Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování miliardového krácení daní

Kriminalisté sekce finanční kriminality Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří pracují metodou Daňová Kobra, navrhli v těchto dnech obžalovat 18 osob z miliardového krácení daní. 

Trestní stíhání je vedeno pro trestné činy „zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby“ a „legalizace výnosů z trestné činnosti“, které měly být spáchány v souvislosti s obchodováním s pohonnými hmotami. Tři z 18 obviněných jsou cizinci.

Případ s krycím názvem TOPAS se týká skupiny osob, která od poloviny června 2010 do začátku května 2011 pořizovala pohonné hmoty z Rakouska a Německa. Z těchto obchodů však neměla být odváděna DPH. K dovozům pohonných hmot měly být postupně využity tři české obchodní korporace. Výnos z daňové trestné činnosti pak měl být sofistikovaným způsobem vyváděn předstíranými právními vztahy s dalšími firmami (16 českých, jedna slovenská a jedna obchodní společností registrovaná v USA).

Celkem mělo být ze zahraničí nezdaněně pořízeno cca 276 milionů litrů nafty a benzínu. V přepočtu na automobilové cisterny o objemu 30 tisíc litrů se jedná o 9 187 cisteren za necelých 11 měsíců, tedy více než 800 cisteren měsíčně.

Podle závěru kriminalistů NCOZ byla České republice, zastoupené příslušným správcem daně, způsobena škoda v celkové výši cca             1,4 miliardy korun. Celé vyšetřování probíhalo za aktivní spolupráce Generálního finančního ředitelství a Finančního analytického úřadu.

V případě pravomocného odsouzení hrozí obviněným osobám trest odnětí svobody až na 10 let. Spisový materiál předaný na Vrchní státní zastupitelství v Praze se skládá z více jak 11 tisíc stran základního spisu a téměř 31 tisíc stran příloh.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
8. ledna 2018

vytisknout  e-mailem