Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 9.11.2010

Opava - Starší ženě odcizil z bytu 70 tisíc korun a další události (6 případů) 

Ze skladu pneumatik odcizil celkem 112 kompletních kol v hodnotě 400 tisíc korun
Činu se dopustil neznámý pachatel nebo pachatelé v nočních hodinách z 8. na 9.listopadu v Opavě na ulici Těšínské. V areálu tamní společnosti, vypáčil(i) neznámým předmětem dveře skladu pneumatik osobních motorových vozidel a vnikl(i) dovnitř. Odtud odcizil(i) celkem 68 kompletních kol na hliníkových discích a 44 kompletních kol na plechových discích. Opavské společnosti tak pachatel(é) způsobil(i) celkovou škodu ve výši 400.000,- Kč.
Opavští policisté zahájili 9.listopadu úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže vloupáním.
Starší ženě odcizil z bytu 70 tisíc korun
Hlučínští policisté zahájili 9.listopadu úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a porušování domovní svobody, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Vyjmenovaných skutků se dopustil 9.listopadu v době od 07:50 hod. do 08:00 hod. v obci Vřesina na ulici Revoluční. Pachatel lstí, pod záminkou vrácení finanční částky za léky ve výši dvou tisíc korun poškozené (jednasedmdesátileté ženě z Vřesiny), byl touto ženou pozván do jejího domu. Zde poté požadoval rozměnění bankovky v nominální hodnotě pět tisíc korun, přičemž této situace využil a z nočního stolku v ložnici jí odcizil obálku s finanční hotovostí 70.000,- Kč.
Dne 25.října jsme informovali o případu starší ženy, která se zachovala velmi správně, když legendě od neznámého pachatele neuvěřila a žádné peníze mu neslíbila, nevydala a věc oznámila Policii České republiky. Jednalo se o případ, kdy se neznámý pachatel vydával z vnuka a od dvaaosmdesátileté ženy chtěl vylákat částku 45.000,- Kč. Tato žena jednala naprosto správně. Byla skálopevná, nenechala se přemluvit a umluvit.
Proto: Je důležité si uvědomit, že pachatelé mají vyvinutou vysokou míru sociální inteligence. Dokážou obratně člověka přemluvit, umluvit, vetřít se k němu do přízně, zejména do přízně osamělého člověka, který je slabší a má zájem s někým cizím si popovídat. Proto si v žádném případě do bytu nepouštějte cizí lidi a pokud se někdo chce vetřít jako zaměstnanec nějaké služby, ověřte si to na příslušném úřadu nebo volejte přímo tísňovou linku 158 – Policii České republiky.
Nález munice pocházející z II. světové války na katastru obce Josefovice
Třiatřicetiletý muž Hrabyně 9.listopadu v dopoledních hodinách telefonicky oznámil na tísňovou linku 158, že v lesním porostu za obcí Josefovice nalezl ruční granát, vzor 42, ruské výroby, pocházející z II. světové války. Na místo se dostavili opavští policisté a policejní pyrotechnik, který si nalezenou munici převzal ke zneškodnění.
  
Silně podnapilý muž se v hlučínské prodejně dopustil drobné krádeže
Hlučínští policisté zajistili 9.listopadu kolem 19:40 hod. v hlučínské prodejně Lidl na ulici Celní dvaadvacetiletého muže z Hlučína. Jmenovaný byl totiž členem ostrahy této prodejny přistižen při krádeži láhve slivovice v hodnotě 144,- Kč. Než se na místo dostavila policejní hlídka, byl muž v silně podnapilém stavu, kdy nebyl schopen se podrobit dechové zkoušce. Ukradenou láhev totiž členovi ostrahy nehodlal odevzdat a tři čtvrtiny z ní upil. Zajištěného muže policisté následně převezli a umístili na opavskou protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění.
Věc šetří hlučínští policisté jako přestupky proti majetku a proti veřejnému pořádku.
Otrava oxidem uhelnatým v obci Strahovice
Operační středisko Hasičského záchranného sboru Opava telefonicky oznámilo na tísňovou linku 158, že v jednom z bytů v přízemí bytového domu v obci Strahovice došlo k úniku oxidu uhelnatého.
Opavští hasiči na místě zjistili, že z plynového kotle zavěšeného v kuchyni přízemního bytu došlo k úniku plynu a následnému přiotrávení dvouletých sourozenců, kteří ztratili vědomí v dětském pokoji bytu. Vozidlo rychlé záchranné služby Opava přivolala na místo osmnáctiletá dívka, které dispečerka záchranářů doporučila, aby vyvětrala celý byt, z důvodu podezření na únik oxidu uhelnatého. Děti pak ještě před příjezdem vozidla RZS nabyly vědomí. Sanitním vozidlem pak byly převezeny a následně hospitalizovány ve Slezské nemocnici Opava, a to společně s oznamovatelkou události a další osmatřicetiletou obyvatelkou bytu. Všem čtyřem poškozeným osobám byly odebrány vzorky krve, přičemž byly v těchto vzorcích zjištěny vysoké hladiny oxidu uhelnatého. Proto byli všichni poškození hospitalizováni. Dnešního dne jim budou odebrány další vzorky krve a dle těchto výsledků pak bude rozhodnuto o další případné hospitalizaci. Zasahující opavští hasiči, kteří provedli v bytě měření oxidu uhelnatého, zjistili, že naměřená hodnota 0,0014 %  není zdraví škodlivá koncentrace. Provedli uzavření přívodního plynového potrubí k plynovému kotli a tento odpojili z elektrické sítě. Dnešního dne, 10.listopadu, bude provedena servisem autorizovaná odborná prohlídka plynového kotle za účelem zjištění příčiny úniku oxidu uhelnatého. Šetření na místě byli přítomni kravařští policisté.
Objasnění případu okradeného kamelota
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil 9.listopadu trestní stíhání dvou mladistvých ve věku 15 a 16 let. Oba jsou podezřelí z provinění krádeže, spáchaného ve stádiu pokusu, formou spolupachatelství.
Mladší z podezřelých mladíků měl 2.srpna v odpoledních hodinách v Opavě, na chodníku u křižovatky ulic U Pošty a Masarykovy třídy, vytrhnout z ruky patnáctiletému chlapci celkem 22 kusů vydání týdeníku Region Opavsko v hodnotě 242, Kč. Poté z místa činu utekl. Před jeho zmizením ale poškozenému vyhrožoval, že pokud nechce mít problémy, nemá nic oznamovat.
Oba shora jmenovaní podezřelí spolu s dalším mladistvým a dvěma nezletilými chlapci (mladšími patnácti let) se 23.srpna v nočních hodinách měli pokusit vniknout do samostatně stojícího novinového stánku na ulici Vodní v Opavě. Pomocí sekery rozbili skleněnou výplň dveří a měli úmysl přisvojit si věci ze stánku. Byli ale přistiženi policejní hlídkou a z místa činu utekli. Policisté ale později svým šetřením a operativní činností všechny podezřelé mladíky vypátrali. Rozbitím okna způsobili mladíci šestatřicetileté ženě z Opavy škodu ve výši 3.070,- Kč.  
 
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté v průběhu úterý 9.listopadu nešetřili na Opavsku žádnou dopravní nehodu.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       

vytisknout  e-mailem