Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Udělení medailí za statečnost

Policejní prezident dnes ocenil sedm policistů medailemi za statečnost.  

Sedm policistů ze čtyř krajských ředitelství Policie ČR si dnes z rukou policejního prezidenta genmjr. Tomáše Tuhého v budově Policejního prezidia ČR převzalo medaile za statečnost. Policejní prezident tak na návrh krajských ředitelů ocenil několik významných skutků, na kterých se dotyční policisté v uplynulém období aktivně podíleli a byly nezřídka spojeny se záchranou života či zdraví za cenu ohrožení vlastní bezpečnosti.

Policejní prezident ocenil dva policisty z KŘP Středočeského kraje, policistu z KŘP Jihomoravského kraje, dva policisty z KŘP Moravskoslezského kraje a dva policisty z KŘP Plzeňského kraje.

Dva policisté z obvodního oddělení Český Brod npor. Miloš Polák a nstržm. Lukáš Herbolt v rámci výkonu hlídkové služby obdrželi informaci, že by se měl nacházet člověk v kolejišti na vlakovém nádraží. Po příjezdu na místo zjistili, že tato informace je pravdivá a že se v kolejišti nachází muž. Vzhledem k tomu, že se do stanice blížil vlak, neváhali ohrozit svůj život a skočili do kolejiště. Přiběhli k muži a ihned ho vyzvedli na nástupiště. Celá akce trvala 3-5 vteřin dle výpovědi strojvedoucího, který projížděl vlakem rychlostí cca 120 km/h. Policisté svým jednáním zachránili muže, který se pokoušel spáchat sebevraždu. Naštěstí se díky rychlé reakci našich policistů nikomu nic nestalo.

Psovod pprap. Vojtěch Konečný z oddělení služební kynologie v Brně, zasáhl proti skupině výtržníků. Se svým psem Hankem zasáhl proti výtržníkům, kteří osobním vozidlem prorazili bránu dětského tábora a motorovými pilami začali ohrožovat účastníky. Pprap. Konečný působil v době osobního volna na dětském táboře jako jeden z vedoucích. Policista neváhal ani minutu a se svým psem odrazil hrozící útok. Celou situaci pak drželi pod kontrolou do příjezdu policejní hlídky. Svým jednáním policista ochránil životy a zdraví několika desítek dětí.

Prap. David Šecko a nstržm. Daniel Mruzek z obvodního oddělení Třinec zachránili muže z hořícího bytu. V březnu policisté vnikli do hořícího bytu, který se nacházel ve 14. patře a to přes balkón sousedního bytu. V zadýmené místnosti se na podlaze nacházel muž, který byl intoxikován zplodinami. Oba policisté muže vynesli na balkón a ihned mu poskytli předlékařskou první pomoc a vyčkali do příjezdu zdravotníků. I přes veškerou snahu obou policistů ale muž nepřežil.  Díky ale pohotovému jednání a včasného otevření bytu, kam měli co nejdříve přístup hasiči, zabránili intoxikaci dalších osob a následné evakuace celého domu.

Nprap. Tomáš Hanzlík a prap. David Pešek z KŘP Plzeňského kraje vyjeli na případ domácího násilí. Na místě se nacházel muž, který ohrožoval střelnou zbraní několik lidí a domáhal se vstupu ke své bývalé přítelkyni. Policisté oddělili pachatele od ostatních  osob a jeden z policistů dále vedl komunikaci s mužem, který na něj mířil nabitou zbraní. Tento policista v podstatě vytvořil živý štít. Podařilo se jim zklidnit situaci a udržet psychicky narušeného muže do příjezdu vyjednavače a zásahové jednotky.

Policejní prezident se všemi oceněnými policisty pohovořil o jejich služebním zařazení, vyjádřil svůj dík a popřál mnoho úspěchů jak v pracovním, tak v osobním životě.

30. listopadu 2016
kpt. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

Odkazy do noveho okna

4 Medaile Za statečnost

4 Medaile Za statečnost 

Detailní náhled

3 Medaile Za statečnost

3 Medaile Za statečnost 

Detailní náhled

2 Medaile Za statečnost

2 Medaile Za statečnost 

Detailní náhled

1 Medaile Za statečnost

1 Medaile Za statečnost 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem