Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Ukradené obrazy byly nalezeny

ÚSTECKÝ KRAJ - Policie zajistila odcizené obrazy Emila Filly  

     V průběhu uplynulého týdne  probíhala na území několika krajů rozsáhlá policejní operace zaměřená na zadržení pachatelů závažné majetkové trestné činnosti, kteří násilně vnikali do galerií, muzeí a dalších objektů, z nichž odcizovali kulturně-historické předměty a následně je prodávali.
 
     Dne 16.12.2011 bylo zadrženo celkem 8 osob a provedeno několik domovních prohlídek, při nichž bylo získáno množství důležitých důkazů. Protože v tomto okamžiku nebylo možno přesně určit role jednotlivých podezřelých a bylo nutno provést řadu procesních a zajišťovacích úkonů, bylo vedoucím akce rozhodnuto, že po dobu víkendu nebudou podávány žádné informace. Z důvodu utajení nebyly informace vkládány ani do policejních informačních systémů.
 
     Dne 17.12.2011 byl bezprecedentním jednáním TV NOVA narušen průběh akce, kdy s odvoláním na policejní zdroje byla v hlavních zprávách odvysílána relace, že policie zajistila odcizené obrazy Emila Filly. Podle předcházejícího vyjádření redaktora pana Kočárka byly zmiňovanými zdroji dvě anonymní SMS zprávy doručené prostřednictvím mailu. Redaktor Kočárek nereflektoval na vysvětlení policie o nemožnosti poskytnout jakékoliv informace ani na žádost o odložení reportáže na pondělí. Větu vystřiženou z rozhovoru s náměstkem ředitele pak využil jako nepřímé potvrzení, že obrazy jsou již v moci policie. Z tohoto důvodu nastalo velmi reálné nebezpečí, že osoby doposud vlastnící další odcizené a historicky a umělecky cenné předměty zpanikaří a tyto věci zašantročí či zničí, čímž budou pro kulturní veřejnost navždy ztraceny.  TV Nova tak povýšila bulvární praktiky nad obecný zájmem záchrany kulturně-historického dědictví země.
 
     Během akce bylo zadrženo celkem 8 osob. Dvě osoby byly obviněny pro zvlášť závažný zločin krádeže /§ 205 odst. 1 písm. b), odst. 5 písm. a) tr. zákona/ formou spolupachatelství s ohrožující trestní sazbou 5 až 10 let odnětí svobody, další čtyři pak pro zločin podílnictví /§ 214 odst.1 písm. a), odst. 3 písm. b), odst. 4 písm. a) tr. zákona/ s ohrožující trestní sazbou 3 až 8 let odnětí svobody nebo propadnutí majetku. Zbylé dvě osoby byly propuštěny a jsou v procesním postavení svědků. Na všechny obviněné osoby byl státnímu zástupci podán podnět k návrhu na vzetí do vazby.
 
     V průběhu několika dnů byly postupně zajištěny všechny čtyři obrazy Emila Filly odcizené dne 18.11.2011 z pamětní síně autora v zámku v Peruci.
 
     Materiály zajištěné při domovních prohlídkách jsou postupně vyhodnocovány a probíhá vyšetřování další trestné činnosti obviněných osob. Z již uvedených důvodů trvá informační embargo, a to až do kompletního vyřešení případu. Policie děkuje všem médiím a redaktorům, kteří svojí zdrženlivostí napomohli k hladkému průběhu opatření.
 
por. Ing. Bc. Jana Matonohová
19. prosince 2011
 

 

Odkazy do noveho okna

Emil Filla

Emil Filla 

Detailní náhled

Emil Filla

Emil Filla 

Detailní náhled

Emil Filla

Emil Filla 

Detailní náhled

Emil Filla

Emil Filla 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem