Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Ukázková spolupráce

LIBERECKO – Informovanost a pružnost zákroku, ve smyslu spolupráce mezi policií a jednou z obcí na Frýdlantsku, vedly k vypátrání pohřešované osoby a objasnění trestné činnosti. 

Policie České republiky při plnění svých úkolů spolupracuje s orgány veřejné správy, jakož i s právnickými a fyzickými osobami. Jedná se o spolupráci ať již v souvislosti s prevencí kriminality, poskytováním podpory, péče a pomoci obětem trestných činů, nebo také ve vztahu k řešení následků krizových a mimořádných situací na úseku vnitřního pořádku a bezpečnosti. V rámci spolupráce policie zejména upozorňuje orgány a osoby fyzické či právnické na skutečnosti, které se dotýkají jejich činnosti a mohou vést mimo jiné k ohrožení veřejného pořádku a bezpečnosti.
Je tedy velmi nutné podotknout, že právě spolupráce mezi policií a orgány veřejné správy je velmi důležitou, nedílnou a každodenní součástí činnosti, která směřuje k zajištění bezpečnosti na úseku veřejného pořádku. Vzájemné předávání si informací mezi těmito články, jejich vyhodnocování a bezprostřední práce s nimi, dopomáhají pružně a včasně reagovat tak, aby bylo možné využít vhodné prostředky a nástroje, kterými je možné problémové situace řešit. Ruku v ruce s předáváním takovýchto informací jde také o jejich účelné vyhodnocování a budování takových preventivních opatření, která zajistí bezpečnost veřejného pořádku.
Jistou formu takovéto kooperace lze spatřovat i v případu, který prošetřovali policisté obvodního oddělení ve Frýdlantu.

Dne 4. března kolem 11 hodiny odešla z dovolenky, kterou trávila u svých rodinných příslušníků mimo brány výchovného ústavu, 17letá dívka. Svůj odchod zdůvodnila tím, že odjíždí zpět do ústavu. Tam však nedocestovala.
Jakmile se policisté dozvěděli o tom, že za brány ústavu mladá dívka nedorazila, okamžitě po ní vyhlásili pátrání jako po pohřešované osobě. Kroky 17leté „turistky“ ve skutečnosti mířily k její 24leté přítelkyni na Frýdlantsko.Vypáčené dveře.JPG
Ve středu 21. března přijali policisté oznámení o pokusu vloupání do jednoho z bytů v pečovatelském domě v obci Dětřichov na Frýdlantsku. Oznámení učinil starosta obce, který byl policistům nápomocen při vyšetřování, v průběhu něhož muži zákona zjistili, že se na místě trestného činu měly v inkriminovanou dobu pohybovat dvě dívky. Policisté z obvodního oddělení okamžitě začali provádět šetření v obci a jejím okolí, přičemž vytěžovali i obyvatele obce, kteří jim byli velmi nápomocni. Již o několik hodin později se mužům zákona přihlásil jeden z obyvatel, který je upozornil na výskyt dvou mladých žen, které odpovídaly možnému popisu. Policisté pracovali s předpokladem, že jednou z nich měla být právě i ta, po níž bylo vyhlášeno pátrání.
Jen o den později, tedy 22. března, informoval starosta Dětřichova policisty o tom, že jej místní občané vyrozuměli o pohybu těchto dvou „dam“ znovu. Policisté bezprostředně poté vyrazili na místo, kde po několika okamžicích slečnu a mladou ženu skutečně nalezli.

V průběhu vyšetřování pokusu vloupání policisté zjistili, že starší z dívek, tedy 24letá mladá žena z Frýdlantska, má u sebe věci pocházející z trestné činnosti. Konkrétně se jednalo o drobnosti z krádeže, ke které došlo ve Frýdlantu, ale také o osobní doklady a platební prostředky z krádeže, kterou policisté evidovali v Liberci.

Policisté, ve zkráceném přípravném trestním řízení, sdělili 24 leté ženě podezření ze spáchání hned několika přečinů, a to krádeže, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a porušování domovní svobody, za což jí v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta. 24letá recidivista, která již byla v minulosti odsouzena pro majetkovou trestnou činnost, způsobila škodu převyšující 12tisíc korun. 
Druhou z protagonistek pak policisté předali do péče pracovníků výchovného ústavu.
 

3. dubna 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem