Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Umím uhnout!

Pražská policie je partnerem osvětové kampaně k tzv. „záchranářské uličce“ 

Praha se touto kampaní snaží upozornit řidiče na blížící se změnu zákona, podle které se od 1. října 2018 bude tzv. „záchranářská ulička“ již tvořit stejně, jako v okolních evropských zemích.

  • Nově budou uhýbat vozidla doprava ve středním a pravém krajním jízdním pásu a v tom nejrychlejším doleva. Záchranářská ulička se vytvoří ve středním pruhu, viz grafika v tiskové zprávě Ministerstva dopravy ČR: https://www.mdcr.cz/Media/Media-a-tiskove-zpravy/Policie,-zachranka-a-hasici-maji-mit-lepsi-prujezd
  • Již při dojíždění do kolony vozidel je vhodné nedojíždět těsně za vozidlo před námi, ale ponechat dostatečný prostor na případné manévrování. Doporučuje se také ztlumit rádio a sledovat prostor za vozidlem.
  • Při samotném „uhýbání“ dejte vždy znamení o změně směru jízdy, které upozorní řidiče vozidla jedoucího za vámi na váš manévr. Toto znamení je také důležité pro řidiče vozidla IZS, pro kterého je potom průjezd kolonou přehlednější a tím také rychlejší.
  • Po průjezdu vozidla IZS kolonou se ihned nevracejte do původního postavení. Ověřte si pohledem a poslechem, že se ke koloně neblíží další vozidla IZS.  
  • Za neoprávněný vjezd do uličky může být uložena pokuta až 2 500 korun.

Umím uhnout! .jpgUmím uhnout! .jpg

Více informací o kampani: www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/zivot_v_praze/bezpecnost/umim_uhnout/index.html   

por. Bc. Ladislav Beránek – 12. 9. 2018 

vytisknout  e-mailem