Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 8.11.2010

Opava - Policisté šetří dva pracovní úrazy a další události (7 případů) 

Byla přistižena při krádeži rádia v opavské prodejně
Policisté opavského obvodního oddělení sdělili 8.listopadu dvaadvacetileté ženě z Opavy podezření ze spáchání přečinu krádeže.
Činu se měla dopustit 29.října tohoto roku krátce před polednem, když v opavské prodejně smíšeného zboží na ulici Ostrožné odcizila volně vystavené zboží, rádio v hodnotě 450,- Kč. Policisté následně lustrací ve svých databázích zjistili, že podezřelá žena se trestné činnosti majetkového charakteru v posledních třech letech již dopustila. V měsíci červenci roku 2008 byla potrestána rozsudkem Okresního soudu Praha 4, k trestu odnětí svobody v délce trvání tří měsíců. Policisté případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Vloupání do motorového vozidla v obci Raduň
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách ze 7. na 8.listopadu v obci Raduň na ulici Mírové. Po předchozím rozbití okna pravých předních dveří vnikl do zde zaparkovaného dodávkového automobilu Ford Transit. Z vozidla následně odcizil na předním sedadle spolujezdce volně položenou složku na písemnosti s uzavíráním na zip. Ve složce měl dvaačtyřicetiletý muž z Opavska listinu pro živnostenské podnikání, vestu s logem jedné společnosti a finanční hotovost pět tisíc korun (bankovku v nominální hodnotě 5.000,- Kč). Celková škoda, kterou pachatel vloupáním do vozidla způsobil, dosáhla částky 9.800,- Kč.
Případ šetří hradečtí policisté jako přečin krádež vloupáním.
Nález munice pocházející z II. světové války na katastru Opavy
Šestačtyřicetiletý muž z Opavy 8.listopadu v ranních hodinách telefonicky oznámil na tísňovou 1inku 158, že na poli za obcí Opava – Kylešovice, za zemědělským družstvem, nalezl dělostřelecký granát GPP - 7,5 cm (německé výroby) pocházející z II světové války. Na místo se dostavili opavští policisté i policejní pyrotechnik, který si následně nalezenou munici převzal ke zneškodnění.
Pracovní úraz ve firmě v Opavě - Komárově
Třicetiletý zaměstnance společnosti na výrobu léčiv v Opavě – Komárově telefonicky oznámil na tísňovou linku 158, že v jednom z objektů této společnosti došlo kolem půl třetí odpoledne k pracovnímu úrazu jedné ze zaměstnankyň, pětadvacetileté ženy. Při výrobě léčiva Buprenorphine odpojovala zaměstnankyně odvzdušněnou hadici z nasávacího zařízení, když ale v hadici zůstal zbytek jedovaté látky bromkyanu, který vytekl a potřísnil pracovní oděv ženy, a to v oblasti dolních končetin. Zaměstnankyně přitom část odpařeného bromkyanu vdechla. Vozidlem Rychlé záchranné služby Opava byla z místa úrazu převezena na interní oddělení Slezské nemocnice Opava, kde byla hospitalizována. Dle předběžné lékařské zprávy žena není ohrožena na životě, v nemocnici bude 24 - 48 hodin na pozorování.
Opavští policisté šetří, zda nebyly porušeny předpisy bezpečnosti práce a o události informovali příslušný inspektorát bezpečnosti práce.
Policisté zajistili a umístili na PZS silně podnapilého hosta hradecké restaurace
Na základě oznámení jednadvacetiletého muže zajistili hradečtí policisté 8.listopadu krátce před devatenáctou hodinou v restauraci na ulici Opavské v Hradci nad Moravicí pětadvacetiletého muže z Opavy. Muž byl v silně podnapilém stavu, nebyl schopen vlastní chůze ani komunikace a svým stavem budil veřejné pohoršení hostí a personálu restaurace. Policisté proto podnapilého muže převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Na stanici ale muž kladl pasivní odpor. I přes výzvy policistů, aby od svého protiprávního jednání upustil, a výstrahy, že použijí donucovací prostředky, na toto nijak nereagoval. Policisté proto donucovací prostředky museli použít, konkrétně hmaty a chvaty, aby muže zpacifikovali. Podnapilý muž se odmítl podrobit dechové zkoušce i odbornému lékařskému vyšetření. Lékař poté muži aplikoval uklidňující injekci. Při použití donucovacích prostředků nedošlo ke zranění osob ani ke škodě na majetku.
Věc šetří hradečtí policisté jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu pondělí 8.listopadu v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava jednu dopravní nehodu. Při této nehodě utrpěly dvě osoby lehká zranění, přičemž hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 41.000,- Kč.
Pracovní úraz zaměstnance firmy v obci Čermná ve Slezsku
Policisté Obvodního oddělení PČR ve Vítkově zahájili 9.listopadu úkony trestního řízení ve věci přečinu těžkého ublížení na zdraví, jehož se mohl dopustit neznámý pachatel.
K pracovnímu úrazu čtyřiadvacetiletého muže z Budišova nad Budišovkou došlo dne 8.listopadu v době od 20:20 hod. do 20:45 hod. v areálu firmy v obci Čermná ve Slezsku. Muž, jako zaměstnanec firmy, manipuloval se zdviženým břemenem (osm oboustranně ořezaných kmenů na tloušťku 155 mm a délku 4 m, o celkové váze od 800 kg od 1.000 kg). Kmeny byly na dvou místech uchyceny na popruzích na posuvném jeřábu. Toto břemeno se ale začalo převažovat, a proto se zaměstnanec snažil pod nákladem, který byl ve výšce maximálně dvou metrů, kmeny srovnat. Následně ale došlo k převážení břemene a k jeho pádu. Pracovník byl zavalen polovinou zvedaného množství. V důsledku toho utrpěl těžké zranění, a to frakturu pánve a levého krčku stehenní kosti, s předpokládanou dobou léčení minimálně šesti měsíců. Z místa úrazu byl převezen vozidlem Rychlé záchranné služby Opava do Fakultní nemocnice v Ostravě. Vítkovští policisté neprovedli, vzhledem ke zranění muže, dechovou zkoušku, na zjištění, zda nebyl ovlivněn alkoholem nebo jinou návykovou látkou. Nařídili proto odběr vzorku krve v rámci jeho lékařského ošetření v nemocnici. Policisté téhož dne informovali příslušný inspektorát bezpečnosti práce, a to z důvodu, zda nebyly porušeny předpisy bezpečnosti práce.    
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem