti závažné hospodářské trestné činnosti a korupce, včetně trestné činnosti proti zájmům EU, oblasti organizované trestné činnosti zločineckých struktur a nelegální migrace, přes rozsáhlou finanční a daňovou kriminalitu a dynamicky vyvíjející se a narůstající oblast podvodů s investicemi do kryptoměn, měnových či akciových derivátů, až po specifické oblasti kriminality páchané v kyberprostoru.

Pro činnost NCOZ při předcházení, odhalování, prověřování a vyšetřování těchto forem trestné činnosti jsou v dnešní „elektronické a informační době“ stále důležitější elektronické důkazy – digitální stopy, které NCOZ musí zajistit, zpracovat, řádně uložit a vyhodnotit jako zdroj důkazů. S neustálým vývojem trestné činnosti, zejména z pohledu obecné elektronizace a digitalizace okolního světa, přesouváním trestné činnosti do online prostředí, vč. využívání komunikačních a infomačních technologií a cloud computingu, roste nejen význam, ale i objem elektronických důkazů.

Zahájení realizace projektu: 1. ledna 2024
Plánované ukončení projektu: 31. prosince 2025
Doba trvání v měsících: 24
Celkové náklady projektu: 512 396 EUR
Předpokládaná výše grantu: 409 916 EUR

Cíle projektu
Z hlediska předcházení, odhalování, prověřování a vyšetřování trestné činnosti se vzhledem k výše uvedenému jako klíčové jeví vybudovat odpovídající kapacity pro efektivní zajištění velkého objemu elektronických důkazů – digitálních stop a následně pak jejich kvalitní, rychlé a efektivní zpracování pro vlastní vyhodnocení a analýzu.

vytisknout  e-mailem