Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Ukradl obrazy za půl milionu - Aktualizace

Pražští kriminalisté pátrají po muži, který z galerie v centru Prahy odcizil obrazy za bezmála půl milionu korun. 

Aktualizace

Kriminalisté získali po zveřejnění pátrání několik poznatků, kdy jeden z nich odkazoval na objekt na Havlíčkově náměstí v Praze 3. Místo tak nepřetržitě sledovali a jejich kolegové mezitím zařizovali povolení k domovní prohlídce. Během této doby se zde objevil muž, který odpovídal popisu hledaného a tak byl kriminalisty okamžitě zadržen. Ihned poté se kriminalistům ke krádeži doznal a všechna ukradená díla dobrovolně vydal. Následnou lustrací podezřelého zjistili, že třiatřicetiletý cizinec byl již několikrát soudně trestán a navíc má vyslovený zákaz pobytu na území České republiky.

Policisté muže převezli na policejní služebnu a podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby. V současné chvíli je podezřelý ze spáchání trestných činů krádež a maření výkonu úředního rozhodnutí, za což se může, v případě odsouzení, vrátit po roce zpět do vězení až na pět let.

Děkujeme široké veřejnosti za pomoc, která vedla k vypátrání pachatele a díky které se také podařilo odcizená díla navrátit jejich autorce.

nprap. Richard Hrdina - 8. ledna 2022

Na začátku prosince došlo ve Vodičkově ulici v Praze 1 ke krádeži celkem pěti obrazů. Ty byly vystavené v galerii v jedné z pasáží, odkud je odcizil neznámý pachatel. Nezjištěným způsobem překonal zámek vstupních dveří a postupně z výlohy odnesl obrazy v hodnotě bezmála půl milionu korun. V průběhu krádeže navíc rozbil bílou keramickou prořezávanou lampu, jejíž hodnota činí čtyřicet tisíc korun. Poté z místa odešel s obrazy v podpaží na nedalekou zastávku, odkud odjel tramvají č. 9 neznámo kam.

Kriminalisté z 3. oddělení Prahy I zajistili kamerové záznamy, na kterých je zachycen podezřelý muž přímo po krádeži.

Pokud byste muže poznali, nebo víte, kde se odcizená umělecká díla nacházejí, kontaktujte linku 158, děkujeme.

Pachateli v případě dopadení a odsouzení hrozí za trestný čin krádež až pětiletý pobyt za mřížemi.

nprap. Richard Hrdina – 6. ledna 2022

vytisknout  e-mailem