Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování krácení daní

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří jsou zařazeni v pracovním týmu Daňová Kobra, v uplynulých dnech předali státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Praze spisový materiál s krycím názvem JASPIS, který se týká krácení daní při obchodováním s fiktivním zbožím. 

Kriminalisté navrhli státnímu zástupci obžalovat 3 osoby ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, spáchaného formou spolupachatelství. Podle našich závěrů měli obvinění založit řetězec společností, v rámci něhož měli předstírat obchodní činnost. Rovněž měli vystavovat faktury za zdanitelná plnění, která však neproběhla. Tyto fiktivní faktury měli rovněž v letech 2012 - 2014 zahrnovat do daňových přiznání k dani z přidané hodnoty. Svým jednáním měli České republice způsobit škodu ve výši 112 milionů korun.

I přesto, že v tomto případu se jednalo o sofistikovanou organizovanou činnost, podařilo se Finanční správě a Policii České republiky zajistit významné majetkové hodnoty na úhradu zkrácené daně.

Finanční správou dosud doměřená daňová povinnost činí 85 milionů korun, přičemž u jedné z korporací stále probíhají úkony daňové kontroly a výše stanovená škoda není tedy konečná. Finanční správa zajistila v tomto případě majetek v hodnotě bezmála 17 milionů korun.

V rámci trestního řízení zajistili kriminalisté NCOZ jako tzv. výnos z trestné činnosti nemovitosti obviněných v hodnotě několika milionů korun a 1,3 milionu korun na bankovních účtech.

V případě pravomocného odsouzení hrozí obviněným osobám trest odnětí svobody až na 10 let. Trestní stíhání probíhá na svobodě.

 

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
12. prosince 2016

vytisknout  e-mailem