Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 7.11.2010

Opava - Dopravní nehoda podnapilého řídiče a další události (6 případů) 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče v obci Raduň
K dopravní nehodě došlo 7.listopadu kolem 05:25 hod. v obci Raduň. Čtyřiadvacetiletý muž z Opavy řídil své osobní motorové vozidlo tovární značky Citroen po ulici Komárovské, když v křižovatce s ulicí 9. května nezvládl vlivem své silné podnapilosti řízení automobilu a narazil s ním, konkrétně levým bokem (resp. levými koly) do kamenné zídky nacházející se po levé straně komunikace ulice Komárovské. Řidič poté pokračoval v jízdě touto křižovatkou, hodlal odbočit vpravo na ulici 9. května, přičemž uvedl vozidlo do smyku a vyjel na vyvýšený obrubník chodníku na levém okraji komunikace ulice 9. května. I přesto tyto dvě kolize pokračoval řidič v jízdě dále ulicí 9. května, kde poté u jednoho z rodinných domů zůstal s vozem stát a v automobilu usnul.
Při dopravní nehodě naštěstí nedošlo ke zranění osob, hmotná škoda na majetku byla ale odhadnuta na částku 30.000,- Kč, a to pouze na havarovaném vozidle. Řidič se následně na výzvu dopravních policistů podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. S odstupem pěti minut byly jmenovanému postupně naměřeny hodnoty 1,21 a 1,25 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič se policistům k požití alkoholu před jízdou doznal. Podrobil se i orientačnímu testu na přítomnost omamných látek a psychotropních látek přístrojem Drugwipe 5, s negativním výsledkem.
Policisté navíc lustrací ve svých databázích zjistili, že tento řidič má Okresním soudem Opava uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, a to od měsíce února tohoto roku do února roku 2012. Jmenovaný má dále vysloven zákaz řízení motorových vozidel Odborem dopravy, Magistrátu města Opavy, a to od měsíce srpna roku 2010 do srpna roku 2012. Policisté řidiči na místě zakázali další jízdu s vozidlem.
Dopravní policisté případ šetří jako podezření ze spáchání přečinů maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a ohrožení pod vlivem návykové látky.
Vloupání do tří sklepních boxů domu na ulici Antonína Sovy v Opavě
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách ze 6. na 7.listopadu v Opavě – Kateřinkách na ulici Antonína Sovy v jednom z panelových domů. Po předchozím vytržení oka petlice zámku na dveřích tří sklepních boxů, do těchto postupně vnikl. Z prvního boxu odcizil pánské horské kolo Olpran, zelenobílé barvy, které bylo uzamčeno přes rám jízdního kola k zadnímu kolu lankovým zámkem. Čtyřiadvacetiletému muži tak pachatel způsobil škodu ve výši 2.000,- Kč. Z druhého sklepa odcizil pětačtyřicetiletého ženě neuzamčené dámské horské jízdní kolo Author, tmavě růžové barvy, v hodnotě 8.000,- Kč. Ohledáním místa činu policisté zjistili, že neznámý pachatel stejným způsobem vnikl i do třetího sklepního boxu. V tomto případě ale policisté zatím neznají jeho majitele a tak nemohou určit, zda odtud bylo něco odcizeno či nikoliv.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do dvou zahradních chatek na ulici Zahradní v Opavě
Neznámý pachatel je podezřelý z přečinu krádeže vloupáním, spáchaného ve stádiu pokusu. V noční době ze 6. na 7.listopadu násilím vnikl hned do dvou chatek zahrádkářské kolonii na ulici Zahradní v Opavě.
  • V prvním případě pachatel překonal plot vysoký 160 cm a vnikl na pozemek zahradní chatky sedmašedesátiletého majitele. Pokusil se vypáčit vstupní dveře chatky, což se mu ale nepodařilo. Přesto, poškozením zařízení způsobil škodu ve výši 200,- Kč.
  • V druhém případě pachatel opět překonal oplocení vysoké 160 cm a tentokrát vnikl na pozemek zahradní chaty osmašedesátileté majitelky. U této chatky vypáčil a vysadil vstupní dveře, chatu prohledal, ale ani v tomto případě nic neodcizil. Jen z pozemku odcizil zahradní kolečka v hodnotě 200,- Kč. Do současné doby nebyla škoda na poškozených vstupních dveřích chaty vyčíslena.
  
Bezpečnostní opatření při konání hokejového utkání
Dne 7.listopadu v době od 14:00 hod. do 20:00 hod. bylo v souvislosti s konáním hokejového utkání 2. ligy mezi mužstvy HC Slezan Opava a AZ Havířov provedeno bezpečnostní opatření. Toto bylo vyhlášeno na základě operativních informací a vyhodnocení bezpečnostní situace v Opavě. Do opatření bylo nasazeno celkem 93 policistů (60 policistů Pořádkové jednotky Ostrava, 27 policistů opavského obvodního oddělení, 2 dopravní policisté, 2 služební psovodi a 2 policisté Služby kriminální policie a vyšetřování Opava). Do akce bylo navíc začleněno také 9 strážníků Městské policie Opava. Hokejové utkání shlédlo celkem 850 diváků, z toho cca 120 fanoušků mužstva hostí AZ Havířov. Mezi fanoušky opavského mužstva Opava bylo zaznamenáno 30 fanoušků fotbalového klubu SFC Opava, kteří v minulosti narušovali veřejný pořádek. Při tomto utkání ale naštěstí k žádnému narušení veřejného pořádku nedošlo. Donucovací prostředky proto policisté nemuseli použít.
Dopravní nehodovost
V průběhu neděle 7.listopadu šetřili dopravní policisté na Opavsku jednu dopravní nehodu, bez zranění osob. Hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 30.000,- Kč.
Požár EKO skládky v obci Chlebičov
Operační středisko Hasičského záchranného sboru Opava telefonicky oznámilo 8.listopadu kolem 03:20 na tísňovou linku 158, že opavští hasiči vyjíždějí k požáru EKO skládky v obci Chlebičov. Zde došlo k zahoření navezeného odpadu skládky. Požár lokalizovali členové Hasičského záchranného sboru Opava a členové Jednotek dobrovolných hasičů z obcí Kravař a Chlebičova. Požár byl následně uhašen kolem 04:10 hod. Ke zranění osob ani ke hmotné škodě na majetku nedošlo. Vyšetřovatel opavských hasičů si věc na místě převzal do své kompetence. Šetření případu byli přítomni také kravařští policisté.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem