Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 9.12.2010

Opava - Policejní pes Hor našel odcizenou tašku a další...(11 případů) 

 

Případ úmyslného poškození automobilu v obci Nové Lublice zná pachatele

Dne 9.12.2010 policejní komisařka SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájila trestní stíhání mladistvého muže ročníku narození 1994 z Opavska jako obviněného ze spáchání provinění z přečinu „Poškození cizí věci“, kterého se dopustil tím, že v odpoledních hodinách dne 20.9.2010 na místě zvaném Na Skalce na katastru obce Nové Lublice několikrát přešel po střeše zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Subaru Forester, přičemž vlastní vahou způsobil na střeše tohoto automobilu dvě promáčkliny o průměru 40 cm a 20 cm, čímž poškozenému muži ročníku narození 1963 z Oldřišova způsobil škodu ve výši 15.000,- Kč.


Pětapadesátiletý muž z Opavy vypůjčené nářadí nevrátil

Dne 9.12.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Zpronevěra“ muži ročníku narození 1955 z Opavy, neboť tento si dne 6.9.2010 v půjčovně nářadí a stavebních strojů na ulici Pekařské v Opavě-Kateřinkách zapůjčil stolovou pilu značky Progressa v hodnotě 27.557,- Kč s diamantovým řezným kotoučem o průměru 400 mm v hodnotě 7.486,- Kč, kterou měl podle dohody pronajatou do 10.9.2010, kdy do současné doby shora uvedené nářadí nevrátil, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1954 z Opavy-Kateřinek způsobena celková škoda ve výši 35.043,- Kč.


Čtyřiadvacetiletý muž se dopouštěl ve vlaku výtržnictví

Dne 9.12.2010 policejní komisař SKPV (služby kriminální policie a vyšetření) Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1986 z Radkova jako obviněného ze spáchání přečinu „Výtržnictví“ a přečinu „Projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka“, kterých se dopustil tím, že ve večerních hodinách dne 9.11.2010 při jízdě osobním vlakem z ČD Opavy-Kylešovic do žst. Branka u Opavy jako jeden z cestujících nejprve fyzicky napadl poškozeného muže ročníku narození 1992 z Budišova nad Budišovkou, kdy jej dvakrát udeřil dlaní do obličeje, uchopil jej za oděv pod krkem a následně hlasitě vykřikoval slova : „Ať žije neonacismus na Hradci“, „Za bílý Hradec“ a současně zdviženou napnutou pravicí do výše očí zdravil ve smyslu nacistického pozdravu. Ke zranění poškozeného muže nedošlo a celému incidentu bylo ve vlaku přítomno dalších 14 pasažérů. Výše uvedeného přečinu „Výtržnictví“ se čtyřiadvacetiletý muž dopustil i přesto, že byl již v minulosti pro obdobnou trestnou činnost pravomocně odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Opavě z března letošního roku.


Vloupání do motorového vozidla na ulici J. Seiferta v Hlučíně

Dne 9.12.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně započali úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v blíže neupřesněné době od 18:00 hod. dne 5.12.2010 do 15:00 hod. dne 9.12.2010 na ulici J. Seiferta v Hlučíně po rozbití skleněné vyplně okna předních dveří vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla tovární značky Ople Vectra, ze kterého odcizil autorádio značky Panasonic v hodnotě 1.000,- Kč, kdy poškozením skleněné výplně okna dveří způsobil škodu ve výší 3.000,- Kč. Poškozené ženě ročníku narození 1974 ze Šilheřovic tak byla způsobena celková škoda ve výši 4.000,- Kč.


Kontrola podnapilého řidiče motorového vozidla v Hlučíně

Dne 9.12.2010 v době kolem 05:45 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Hlučíně stavěla a kontrolovala na ulici Ostravské v Hlučíně řidiče osobního motorového vozidla značky BMW 318, a to muže ročníku narození 1966 z Ludgeřovic. Po předložení všech dokladů potřebných k k řízení a provozu automobilu byl shora uvedený muž vyzván k podrobení se odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 0,32 promile, 0,24 promile a 0,16 promile alkoholu v jeho dechu. Čtyřiačtyřicetiletému řidiči bylo na místě zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí správního orgánu odboru dopravy příslušného Městského Úřadu v Hlučíně.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava po fyzickém napadení v restauraci

Dne 9.12.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Výtržnictví“ a z přečinu „Nebezpečné vyhrožování“ muži ročníku narození 1986 z Hradce nad Moravicí, neboť tento v době kolem 05:15 hod. dne 9.12.2010 v restauraci Absolut Bar na ulici Zámecký okruh v Opavě po předchozí slovní rozepři fyzicky napadl muže ročníku narození 1968 z Opavy, a to údery pěstmi a když k němu přišla obsluha restaurace, žena ročníku narození 1975 z Opavy-Kateřinek, aby případně zabránila dalšímu napadání, tak z kapsy kalhot vytáhl zavírací nůž s délkou čepele 8 cm, kterým začal ohrožovat své okolí, včetně servírky a napadeného hosta, kterým vyhrožoval, že je zabije. Ke zranění zúčastněných osob nedošlo a rovněž nebyla způsobena žádná škoda na majetku. Čtyřiadvacetiletý muž byl na místě svého protiprávního jednání zadržen přivolanou opavskou policejní hlídkou PČR a vzhledem k jeho silné podnapilosti (orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj prokázala hodnotu 1,8 promile alkoholu v jeho dechu) bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je předmětem dalšího šetření.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích

V blíže neurčené době od 18:00 hod. dne 8.12.2010 do 05:45 hod. dne 9.12.2010 neznámý pachatel spáchal na ulici Hlavní v Opavě-Kylešovicích přečin „Krádež“ tím, že po rozbití skleněné výplně předních dveří vnikl do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Superb, ze kterého odcizil zabudované autorádio s MP3 přehrávačem originál značky Škoda černé barvy v hodnotě 27.000,- Kč, dále odcizil externí autonavigaci značky Easy touch 2GSD černé barvy v hodnotě 3.000,- Kč a kovový klíč na utahování střešních nosičů černé barvy v hodnotě 200,- Kč, kdy rozbitím okna dveří vznikla škoda ve výši 3.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1988 z Opavy-Kylešovic tak byla způsobena celková škoda ve výši 33.200,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do učebny Autoškoly na ulici Nádražní okruh v Opavě

V přesně neustanovené době od 16:30 hod. dne 8.12.2010 do 07:15 hod. dne 9.12.2010 neznámý pachatel spáchal na ulici Nádražní okruh v Opavě přečin „Poškození cizí věci“ a přečin „Krádež“ tím, že po rozbití okna vnikl do učebny Autoškoly, odkud odcizil DVD přehrávač značky Alba stříbrné barvy v hodnotě 1.000,- Kč, ke škodě majitelů Autoškoly Opava a dále po rozbití sádrokartonové stěny vnikl do vedlejší kanceláře, kterou prohledal, nic z ní neodcizil, na zařízení však způsobil společnosti RKL spol. s r.o. Opava škodu ve výši 5.200,- Kč. Celková škoda tak činí 6.200,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do objektu sádrovcového dolu v obci Kobeřice

V blíže nezjištěné době od 1.9.2010 do 9.12.2010 neznámý pachatel spáchal na ulici Stiborské v obci Kobeřice přečin „Krádež“ tím, že dosud přesně nezjištěným způsobem vnikl do oploceného a uzamčeného objektu sádrovcového dolu, odkud z místa uložených kovových komponentů odcizil 22 kusů kovových tyčí tzv. roštnic v hodnotě 2.500,- Kč za kus, čímž byla poškozené společnosti Gypstrend spol. s r.o. Kobeřice způsobena celková škoda ve výši 55.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 9.12.2010 nebyla opavským policistům nahlášena žádná dopravní nehoda, která by se stala na teritoriu Územního odboru Policie České republiky v Opavě a která by podléhala oznámení a šetření ze strany policistů ČR.


Policejní pes Hor nalezl poštovní doručovatelce z Opavy odcizenou tašku s písemnostmi

Dne 9.12.2010 v 09:10 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1977 z Opavy, že jí před chvíli neznámý pachatel odcizil na ulici Na Pastvisku v Opavě-Kateřinkách volně odstavené jízdní kolo. Na místo se ihned dostavila policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě a službu konající opavský policejní psovod se služebním psem Horem. Při prováděném prvotním šetření oznamovatelka uvedla, že pracuje jako poštovní doručovatelka, kdy v době kolem 08:55 hod. přišla i s jízdním kolem značky Madison červené barvy v hodnotě 3.000,- Kč před vchod jednoho z panelových domů na ulici Na Pastvisku v Opavě-Kateřinkách, kdy jízdní kolo zde zanechala i s taškou plnou různých písemností a šla roznášet poštu adresátům. Když se přibližně po 10 minutách vrátila zpět před dům, tak zjistila, že jí neznámá osoba odcizila její neuzamčené jízdní kolo i s taškou. I když se na sídlišti pohybovalo v době protiprávního jednání majetkového charakteru i v době šetření více osob a jejich frekvence byla velká, přesto byl nasazen služební pes, který vypracoval pachovou stopu, která policejního psovoda zavedla přibližně 150 metrů daleko až k panelovému domu na ulici Pekařské v Opavě-Kateřinkách. Zde byla v křoví nalezena odhozená modrá taška České pošty plná různých písemností, která byla následně odevzdána výše uvedené oznamovatelce. Odcizené jízdní kolo nalezeno nebylo, osoba pachatele rovněž nebyla ustanovena a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě jako přestupek proti majetku.

 

Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem