Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování případu MORADO

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu Daňová Kobra, v těchto dnech ukončili vyšetřování případu krácení daní při obchodování s pohonnými hmotami s krycím názvem MORADO. Zároveň státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze navrhli obžalovat tři osoby pro zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. 

V tomto případě jde o skupinu osob, která v letech 2009 a 2010 v úmyslu zkrátit spotřební daň z minerálních olejů a daň z přidané hodnoty měla organizovat a realizovat minimálně 184 cisternových přeprav pohonných hmot z Německa a Rakouska v režimu podmíněného osvobození od uvedené spotřební daně. Podle našich závěrů však obvinění nesplnili povinnost uloženou zákonem o spotřebních daních a správce daně (příslušný celní úřad) o některých obchodech vůbec nevyrozuměli. Následně pak v daňových přiznáních měli vědomě uvést nepravdivé údaje tím způsobem, že do uvedených objemů nezahrnuli veškeré pořízené pohonné hmoty. Za některá zdaňovací období daňová přiznání vůbec neměli podat. Stejným způsobem postupovali i vůči příslušnému finančnímu úřadu. Podle závěru kriminalistů ÚOKFK byla České republice způsobena škoda v celkové výši nejméně 100 milionů korun.

Dvě osoby jsou stíhány jako „uprchlé“ a je na ně vydaný mezinárodní zatýkací rozkaz. V případě pravomocného rozsudku hrozí všem obviněných trest odnětí svobody až na 10 let.

Spisový materiál předaný na Vrchní státní zastupitelství v Praze obsahuje více než 8 tisíc stran základního spisu a  dalších více než 2 tisíce stran příloh.

 

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
23. prosince 2015

vytisknout  e-mailem