Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování pronájmu reklamních ploch

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) v těchto dnech ukončili vyšetřování nevýhodných pronájmů reklamních ploch podél dálnic a rychlostních silnic. Z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku navrhli státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze obžalovat dva bývalé čelné představitele Ředitelství silnic a dálnic.  

První obviněný měl podle závěrů kriminalistů ÚOKFK od února do května 2010 postupně uzavřít s jednou soukromou obchodní společností celkem pět smluv (či jejich dodatků) na pronájem reklamních ploch. Po dobu účinnosti těchto smluv měl sjednat nájemné za výrazně nižší cenu, než za jakou by měly být reklamní plochy pronajímány. Tato výše nájemného měla být nižší o cca 162,5 milionu korun.
 
Druhý obviněný měl na základě pověření od prvního obviněného muže v květnu 2010 uzavřít se stejnou obchodní společností dalších devět smluv (či jejich dodatků) na pronájem reklamních ploch. Tyto plochy měly být rovněž pronajaty za výrazně nižší cenu. Podle závěrů kriminalistů ÚOKFK měla být výše nájemného nižší o cca 101,5 milionu korun.
 
V rámci vyšetřování zajistily orgány činné v trestním řízení majetek právnické osoby v hodnotě cca 100 milionů korun.
 
Trestní stíhání osob je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí oběma obviněným mužům trest odnětí svobody až na 8 let.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
18. října 2014

vytisknout  e-mailem