Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 20.10.2010

Opava - Objasnění krádeží jednatřicetiletého muže v Opavě a další...(8 případů) 

 

Pětatřicetiletý muž z Opavy vyhrožoval nejen svým příbuzným v rodině

Dne 20.10.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Ublížení na zdraví“ a z přečinu „Nebezpečné vyhrožování“ muži ročníku narození 1975 z Opavy, kterých se dopustil tím, že :
1)v podvečerních hodinách dne 25.9.2010 v zahrádkářské osadě Radost na ulici Žižkové v Opavě, po předchozí slovní rozepři, fyzicky napadl ženu ročníku narození 1977 z Opavy-Kateřinek, které způsobil zranění (podvrtnutí krční páteře a zlomeninu dolní čelisti) s dobou léčení 3-4 týdny, což si vyžádalo lékařské ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě a poté na stomatochirurgickém oddělení Fakultní nemocnice s Poliklinikou v Ostravě-Porubě. Při tomto fyzickém napadení jí poškodil vnitřní zařízení zahradních chatky, a to vstupní dveře se škodou ve výši 2.000,- Kč
2)v odpoledních hodinách dne 18.10.2010 na chodbě jednoho z rodinných domů na ulici Mánesové v Opavě s nožem o délce ostří 22 cm, který držel v ruce, slovně vyhrožoval fyzickou likvidací svému otci (muži ročníku narození 1949 z Opavy), své babičce (ženě ročníku narození 1926 z Opavy) a svým dvěma synům, a to slovy : „Držte huby nebo Vás všechny zabiju“, kdy v poškozených osobách jeho vyhrůžky vzbudily důvodnou obavu o jejich zdraví a život.
Případ je nadále předmětem dalšího šetření ze strany opavských policistů.


Služební zákrok opavských policistů proti muži napadajícího svého souseda

Dne 20.10.2010 v 11:00 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1949 z Opavy, že před chvíli byl její manžel ročníku narození 1945 z Opavy na chodbě společného domu na ulici Strossmayerové v Opavě slovně napaden ze strany souseda, a to muže ročníku narození 1951 z Opavy, který jej urážel hrubými výrazy. Na místo byla vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR v Opavě, která se rozhodla agresivního muže zajistit, neboť tento ve svém protiprávním jednání mající znaky přestupku proti občanskému soužití pokračoval. Zákonných výzev ze strany policistů, aby zanechal svého jednání a chování neuposlechl, proto byly použity donucovací prostředky, a to hmaty a chvaty sebeobrany a byly mu nasazeny služební pouta, přičemž došlo k poranění devětapadesátiletého muže na čele (drobná tržná ranka - cca 2 cm). Toto zranění si vyžádalo jeho jednorázové lékařské ošetření ve Slezské nemocnici v Opavě s předpokládanou dobou léčení 1 týden. Případ je předmětem dalšího šetření.


Vloupání do garáže na ulici Bochenkové v Opavě

V blíže neupřesněné době od 22.9.2010 do 20.10.2010 neznámý pachatel spáchal v garážovišti na ulici Bochenkové v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné užívání cizí věci“ tím, že po vypáčení dřevěných dveří vnikl do jedné z garáží, ze které odcizil malý motocykl (moped) značky Jawa-Babeta světle zelené barvy, stářím 20 let, bez přidělené registrační značky a bez zvláštních markantů v hodnotě 3.000,- Kč, kdy na zařízení vznikla škoda ve výši 2.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1972 z Opavy-Kylešovic tak byla způsobena celková škoda ve výši 5.000,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Vloupání do motorového vozidla na ulici Zámecké v obci Šilheřovice

Dne 20.10.2010 započali policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Poškození cizí věci“, kterých se dopustil neznámý pachatel tím, že v době mezi 14:00 hod. a 15:30 hod. dne 20.10.2010 na parkovišti před místní restaurací Lovecký zámeček na ulici Zámecké v obci Šilheřovice vnikl po rozbití skleněné výplně zadních dveří do zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Škoda Octávia combi, ze kterého odcizil notebook značky HP v hodnotě 20.000,- Kč, ke škodě poškozené společnosti Bristol-Myers Squibb Praha, dále pak odcizil pracovní koženou kabelu vínové barvy v hodnotě 4.700,- Kč, ve které byl diář v kožených hnědých deskách v hodnotě 500,- Kč, osobní manikúra v koženém pouzdře vínové barvy v hodnotě 500,- Kč a 2 kusy dioptrických brýlí v pouzdře v hodnotě 5.000,- Kč, vše ke škodě poškozené ženy ročníku narození 1966 z Vysokého Mýta v okrese Ústí nad Orlicí. Poškozením skleněné výplně okna automobilu vznikla společnosti AT Car spol. s r.o. Kladno škoda ve výši 7.000,- Kč. Celková škoda tak činí 37.700,- Kč.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Josefovice

Dne 20.10.2010 v 10:00 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1977 z Hrabyně, že před chvíli nalezl v lesním porostu za obcí Josefovice nevybuchlý dělostřelecký granát ráže 122 mm sovětské výroby, jenž pochází z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si nález převzal a odvezl k odbornému zneškodnění.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 20.10.2010 ve 21:00 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zajistili před restaurací Ready Bar na ulici Otické v Opavě muže ročníku narození 1987 z Opavy, který se chvíli předtím, a to v době kolem 20:45 hod. dne 20.10.2010, pokusil z chodby Obecního domu na ulici Ostrožné v Opavě odcizit vystavený obraz. Toto se mu nepodařilo, při svém protiprávním jednání majetkového charakteru byl přistižen pracovníkem opavské kulturní organizace OKO a z místa utekl. Na základě zjištěného popisu zakročující policisté třiadvacetiletého muže nalezli, zajistili a poté umístili pro jeho silnou podnapilost na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je v současné chvíli šetřen jako přestupek proti majetku a vše je nadále v prošetřování a prověřování.


Jednatřicetiletý muž z Opavy odcizil různé věci z opavského bytu i z prodejny

Dne 20.10.2010 policejní komisař SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě zahájil trestního stíhání muže ročníku narození 1979 z Opavy jako obviněného ze spáchání trestného činu „Krádež“ (podle zákona platného do 31.12.2009) a ze spáchání přečinu „Krádež“, kterých se dopustil tím, že :
1)v přesně nezjištěnou dobu v měsíci srpnu roku 2009, v průběhu návštěvy v bytě muže ročníku narození 1943 z Opavy, a to v jednom z činžovních domů na ulici Krnovské v Opavě, mu odcizil parní vysavač a parní žehličku v hodnotě 20.000,- Kč. Tedy si přisvojil cizí věc tím, že se ji zmocnil a uvedeného jednání se dopustil i přesto, že byl za trestný čin „Krádež“ pravomocně odsouzen rozsudkem Okresního soudu v Opavě z března 2008 k souhrnnému trestu odnětí svobody v délce 1 roku a 2 měsíců
2)dne 1.10.2010 v době kolem 09:00 hod. odcizil v oddělení drogerie hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě 6 kusů zubních past značky Sensodyne Fluorid v hodnotě 539,- Kč, 2 kusy zubních past Sensodyne Pronamel v hodnotě 180,- Kč, 11 kusů zubních past značky Parodontax White v hodnotě 1.175,- Kč a 8 kusů zubních past značky Sensodyne White v hodnotě 719,- Kč, přičemž uvedené věci si uschoval pod oblečení a takto bez zaplacení prošel přes pokladnu informačního střediska prodejny, kde byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny. Poté byl předán opavským policistům k dalším procesním úkonům, při kterých bylo dále zjištěno, že se u něj jedná o recidivu, poněvadž se uvedeného protiprávního jednání dopustil i přesto, že byl rozsudkem Okresního soudu v Opavě z července 2009 pravomocně odsouzen pro majetkovou trestnou činnost k nepodmíněnému odnětí svobody v délce 5 měsíců, kdy trest vykonal v březnu letošního roku.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 20.10.2010 byly opavským policistům nahlášeny 2 dopravní nehody, které se staly na teritoriu okresu Opava, při kterých utrpěly 2 osoby lehká zranění. Hmotná škoda na majetku v souvislosti s touto nehodovostí činí 140.000,- Kč.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem