Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 22.10.2010

Opava - Z objektu v Hlučíně odcizil nářadí za téměř šest set tisíc korun a další události (12 případů) 

Je podezřelý ze spáchání podvodu

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil 22.října trestní stíhání jednačtyřicetiletého muže z Hlučína, jako podezřelého ze spáchání trestného činu úvěrového podvodu (dle trestního zákona platného do 31.12.2009).
Činu se měl dopustit v období od konce měsíce listopadu roku 2008 do prosince téhož roku v Hlučíně. Bez souhlasu oprávněné osoby, jedné stavební spořitelny, užil úvěr ve výši 200.000,- Kč, na jiný účel, než který byl stanovený ve smlouvě. Tento úvěr mu byl poskytnut na základě Smlouvy o překlenovacím úvěru a úvěru ze stavebního spoření ke smlouvě o stavebním spoření výhradně na bytový účel, a to na modernizaci, rekonstrukci nebo přestavbu nemovitosti. Podezřelý muž navíc poskytnutý úvěr nesplácel, čímž stavební spořitelně způsobil škodu ve výši 200.000,- Kč. Trestní stíhání podezřelého muže je vedeno na svobodě. Doposud nebyl stíhán pro jinou trestnou činnost.
Podnapilý řidič v obci Ludgeřovice
Hlučínští policisté provedli 22.října krátce po půlnoci silniční kontrolu osobního automobilu Renault Kangoo, které řídil po ulici Vrablovecké v Ludgeřovicích šestadvacetiletý muž z Hlučínska. Na výzvu policisty se jmenovaný podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Byla mu naměřena výsledná hodnota 0,68 promile alkoholu v jeho dechu. Řidič s naměřenou hodnotou souhlasil a odborné lékařské vyšetření s odběrem vzorku krve nežádal. Policisté mu na místě zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu s vozidlem. Případ šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Naftu odcizil z nádrží dvou nákladních vozidel zaparkovaných ve Vítkově
Neznámý pachatel v nočních hodinách z 21. na 22.října poškodil oplocení areálu firmy nacházející se na ulici Budišovské ve Vítkově. Skrz poškozené oplocení poté vnikl do tohoto areálu a z nádrží dvou zde zaparkovaných vozidel odcizil celkem 500 litrů motorové nafty v celkové hodnotě 14.870,- Kč. U nákladního automobilu Daf poškodil víčko palivové nádrže v hodnotě 500,- Kč a z nádrže odčerpal 300 litrů motorové nafty v hodnotě 8.970,- Kč, U druhého nákladního automobilu Tatra také poškodil víčko palivové nádrže v hodnotě 300,- Kč a z nádrže odčerpal 200 litrů motorové nafty v hodnotě 5.900,- Kč. Poškozením oplocení způsobil pachatel tisícikorunovou škodu.
Vítkovští policisté případ šetří jako přečin krádež vloupáním.
Číšnický flek s třináctitisícovou tržbou odcizil z opavské herny

Šestadvacetiletá žena z Opavy 22.října oznámila na policejní služebnu opavského obvodního oddělení, že jí neznámý pachatel téhož dne kolem 05:30 hod. odcizil číšnický flek s finanční hotovostí 13.000,- Kč. Využil okamžiku, kdy si žena obsluhující v herně na ulici Hlavní v Opavě – Kylešovicích odskočila na WC a herna tím pádem zůstala bez dozoru a z ulice volně přístupná. Číšnický flek byl položený na mikrovlnné troubě pod barem. Škodu pachatel způsobil opavské společnosti.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež.
Vloupání do sklepního boxu domu na ulici Zámecký okruh v Opavě

Neznámý pachatel 22. října v době od 04:30 hod. do 06:35 hod. vnikl, po rozlomení dvou petlic zámku a rozlomení řetízku s visacím zámkem, do sklepního boxu v činžovním domě na ulici Zámecký okruh v Opavě. Ze sklepa poté odcizil dámské jízdní kolo Eska, hráškově zelené barvy, v hodnotě 1.000,- Kč, přičemž rozlomením petlic a řetízku s visacím zámkem způsobil třistakorunovou škodu. To vše sedmapadesátileté ženě z Opavy.
Opavští policisté případ šetří jako přečiny krádež vloupáním a porušování domovní svobody.
Vyhlášení pátrání po osobním motorovém vozidle Opel Kadett
Policisté Obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili 22.října úkony trestního řízení ve věci přečinů neoprávněného užívání cizí věci a neoprávněného opatření padělání a pozměnění platebního prostředku, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil v nočních hodinách z 21. na 22.října v Hlučíně na ulici 28. října. Odcizil odtud zde zaparkovaný osobní automobil tovární značky Opel Kadett 2.0, registrační značky  4T5 1097, barvy modré metalízy, roku výroby 1987, v hodnotě 20.000,- Kč. Jak policistům uvedla jeho čtyřicetiletá majitelka, markantem na vozidle je zadní plastové přítlačné křídlo tmavě modré barvy. Ve vozidle měla poškozená žena navíc i platební kartu.
Po odcizeném vozidle vyhlásili policisté téhož dne celostátní pátrání.
Z objektu v Hlučíně odcizil nářadí za téměř šest set tisíc korun
Hlučínští policisté zahájili 22.října úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. Ten v nočních hodinách z 21. na 22.října násilím vnikl do skladu a následně i do dvou unimobuněk v objektu na ulici Ostravské v Hlučíně. Pachatel rozstřihl kovové pletivo z boční strany objektu a následně vyrazil dveře do budovy skladu.
Ze skladu odcizil měděné kabely (o hmotnosti 300 kg), vrtací kladivo, elektrický šroubovák, čtyři Aku vrtačky, příklepovou vrtačku, invertovou svářečku, tři sady nářadí, hutnící stroj, sekačku na trávu, křovinořez, řetězovou motorovou pilu, elektrocentrálu, hydraulické beranidlo, hydraulický agregát a bourací kladivo. Po nalezení klíčů od tří vozidel zaparkovaných v tomto areálu, vnikl nejdříve do automobilu Lada Niva, ze kterého odcizil Aku vrtačku a vrtací kladivo. Z druhého vozidla Hyundai sebral také Aku vrtačku, dále magnetickou vrtačku a sadu nářadí. U automobilu Kia Pregio pachatel poškodil výplň pátých dveří a z vozu odcizil dvě magnetické vrtačky, tři Aku rázové utahováky a sadu nářadí. Hlučínské stavební společnosti tak pachatel odcizením těchto nářadí předběžnou škodu ve výši 400.000,- Kč. Škoda na poškozených vozidlech nebyla dosud zjištěna.
Jak je shora uvedeno, pachatel se v tomto objektu vloupal i do unimobuňky nacházející se vedle skladu. Vypáčil u ní vstupní dveře a vnikl dovnitř. Z unimobuňky odcizil řetězovou motorovou pilu, elektrickou pásovou brusku, elektrickou vrtačku a elektrickou ruční okružní pilu, vše v předběžné hodnotě 21.000,- Kč. V tomto případě způsobil pachatel škodu dvaašedesátiletému muži z Hlučína, přičemž na poškození oplocení a vstupních dveřích skladu a stavební buňky způsobil celkovou škodu 3.000,- Kč.
Druhá unimobuňka, do které neznámý pachatel násilím vnikl, patřila jiné hlučínské stavební společnosti. Pachatel přestřihl 4 visací zámky, vypáčil dveře a vnikl dovnitř. Odtud odcizil velkou a malou rozbrušovačku, bourací kladivo, řezačku obkladů, tlakovou myčku, průmyslovou brusku, elektrickou pilu, příslušenství k omítačce, šest krabic montážní pur pěny a 100 kg omítkového materiálu. Této stavební společnosti způsobil odcizením nářadí škodu v předběžné výši 146.500,- Kč a poškozením visacích zámků a dveří škodu ve výši 3.000,- Kč.
Vloupání do kanceláře Obecního úřadu v obci Mikolajice

Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 21. na 22.října v obci Mikolajice. Vešel do volně přístupné budovy Obecního úřadu v (v budově se nachází také restaurace a ubytovna) a po vykopnutí dveří do kanceláře obecního úřadu, ze zásuvky pracovního stolu, odcizil finanční hotovost ve výši 1.300,- Kč, ke škodě čtyřiačtyřicetileté ženy, a finanční hotovost 250,- Kč, která patřila pětačtyřicetiletému muži.
Případ šetří vítkovští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Jízdní kolo odcizil z areálu opavské nemocnice
Neznámý pachatel 22.října v době od 05:40 hod. do 16:20 hod. odcizil z areálu Slezské nemocnice v Opavě pánské trekingové jízdní kolo značky Leader, červeno-černé barvy. Kolo bylo uzamčeno lankovým zámkem ke stojanu na jízdní kola před budovou oddělení K. Osmatřicetileté ženě tak pachatel způsobil celkovou škodu ve výši 6.200,- Kč.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež.
Dopustili se podvodu na automatech ve vítkovské herně

Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování zahájil 22.října trestní stíhání tří osob, jako podezřelých ze spáchání přečinu podvodu. Jedná se o dva muže, šestadvacetiletého a dvaatřicetiletého, a sedmatřicetiletou ženu. Všichni podezřelí pocházejí z Ústí nad Orlicí.
Činu se měli dopustit koncem měsíce března letošního roku ve Vítkově na ulici Opavské. V tamní herně společně, v úmyslu obohatit se, neoprávněně zasáhli do elektroniky dvou výherních automatů, na nichž nastavili nesprávné hodnoty počítadel, a to na částku v celkové výši 30.000,- Kč. Od obsluhy herny následně jako výhru vylákali částku 29.600,- Kč a zbylou částku ve výši 400,- Kč prohráli. Škodu tak způsobili dvěma opavským společnostem. Škoda na poškozených hracích automatech byla vyčíslena na částku 700,- Kč. Policisté navíc ve svých databázích zjistili, že šestadvacetiletý podezřelý byl v posledních třech letech za trestnou činnost majetkového charakteru již potrestán. Rozsudkem Okresního soudu v Olomouci byl v měsíci listopadu loňského roku potrestán k trestu výkonu obecně prospěšných prací o výměře 400 hodin. Tento trest ovšem do současné doby nevykonal. Trestní stíhání všech podezřelých je vedeno na svobodě.
Bez závažného důvodu nenastoupil do výkonu trestu odnětí svobody
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil 22.října trestní stíhání čtyřicetiletého muže z Opavy, jako podezřelého ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
Činu se měl dopustit tím, že si v měsíci dubnu tohoto roku převzal písemnou výzvu Okresního soudu v Opavě k nastoupení trestu odnětí svobody do věznice v Ostravě. Bez závažného důvodu ale k výkonu trestu odnětí svobody nenastoupil. Policisté shora jmenovaného vypátrali dne 19.srpna a na základě soudního příkazu k jeho dodání do výkonu trestu odnětí svobody, muže eskortovali do ostravské vazební věznice.
Dopravní nehodovost

Dopravní policisté šetřili v pátek 22.října v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava celkem tři dopravní nehody, při kterých byla jedna osoba zraněna lehce a jedna osoba těžce. Hmotnou škodu na majetku způsobenou v souvislosti s těmito nehodami policisté odhadli na částku 100.000,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová


 

vytisknout  e-mailem