Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 24.1.2009

Policejní události na Opavsku za den 24.1.2009 (8 případů) 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla v Hlučíně


Dne 23.1.2009 ve 23:50 hod. muž ročníku narození 1947 z Hlučína řídil osobní motorové vozidlo značky Mazda, a to po ulici Písečné u křižovatky s ulici 28. října ve směru jízdy na obec Hlučín, část Bobrovníky. Na přímém úseku komunikace nezvládl řízení vozidla, vyjel vpravo mimo vozovku, kde narazil přední částí vozidla do stromu. Podle slov řidiče byl v době dopravní nehody předjížděn nezjištěným vozidlem a toto vozidlo jej údajně předjíždělo zprava, načež se polekal a strhl řízení. Ke zranění osob nedošlo, škoda na havarovaném vozidle byla vyčíslena na částku 200.000,- Kč. Technická závada, jako příčina dopravní nehody, nebyla na místě ohledáním zjištěna ani uplatněna. U jednašedesátiletého muže byla provedena orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager s pozitivním výsledkem a naměřenou hodnotou 1,17 promile alkoholu v jeho dechu. Následně byl tento muž vyzván k lékařskému vyšetření, čemuž se podrobil včetně odběru biologického materiálu (krve) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Na místě nehody byl řidiči zadržen jeho řidičský průkaz, byla mu zakázána jízda do další rozhodnutí a je již nyní důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.



Dopravní nehoda podnapilého řidiče motorového vozidla v Dolním Benešově

Dne 24.1.2009 v 06:30 hod muž ročníku narození 1972 z Bohuslavic řídil osobní motorové vozidlo značky Škoda Felicia, a to po ulici Opavské v obci Dolní Benešov ve směru jízdy na Hlučín, kdy na výjezdu z obce v mírné pravotočivé zatáčce nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, najel do protisměru, kde se bočně střetl s protijedoucím nákladním motorovým vozidlem značky Iveco řízené mužem ročníku narození 1979 z Ostravy. Oba řidiči po nehodě svá vozidla zastavili, po krátkém rozhovoru mezi nimi šestatřicetiletý muž z místa nehody utekl. Na místo byli ihned poškozeným řidičem z nákladního vozidla přivoláni policisté, kdy viník dopravní nehody byl vypátrán policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Hlučín. Ke zranění osob nedošlo, byla způsobena celková hmotná škoda na havarovaných vozidlech ve výši 10.000,- Kč. Technická závada, jako příčina dopravní nehody, nebyla na místě ohledáním zjištěna ani uplatněna.
U obou řidičů byla provedena orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager, kdy u řidiče nákladního vozidla byla negativní, u řidiče osobního motorového vozidla byla pozitivní s naměřenou hodnotou 2,56 promile alkoholu v jeho dechu. Tento muž byl převezen policisty k lékařskému vyšetření a odběru krve na protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Případ je nadále v šetření, přesto je již nyní tento muž z Bohuslavic důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“.



Neoprávněné držení platební karty, zaplacení zboží odcizenou platební kartou v Opavě – zadržení pachatele trestného činu


Policejní komisař územního odboru SKPV (Služby kriminální policie a vyšetřování) Opava, Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1983 z Ostravy jako obviněného ze spáchání pokračujících trestných činů „Krádež“ a „Neoprávněné držení platební karty“, spáchaných formou spolupachatelství, kterých se dopustil společně se dvěma dalšími doposud neustanovenými pachateli tím, že :

  1. sám dne 23.1.2009 v době kolem 16:45 na ulici E. Beneše v Šumperku s použitím platební karty na jméno ženy ročníku narození 1960 ze Šumperku, provedl z bankomatu Komerční banky třikrát výběr finanční hotovosti v celkové výši 50.000,- Kč, ač věděl, že platební karta byla získána na poškozené ženě trestnou činností

  2. dne 23.1.2009 v době kolem 19:00 hod. v hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě, nejprve v prodejně Sportisimo uhradil výše uvedenou odcizenou platební kartou společně s dalšími 2 osobami zboží, které si vybrali v celkové výši 13.154,- Kč a následně v prodejně Primossa poté, co si vybrali 3 ks hodinek značky Timex v hodnotě 11.445,- Kč, tyto uhradili toutéž platební kartou, čímž majitelce platební karty, ženě ročníku narození 1960 ze Šumperku způsobili celkovou škodu ve výši 74.559,- Kč

Obviněný pětadvacetiletý muž takový čin majetkového charakteru spáchal, ač byl rozsudkem okresního soudu v Ostravě z března 2007 odsouzen pro trestný čin „Krádež“ k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání 8 měsíců, a tento vykonal v únoru 2008. Shora jmenovaný muž byl bezprostředně po své protiprávní činnosti zadržen policisty z obvodního oddělení PČR v Opavě, a to na základě jeho podezřelého chování, na které byli policisté upozorněni, byly s ním následně provedeny procesní úkony, poté byl umístěn do policejní cely a byl na něj podán návrh na vzetí do vazby. Případ je nadále v šetření, rovněž se tak prošetřuje jeho případná další trestná činnost, jakož se zjišťují i další pachatelé této nebo odbodné trestné činnosti.



Poškození služebního motorového vozidla Policie ČR v obci Chuchelná


Dne 24.1.2009 policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích začali vyšetřovat přestupek proti majetku, kterého se dopustil dosud neznámý pachatel tím, že v době od 22:15 hod. do 22:50 hod. dne 23.1.2009, ve sportovním areálu před restaurací Spartak na ulici Karla Maxe Lichnovského v obci Chuchelná, poškodil služební osobní motorové vozidlo Policie České republiky tovární značky Škoda Fábia Combi (v barevném provedení policie) tím, že nezjištěným předmětem poškodil šesti vrypy o délce 30 cm znak policie umístěný na přední kapotě, dále poškodil třemi vrypy o délce od 40 cm do 55 cm zelený nalepovací pruh s nápisem „Pomáhat a chránit“ umístěný na levých předních dveřích, rovněž tak poškodil zelený nalepovací pruh šesti vrypy o délce od 35 cm do 74 cm na levých zadních dveřích. Na pátých dveřích kufru poškodil jedním vrypem v délce 35 cm nápis policie umístěný na levé straně uvedených dveří. Poškozením polepů služebního vozidla z obvodního oddělení PČR Kravaře vznikla předběžná škoda ve výši 4.500,- Kč.



Vloupání do motorového vozidla na ulici Bílovecké v Opavě-Kylešovicích – neznámý pachatel


Dne 24.1.2009 na základě oznámení od muže ročníku narození 1974 z Opavy-Kylešovic policisté z obvodního oddělení PČR Opava zahájili úkony trestního řízení ve věci vloupání do motorového vozidla, neboť na podkladě oznámení, zjištěných skutečností a ohledáním místa činu je dostatečně zřejmé, že v době od 22:30 hod. dne 23.1.2009 do 07:45 hod. dne 24.1.2009 neznámý pachatel spáchal na parkovišti ulice Bílovecké v Opavě-Kylešovicích trestný čin „Krádež“ a trestný čin „Poškozování cizí věci“ tím, že ve shora uvedené době po předchozím rozbití skleněné výplně předních dveří v hodnotě 1.200,- Kč vnikl do osobního motorového vozidla značky Škoda Octávia, odkud odcizil sestavu autorádia s navigací a DVD značky Columbus 2 v hodnotě 76.300,- Kč a dále poškodil zámek předních dveří v hodnotě 4.500,- Kč, čímž byla shora uvedenému oznamovateli způsobena celková škoda ve výši 82.000,- Kč.



Odcizení peněženky z prodejního pultu prodejny na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou – neznámý pachatel


Dne 23.1.2009 v době kolem 16:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou trestný čin „Neoprávněné držení platební karty“ tím, že odcizil z venkovního prodejního pultu prodejny Večerka volně odloženou dámskou koženou peněženku v hodnotě 100,- Kč, v níž byly osobní doklady poškozené ženy ročníku narození 1945 z Vítkova, dále její finanční hotovost ve výši 2.500,- Kč a platební karta. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.



Řízení motorového vozidla řidičem ovlivněným návykovou látkou v Hlučíně


Dne 24.1.2009 v 18:20 hod. policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Hlučín na ulici ČSA v Hlučíně zastavila a kontrolovala řidiče osobního motorového vozidla značky Škoda Octávia, a to muže ročníku narození 1982 z Kravař. Tento muž na výzvu předložil všechny doklady potřebné k řízení a provozu motorového vozidla, avšak z jeho chování bylo patrné, že je pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek. Proto byl vyzván k orientační dechové zkoušce a ke zkoušce na přítomnost omamných látek ve slinách. Test na alkohol byl negativní, ale test na návykové látky vyzněl pozitivně. Proto byl řidič vyzván k lékařskému vyšetření a odběru biologického materiálu, se kterým souhlasil. Po zákonném poučení uvedl, že před jízdou požil jednu dávku návykové látky, a to PIKO . Řidiči byla zakázána jízda do dalšího rozhodnutí a byl mu zadržen jeho řidičský průkaz. Případ je nadále v šetření.



Dopravní nehodovost


V průběhu dne 24.1.2009 došlo v okrese Opava celkem ke dvěma dopravním nehodám, bez zranění osob. V jednom případě bylo při šetření dopravní nehody zjištěno požití alkoholických nápojů řidičem před jízdou. Na majetku byla v souvislosti s nehodovostí způsobena hmotná škoda ve výši 15.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem