Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 21.10.2010

Opava - Objasnění případu krádeže plechu a další události (11 případů) 

Je podezřelý ze spáchání zpronevěry
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil 21.října trestní stíhání čtyřiadvacetiletého muže z Opavy, jako podezřelého ze spáchání přečinu zpronevěry.
Činu se měl dopustit 5.října v odpoledních hodinách v herně na ulici Hlavní v Opavě – Kylešovicích, kde pracoval jako obsluha. Z herny si přisvojil věci, které mu byly svěřeny. Konkrétně se jednalo o finanční hotovost 51.100,- Kč, dále o cigarety různých značek v celkové hodnotě 8.428,- Kč a čtyři časopisy v hodnotě 221,- Kč. Opavské společnosti tak podezřelý muž způsobil celkovou škodu ve výši 59.749,- Kč.
Objasnění případu krádeže plechu v Opavě - Palhanci
Policisté Obvodního oddělení PČR v Opavě sdělili 21.října osmadvacetiletému muži z Opavy podezření z přečinu krádež, spáchaného formou spolupachatelství.
Činu se měl dopustit 9.října v dopoledních hodinách v Opavě – Palhanci na ulici Vávrovické. Z volně přístupné nákladové rampy do tamní výrobny lahůdek odcizil zde volně odložený nákladový železný plech (o rozměrech 120 cm x 200 cm). Předběžnou škodu ve výši 6.500,- Kč tak způsobil čtyřiapadesátiletému muži z Hradce nad Moravicí.
Provedeným policejním šetřením (dle odborného vyjádření) byla ale způsobená škoda vyčíslena na částku 4.013,- Kč. Policisté přitom zjistili i totožnost dalšího podezřelého, a to sedmadvacetiletého muže z Kobeřic, který se na činu podílel jako spolupachatel.
Vzhledem k tomu, že hodnota odcizené věci nepřesáhla částku pět tisíc korun, je sedmadvacetiletý muž podezřelý ze spáchání přestupku proti majetku, který bude řešit správní orgán Magistrátu města Opavy. U osmadvacetiletého muže ale policisté ve svých databázích zjistili, že se trestné činnosti majetkového charakteru v posledních třech letech již dopustil. Okresním soudem Opava byl v měsíci červenci tohoto roku potrestán k podmíněnému trestu odnětí svobody o výměře deseti měsíců, se zkušební dobou do srpna roku 2012. V jeho případě policisté vedou zkrácené přípravné řízení.
Policisté vypátrali muže, který nenastoupil do výkonu trestu odnětí svobody
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování zahájil 21.října trestní stíhání šedesátiletého muže z Opavy, jako podezřelého ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutá a vykázání.
Výkon úředního rozhodnutí mařil tím, že nereagoval na výzvu Okresního soudu v Opavě, jež mu byla doručena do vlastních rukou v měsíci září tohoto roku. Do šesti dnů od převzetí této výzvy nenastoupil ve stanovené lhůtě a bez uvedení závažného důvodu do výkonu trestu odnětí svobody do Vazební věznice v Ostravě. Příkazem opavského okresního soudu byl totiž potrestán k trestu odnětí svobody o výměře 150 dnů. Vítkovští policisté shora jmenovaného vypátrali dne 14.října a právě na základě soudního příkazu k jeho dodání do výkonu trestu odnětí svobody jej eskortovali do ostravské vazební věznice.
Vloupání do prodejny potravin v Budišově nad Budišovkou
Neznámý pachatel v nočních hodinách z 20. na 21.října násilím vnikl do prodejny potravin na ulici Berounské v Budišově nad Budišovkou. Rozbil okno a dostal se tak do živnostenských prostor jednašedesátiletého majitele, kde dále vypáčil vstupní dveře do skladu prodejny potravin dalšího majitele, pětačtyřicetileté ženy z Budišova nad Budišovkou. Ze skladu si pachatel následně odemknul vstupní dveře, pomocí klíče ponechaného v zámku dveří, do samotné prodejny potravin. Nad prodejním pultem částečně odstranil uzamčenou žaluzii zajišťující stojan s cigaretami, ze kterého odcizil celkem 360 krabiček cigaret různých značek v hodnotě 22.852,- Kč. Z volně přístupného regálu pak ještě vzal láhve s tvrdým alkoholem různých značek v hodnotě 4.393,- Kč a kávu v hodnotě 320,- Kč. Shora jmenované ženě tak pachatel způsobil odcizením zboží a poškozením zařízení celkovou škodu ve výši 28.565, majiteli živnostenských prostor pak škodu ve výši 1.500,- Kč.
Případ šetří vítkovští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Vloupání do motorového vozidla na ulici Ratibořské v Opavě
Opavští policisté zahájili 21.října úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel.
Činu se dopustil v noční době z 20. na 21.října v Opavě – Kateřinkách na ulici Ratibořské. Rozbil předního okno spolujezdce na zde zaparkovaném osobním automobilu Škoda Superb, kterým vnikl dovnitř. Z vozidla poté odcizil autorádio s CD přehrávačem v hodnotě 35.000,- Kč, navigaci v hodnotě 5.000 Kč a značkový parfém v hodnotě 1.500,- Kč. Poškozením vozidla přitom pachatel způsobil škodu ve výši 7.000,- Kč. Šestapadesátiletému muži tak pachatel způsobil škodu 6.500,- Kč, společnosti Teva pak škodu ve výši 42.000,- Kč.  
Vloupání do motorového vozidla na ulici Komárovské v Opavě
Neznámý pachatel 21.října v době od 23.00 hod. do 23:35 hod. rozbil okno levých předních dveří na osobním automobilu Škoda 120 L a vnikl dovnitř. Z vozidla, které stálo zaparkováno v areálu společnosti na ulici Komárovské v Opavě, následně odcizil doposud nezjištěné věci. Ani škoda na vozidle nebyla jeho sedmačtyřicetiletým majitelem prozatím vyčíslena.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Z vozidla zaparkovaného v Opavě – Kylešovích odcizil čtyři kola s pneumatikami
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 20. na 21.října v Opavě – Kylešovicích na ulici Bílovecké. Z osobního motorového vozidla Seat Ibiza odmontoval a následně odcizil sadu čtyř kol s pneumatikami v celkové hodnotě 30.000,- Kč, ke škodě šestadvacetiletého muže z Opavy.
Případ šetří opavští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Nález munice pocházející z II. světové války v obci Bělá
Šestačtyřicetiletý muž z Píště 21.října krátce po poledni telefonicky oznámil na tísňovou linku 158, že při výkopových pracích před rodinným domem v obci Bělá nalezl munici pocházející  z II. světové války. Na místo se dostavili kravařští policisté i policejní pyrotechnik, který uvedl, že se jedná o 1 dělostřelecký granát ráže 82 mm. Nalezenou munici si následně převzal ke zneškodnění.  
Řídil motorové vozidlo, ačkoli již dosáhl dvanácti bodů za spáchané přestupky
Policisté Obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí sdělili 21.října čtyřiatřicetiletému muži z Nového Jičína podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
Činu se měl dopustit 21.října v odpoledních hodinách na katastru obce Skřipov na silnici III. třídy č. 4631, když řídil osobní automobil Peugeot 206. U ústí lesní cesty mezi obcemi Požahou a Skřipovem byl zastaven a kontrolován hradeckými policisty. Ti ve svých policejních databázích zjistili, že jmenovaný již dosáhl celkového počtu dvanácti bodů v bodovém hodnocení řidiče. V měsíci červenci tohoto roku mu správní orgán Odboru dopravy Městského úřadu Bílovec doručil oznámení o dosažení těchto dvanácti bodů, v důsledku čehož pozbyl řidičské oprávnění, a to uplynutím pěti pracovních dní ode dne, v němž mu bylo toto oznámení doručeno. Shora jmenovaný tedy pozbyl odbornou způsobilost k řízení motorových vozidel od měsíce července tohoto roku do července roku 2011. Policisté případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Dopravní nehodovost
V průběhu čtvrtka 21.října šetřili dopravní policisté na Opavsku celkem tři dopravní nehody, při kterých nebyla žádná osoba zraněna. Hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 100.000,- Kč.
 
Podnapilý řidič v obci Kozmice
Hlučínští policisté provedli 21.října krátce po třiadvacáté hodině v obci Kozmice na ulici Rušné silniční kontrolu osobního automobilu Škoda Felicia, který řídil čtyřiatřicetiletý muž z Ostravy. Na výzvu policisty se jmenovaný podrobil odbornému měření pomocí přístroje Dräger, s pozitivním výsledkem. Poprvé mu byla naměřena hodnota 0,55 promile alkoholu v dechu. I po pěti minutách měla hladina alkoholu v dechu řidiče stejnou hodnotu. Policisté řidiči zakázali další jízdu s vozidlem a věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem