Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 23.10.2010

Opava - Šest případů vloupání do motorových vozidel a další události (12 případů) 

Dopravní nehoda podnapilého řidiče s těžkým zraněním spolujezdce

K dopravní nehodě došlo 22.října kolem třinácté hodiny na silnici III. třídy č. 4597 mezi obcemi Kolná a Úblo. Devětačtyřicetiletý řidič polské národnosti řídil osobní automobil VW Golf po uvedené silnici, přičemž při průjezdu levotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a vlastnostem vozidla, s vozidlem vyjel vlevo mimo vozovku, kde levým bokem automobilu narazil do kmene stromu. Po nehodě z místa odjel, a to i přesto, že spolujezdec na zadním sedadle vlevo, osmačtyřicetiletý muž z Bruntálu, při nehodě utrpěl zjevné zranění. Nehodu řidič neoznámil a se zraněným spolujezdcem přijel ve večerních hodinách do Krnova, kde vozidlo na ulici Chařovské odstavil. Následně požádal další osoby o pomoc a tito nehodu oznámili.
Řidič se na výzvu krnovských policistů podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Byly mu naměřeny hodnoty 0,35, 0,34 a 0,28 promile alkoholu v jeho dechu. Policisté mu proto zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu s vozidlem. Osmačtyřicetiletý spolujezdec utrpěl dle předběžné lékařské zprávy těžké zranění, konkrétně zlomeninu obličejových kostí a krvácení do mozku, s předpokládanou několikaměsíční dobou léčení. Vzhledem k tomu, že řidiči při jízdě patrně praskla pneumatika, byla tato zajištěna pro potřeby dalšího zkoumání. Policisté navíc zjistili prošlou platnost technické kontroly na havarovaném vozidle. Na automobilu byla hmotná škoda odhadnuta na částku 10.000,- Kč, na kmeni stromu na částku 500,- Kč.
Dopravní policisté případ šetří jako podezření ze spáchání přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti.
Podnapilá řidička na ulici Ratibořské v Opavě
Čtyřiadvacetiletá žena z obce na Opavsku řídila 23.října kolem 01:20 hod. osobní automobil Renault Megane po ulici Ratibořské v Opavě, a to ve směru jízdy z centra města ke křižovatce s ulicí Fügnerovou. Byla ale zastavena a následně kontrolována policejní hlídkou dopravních policistů. Na jejich výzvu se podrobila odbornému měření pomocí přístroje Dräger, s pozitivním výsledkem. Jmenované byla naměřena poprvé hodnota 0,84 promile alkoholu, po pěti minutách pak hodnota 0,90 promile alkoholu v jejím dechu. Přestože řidička s naměřenými hodnotami souhlasila, podrobila se na výzvu policisty i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku krve na opavské protialkoholní záchytné stanici, a to vzhledem k hodnotě blížící se jedné promili. Dopravní policisté řidičce na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali jí další jízdu s vozidlem. Případ dále šetří.
Podnapilý řidič na ulici Krnovské v Opavě

Dopravní policisté provedli 23.října v dopoledních hodinách na ulici Krnovské v Opavě silniční kontrolu osobního automobilu Renault 19, které řídil padesátiletý Opavan. Na výzvu policisty se podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem.  Poprvé byla jmenovanému naměřena hodnota 0,64 promile alkoholu, po pěti minutách pak hodnota 0,59 promile alkoholu v jeho dechu. S naměřenými hodnotami souhlasil a odborné lékařské vyšetření s odběrem vzorku krve nežádal. Policisté následně řidiči na místě zadrželi jeho řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu s vozidlem. Věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Odcizení skluzavek z rekonstruovaného dětského hříště v Opavě - Kateřinkách
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 22. na 23.října na ulici Holasické v Opavě – Kateřinkách. Z prostoru rekonstruovaného dětského hřiště, ze střechy unimobuňky, odcizil zde volně odložené dvě dětské skluzavky, červené barvy, v celkové hodnotě 5.000,- Kč. Pachatel dále odcizil i dřevěné palisády a šestihran z dřevěných desek (o průměru 2 m, mořené, světlehnědé barvy), čtyři třímetrové a jednu pětimetrovou fošnu. Ostravské společnosti tak neznámý pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 17.500,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež.
Vloupání do rodinného domu v obci Holasovice
Policisté Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích šetří přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil v noční době z 21. na 22. října v obci Holasovice. Nezjištěným způsobem vnikl do rodinného domu čtyřiapadesátileté majitelky a z obývacího pokoje jí odcizil optickou laserovou myš k notebooku a černý kožený batoh. V batohu měla žena peněženku s osobními doklady a s finanční hotovostí 200,- Kč. Neznámý pachatel tak majitelce domu způsobil celkovou škodu ve výši 2.150,- Kč.
Podnapilý cyklista na ulici Hlavní v Opavě
Dopravní policisté provedli 23.října kolem 19:30 hod. v Opavě – Kylešovicích na ulici Hlavní, ve směru jízdy na Opavu – Komárov, silniční kontrolu dvaačtyřicetiletého cyklisty. Na jejich výzvu se podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager s pozitivním výsledkem. Poprvé byla cyklistovi naměřena hodnota 2,59 promile alkoholu, po pěti minutách pak hodnota 2,51 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič nemotorového vozidla s naměřenými hodnotami souhlasil. Dopravní policisté zakázali cyklistovi další jízdu a věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Vloupání do čtyř motorových vozidel v Opavě
Opavští policisté šetří další čtyři případy vloupání do motorových vozidel, ke kterým došlo v nočních hodinách z 22. na 23.října na různých místech Opavy.
  • K prvním případu došlo na ulici Nerudové v Opavě. Neznámý pachatel rozbil okno pravých předních dveří u zde zaparkovaného osobního automobilu Škoda Superb a vnikl dovnitř. Z vozidla následně jeho dvaapadesátiletému majiteli odcizil autorádio s CD přehrávačem, navigaci a heandfree set, vše v celkové hodnotě 50.000,- Kč, přičemž na vozidle způsobil škodu 10.000,- Kč.
  • K druhému vloupání do vozidla došlo u kostela na ulici Hlavní v Opavě – Kylešovicích. Pachatel do osobního automobilu Škoda Octavia vnikl po předchozím rozbití skleněné výplně levých předních dveří. I z tohoto vozidla odcizil autorádio s CD přehrávačem, navigaci a heandfree set. Opavské společnosti tak pachatel odcizením věcí způsobil celkovou škodu ve výši 40.000,- Kč, poškozením vozidla pak dvoutisícovou škodu.
  • Ke třetímu případu došlo na ulici Přerovecké v obci Opava – Suché Lazce. Neznámý pachatel rozbil levé přední okno u zde zaparkovaného automobilu VW Transporter a z vozu následně odcizil dva DVD přehrávače v celkové hodnotě 2.000,- Kč, patřící sedmatřicetiletému muži ze Šumperka. Na vozidle přitom pražské leasingové společnosti způsobil škodu ve výši 10.000,- Kč.  
  • Poslední případ vloupání do motorového vozidla se stal na ulici Strossmayerové v Opavě. Pachatel nezjištěným způsobem překonal uzamčené dveře na straně řidiče a vnikl do osobního automobilu Škoda Octavia. I z tohoto vozidla odcizil autorádio s CD přehrávačem a dále ruční koženou černou kabelu bez hodnoty, s doklady od vozidla. Třiašedesátiletému muži z Opavy způsobil pachatel škodu ve výši 3.000,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci. Celková škoda, kterou pachatel svou trestnou činností způsobil, byla vyčíslena na částku 117.000,- Kč.
Mobilní telefon mu vytrhl z ruky
Činu se dopustil neznámý pachatel 23.října kolem 04:45 hod. v Opavě v Městských sadech naproti vstupu na fotbalový stadion. Po předchozí výzvě slovy „dej mi prachy nebo mobil“, následně vytrhl jednadvacetiletému muži z Opavy z ruky jeho mobilní telefon značky Nokia 5800 Xpress, v hodnotě 5399,- Kč, s nabitým kreditem v hodnotě 450,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež na osobách.
Krádež elektrocentrály u přehrady Kružberk
Neznámý pachatel v nočních hodinách z 22. na 23.října demontoval část drátěného oplocení u vstupních vrat do obory u přehrady Kružberk na katastru obce Svatoňovice. V oboře následně vnikl do skladu lovecké chaty přes okno, které bylo zajištěné z venkovní strany. Z tohoto skladu odcizil elektrocentrálu. Po vypáčení zadních balkónových dveří do společenské místnosti lovecké chaty, pak z této odcizil petrolejovou lampu, čtyři keramické hrníčky s potiskem koní a ubrus. Osmapadesátiletému muži ze Svatoňovice způsobil pachatel celkovou škodu ve výši 7.300,- Kč.
Případ šetří vítkovští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do motorového vozidla na ulici U Cukrovaru v Opavě
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Činu se dopustil 23.října v době od 18:00 hod. do 19:40 hod. v Opavě – Kateřinkách na ulici U Cukrovaru.   Z nákladového prostoru nezajištěného zde zaparkovaného automobilu Renault Rapid odcizil elektrický míchač. Ze sedadla řidiče pak ještě sebral látkovou tašku modré barvy bez hodnoty, ve které se nacházel mobilní telefon Sony Ericsson, osobní doklady a doklady od vozidla. Jednatřicetiletému muži z Opavy tak pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 8.000,- Kč. Pachatel přitom navíc poškodil i čelní sklo tohoto vozidla. Škodu ve výši 3.000,- Kč způsobil třiatřicetiletému muži z Bolatic.
Podnapilý řidič v Hlučíně
Hlučínští policisté provedli 24.října v nočních hodinách na ulici ČSA v Hlučíně silniční kontrolu osobního automobilu Škoda Fabia, které řídil sedmatřicetiletý muž z Ostravy. Policisté tohoto řidiče vyzvali k odbornému měření pomocí přístroje Drager. On sice souhlasil, ale ani po čtyřech pokusech se mu nepodařilo tuto zkoušku provést. Policisté jej proto vyzvali, aby se podrobil odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku krve nebo moči na opavské protialkoholní záchytné stanici, což bezdůvodně odmítl. Policisté řidiči zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu s vozidlem. Případ šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Vloupání do motorového vozidla v obci Dolní Benešov
Neznámý pachatel se v nočních hodinách z 23. na 24.října vloupal do osobního automobilu Citroen Jumper, který stál zaparkován před domem na ulici Květinové v obci Dolní Benešov, část Zábřeh. Odcizil visací zámek na zadních dveřích vozidla a vnikl dovnitř. Z vnitřního prostoru odcizil tři vrtačky, dvě ruční kotoučové pily, dvě Aku vrtačky, jednu úhlovou brusku a mýchadlo na maltu. Celkovou škodu ve výši 20.000,- Kč pachatel způsobil čtyřicetiletému muži z Dolního Benešova. Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem