Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování případu AGAMA

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu Daňová Kobra, v těchto dnech ukončili vyšetřování případu s krycím názvem AGAMA, který se týkal krácení daní při obchodování s drahými kovy. Zároveň navrhli státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Praze obžalovat 15 fyzických a jednu právnickou osobu. 

Podle závěrů kriminalistů měla skupina osob nakupovat od prosince 2013 do března 2015 od nekontaktních společností drahé kovy. Ty měly být následně přeprodávány v účelově založeném řetězci firem. První společnost v řetězci měla působit na pozici tzv. mizejícího obchodníka,  který dále přes další zúčastněné společnosti („buffer“) měl prodávat drahé kovy koncové společnosti, která je obratem prodávala do zahraničí. Deklarovaným dodáním zboží do jiného členského státu a jeho vývozem mělo docházet k následnému snižování daňové povinnosti, v důsledku čehož mělo docházet k čerpání vysokých nadměrných odpočtů.
   
Takto popsaným jednáním mělo dojít k vyplacení nadměrných odpočtů DPH  ve výši téměř 270 milionů Kč. Vyplacení dalších cca 50 milionů Kč se podařilo zabránit díky zásahu Finanční správy. Do trestné činnosti bylo podle našich závěrů zapojeno nejméně 42 tuzemských společností, které byly strukturované do šesti úrovní.
   
Na trestním řízení s kriminalisty NCOZ aktivně spolupracovalo Generální finanční ředitelství, Finanční analytický úřad a Generální ředitelství cel.
  
Policejní orgán NCOZ v rámci prověřování i vyšetřování prováděl šetření k zmapování majetku všech obviněných. Se souhlasem dozorujícího státního zástupce se podařilo zajistit majetek obviněných ve výši cca 22 milionů korun (jako tzv. náhradní hodnota).
  
V případě pravomocného odsouzení hrozí obviněným osobám trest odnětí svobody až na 10 let.
   
Text návrhu na podání obžaloby předaný na Městské státní zastupitelství v Praze má 273 stran. Samotný spisový materiál obsahuje více jak 13 000 stran základního spisu a 35 000 stran příloh. 


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
4. května 2020

vytisknout  e-mailem