Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukončení vyšetřování krácení daní

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v těchto dnech navrhli státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze obžalovat 6 osob ze stamilionového krácení daní při obchodech se spotřební elektronikou. 

Trestná činnost měla spočívat v pořízení a dovozu mobilních telefonů a tabletů v cenách bez DPH ze zemí Evropské unie (např. z Německa a Slovenska) prostřednictvím uměle vytvořených a nekontaktních obchodních společností. Zboží podle závěrů kriminalistů NCOZ bylo následně přeprodáváno v rámci tohoto umělého řetězce společností, jejichž jednatele tvořili tzv. „bílí koně“.  Po několika přeprodejích s navýšením ceny zboží měla být elektronika vyvezena do zahraničí (mimo EU), kdy konečný vývozce si měl nárokovat osvobození od daně a čerpat nadměrné odpočty DPH.

Podle našich závěrů byla vyplacením neoprávněných nadměrných odpočtů DPH způsobena škoda ve výši cca 102 milionů korun. Vyplacení dalších cca 200 milionů korun, které obvinění nárokovali, se podařilo zabránit.

Realizace tohoto případu proběhla v březnu roku 2013. Všech 6 obviněných osob bylo stíháno vazebně, nicméně v průběhu vyšetřování došlo k jejich propuštění. V případě pravomocného rozsudku jim hrozí trest odnětí svobody až na 10 let.

V rámci vyšetřování kriminalisté NCOZ zajistili obviněným majetek ve výši cca 14,5 milionu korun (nemovitosti, finanční prostředky v hotovosti a na bankovních účtech).

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
14. července 2017

vytisknout  e-mailem