Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 2.11.2010

Opava - Dopustila se podvodu na klientech domova důchodců a další události (14 případů) 

Objasnění případu vloupání do prodejny v obci Hať
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování zahájil 2.listopadu trestní stíhání čtyřicetiletého muže ze Sokolova, jako obviněného ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci.
Činu se měl dopustit 26.srpna tohoto roku v nočních hodinách v obci Hať na ulici Lipové. Po vysazení pootevřeného okna v zadní části tamní prodejny smíšeného zboží do této následně vnikl. Uvnitř dále vytvořil do dvou dřevěných dveří otvory průměru cca 70 cm, přes které postupně vnikl do spojovací chodby. Na chodbě poté vypáčil vstupní dveře do kanceláře vedoucí prodejny a poškodil i visací zámek na vnitřních mřížích dveří vedoucích do prostoru skladu. Poškozením zařízení způsobil celkovou škodu ve výši 6.990,- Kč. Ve skladu prodejny si pak do své tašky uložil, s úmyslem odcizení, celkem 34 kartónů cigaret různých značek v hodnotě 23.800,- Kč. Tašku ale obviněný muž nechal i s připravenými cigaretami na místě činu.
Případ objasnili opavští kriminalisté, kteří shora jmenovaného na základě předběžného souhlasu Okresního státního zastupitelství Opava ze dne 26.října zadrželi. Vzhledem k tomu, že má trvalé bydliště v okrese Sokolov, zadrželi ho dne 1.listopadu v ranních hodinách policisté Obvodního oddělení PČR Sokolov a následně jej eskortovali do budovy Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě. Po provedení procesních úkonů komisařem byl obviněný muž propuštěn ze zadržení na svobodu. Jedná se o pachatele s trestní minulostí, byl již 14 krát soudně trestán.
Odcizil zimní bundu, kterou měl poškozený položenou vedle sebe

Opavští policisté sdělili 2.listopadu osmnáctiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinu krádeže na osobách.
Činu se měl dopustit 2.listopadu v době kolem 01:00 hod. v Opavě na ulici Na Rybníčku.  Šestnáctiletému mladíkovi z Opavy odcizil jeho pánskou zimní plátěnou bundu v hodnotě 1.300,- Kč. Bundu měl poškozený položenou vedle sebe na chodníku před domem a měl v ní svazek klíčů bez hodnoty. Jak policisté ve svých databázích zjistili, shora jmenovaný byl za trestnou činnost majetkového charakteru v posledních třech letech již potrestán. Rozsudkem Okresního soudu Opava mu byl v měsíci červenci tohoto roku uložen podmíněný trest odnětí svobody v délce trvání deseti měsíců, se zkušební dobou do roku 2012. Opavští policisté šetří případ formou zkráceného přípravného řízení.
Přítelkyni odcizil 15 tisíc korun
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil 2.listopadu trestní stíhání šestadvacetiletého Opava, jako podezřelého ze spáchání přečinu krádeže.
Činu se měl dopustit 30.října tohoto roku v době od 01:00 hod. do 01:30 hod. v opavské restauraci na ulici Kolářské. Využil nepozornosti své dvacetileté přítelkyně, která zde pracuje jako servírka a odcizil jí finanční hotovost ve výši 15 000,- Kč. Částka byla uložena v nezajištěné příruční pokladně umístěné v nezajištěné dřevěné skříni naproti baru. Škodu podezřelý muž způsobil jednatřicetiletému majiteli restaurace.
Je podezřelý ze spáchání výtržnictví a ublížení na zdraví
Opavští policisté sdělili 2.listopadu dvaadvacetiletému muži z Opavy podezření ze spáchání přečinů výtržnictví a ublížení na zdraví.
Vyjmenovaných skutků se měl dopustit ve dvou případech:
  • Dne 23.září tohoto roku kolem třiadvacáté hodiny se na místě veřejnosti přístupném dopustil hrubé neslušnosti tím, že před opavským barem na ulici Na Rybníčku fyzicky napadl čtyřiadvacetiletého muže z Opavy. Napadeného opakovaně nakopl kolenem do oblasti žeber a břicha, přičemž ho navíc na ruce pořezal nožem. Poškozený muž utrpěl zranění, se kterým se následně léčil do 15.října.
  • Dne 1.listopadu v době kolem 18:30 hod. se na místě veřejnosti přístupném dopustil opětovně hrubé neslušnosti, a to tím, že u opavské restaurace na ulici Na Rybníčku fyzicky napadl muže. I v tomto druhém případě se obětí stal stejný muž jako v prvním skutku. Tentokrát poškozeného muže udeřil rukou do hrudníku, přičemž mu naštěstí žádné zranění nezpůsobil. Toho dne ale podezřelý fyzicky napadl i dalšího muže z Opavy ve věku pětadvaceti let. Udeřil ho čelem do nosu, čímž mu způsobil zranění, které si také nevyžádalo lékařské ošetření.
Opavští policisté šetří oba případy formou zkráceného přípravného řízení.
Vloupání do dvou motorových vozidel na Hlučínsku
Hlučínští policisté zahájili 2.listopadu úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci, z jejichž spáchání je podezřelý neznámý pachatel. V nočních hodinách z 1. na 2.listopadu se na Hlučínsku vloupal hned do dvou motorových vozidel.
  • K prvnímu případu vloupání do motorového vozidlo došlo na ulici Vladislava Vančury v Hlučíně. Neznámý pachatel na oploceném, avšak otevřeném a volně přístupném pozemku jednoho rodinného domu násilím vnikl do zde zaparkovaného osobního automobilu Škoda Octavia Combi. Vylomil krytku zámku pravých předních dveří, vypáčil zámek levých předních dveří a rozbil skleněnou výplň jejich stahovacího okna. Z vozidla následně odcizil airbag řidiče, z volantu řízení včetně plastového krytu, zabudované originální autorádio Škoda s CD přehrávačem a satelitní navigací, handsfree sadu s držákem, kabelem a komunikačním hardwarem, elektrický joystikový ovladač venkovních zpětných zrcátek z levých předních dveří, ovladač z PVC elektrického ovládání okna pravých předních dveří, kompletní stropní osvětlení a dva kompletní přední xenonové světlomety. Pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 48.500,- Kč, přičemž poškozením vozidla způsobil škodu ve výši 31.200,- Kč, to vše jednačtyřicetiletému muži z Hlučína. Pachatel na voze poškodil plastový kryt kabeláže volantové tyče, plastový štít přístrojové desky, vnitřní čalounění levých předních dveří, stropní čalounění kolem stropního osvětlení, okrasný okrajový rám a palubní desku středního panelu, chromovaný rám přední masky (ten vytrhl a ponechal na místě), dále páčil přední kapotu a oba přední blatníky a násilím přerušil kabeláž obou předních světlometů.
  • K druhému případu došlo v obci Háj Ve Slezsku na parkovišti přiléhající k ulici Antonína Vaška. Pachatel po předchozím páčení zámku levých předních dveří a následném rozbití skleněné výplně jejich stahovacího okna, vnikl do zde zaparkovaného a zajištěného osobního automobilu Škoda Octavia Combi. Z tohoto odcizil autorádio s CD přehrávačem (jeho součástí byla i handsfree sada, satelitní navigace, včetně napájecího kabelu a držáku), dále loketní opěrku Škoda, přední kapotu včetně přední masky a znaku Škoda, roletu zavazadlového prostoru, autozapalovač, jeden pár pánských kotníčkových kožených bot, dvě pánské košile s krátkým rukávem a pánskou podzimní bundu. Pachatel odcizil věci v celkové hodnotě 36.110,- Kč, přičemž poškozením okrasného okrajového středního panelu způsobil škodu ve výši 2.945,- Kč, to vše čtyřiačtyřicetiletému muži z Háje ve Slezsku.
  
Vloupání do dvou motorových vozidel na Opavsku
Bohužel i opavští policisté šetří dva případy vloupání do motorových vozidel, ke kterým došlo také v noční době z  1. na 2.listopadu, a to v obci Hrabyně a v obci Pustá Polom. Neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci.  
  • K prvnímu případu došlo na parkovišti za chráněnou dílnou Rehabilitačního ústavu v obci Hrabyně. Pachatel rozbil okno a poškodil zámek pravých předních dveří na zde zaparkovaném osobním vozidle Renault Twingo. Vnikl dovnitř a z automobilu odcizil autorádio s CD přehrávačem JVC, a dvě reprobedničky, vše v celkové hodnotě 4.100,-Kč. Poškozením zařízení vozu způsobil škodu ve výši 3.000,- Kč, to vše devatenáctiletému muži z Hrabyně.
  • K druhému vloupání do motorového vozidla došlo ve stejnou dobu v obci Pustá Polom na ulici K Zátiší. Neznámý pachatel vnikl, po předchozím rozbití pravého předního okna, do zde zaparkovaného osobního automobilu Škoda Octavia Combi. Vozidlo stálo na volně přístupném pozemku před jedním z domů. Z vozu odcizil pouzdro na doklady bez hodnoty, které obsahovalo finanční hotovost 1 000,- Kč, osobní doklady a doklady od vozidla. Pachatel dále sebral i kartu CCS a 20 CD nosičů různých žánrů v hodnotě 2 000,- Kč, přičemž poškozením vozidla způsobil jeho sedmatřicetiletému majiteli škodu ve výši 5.000,- Kč. Poškozenému muži pachatel z jeho pozemku ještě odcizil dámské jízdní kolo v hodnotě 5.000,- Kč. Kolo bylo neuzamčeno a bylo opřeno o zadní část jeho domu.
Pracovní úraz v dolnobenešovské společnosti
Devětatřicetiletý muž z Dolního Benešova 2.listopadu kolem 08:50 hod. telefonicky oznámil na policejní služebnu v Hlučíně, že v prostorách společnosti v Dolním Benešově, v tzv. náhradní výrobní hale došlo k pracovnímu úrazu. Dorazivší hlučínští policisté zjistili, že došlo ke zranění zaměstnance této společnosti, devatenáctiletého muže z Opavy. Pracovník utrpěl poranění nártu chodidla levé nohy, a to při manipulaci s kovovým víkem kulového uzávěru o váze cca 200 kg. V době úrazu se poškozený muž nacházel na pracovišti sám. Vozidlem RLP byl převezen k ošetření do opavské nemocnice. Dle předběžné lékařské zprávy utrpěl pohmoždění chodidla levé nohy, ke zlomenině nedošlo. K době léčení se lékař nedokázal vyjádřit. Dechová zkouška zraněného muže byla negativní.
Případ je předmětem dalšího ošetření. Hlučínští policisté se budou zabývat tím, zda nedošlo k porušení předpisů bezpečnosti práce, přičemž budou následně informovat také příslušný Inspektorát bezpečnosti práce.
Vloupání do budovy opavského oddílu orientačního běhu 
Neznámý pachatel v době od 25.října do 2.listopadu násilím vnikl do budovy Tělovýchovné jednoty, oddílu orientačního běhu, na ulici Vodárenské. Vypáčil a vyhnul kovovou mříž, následně vytlačil okna a vnikl do šatny této budovy. Šatnu prohledal, nic z ní však neodcizil.  Pachatel ale budovou pokračoval dál. Neznámým předmětem vytvořil otvor ve dveřích skladu materiálu, kterým poté vnikl dovnitř. Odtud odcizil mačetu, rámovou pilu, sekyru, dvě kladívka, dvě sešívačky, nůžky na papír, dvě malé sešívačky na papír, zámečnické kleště a zámečnické štípačky. Jak policisté ohledáním místa činu zjistili, pachatel ještě vysekal otvor ve dveřích druhého skladu materiálu. Do tohoto ale nevnikl. Opavské tělovýchovné jednotě byly odcizeny věci v celkové hodnotě 2.450,- Kč, přičemž na poškozeném zařízení jí byla způsobena škoda ve výši 6.000,- Kč.
Opavští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže vloupáním a poškození cizí věci.
Vloupání do kanceláří bývalého hokejového klubu
Policisté opavského obvodního oddělení šetří přečin krádež vloupáním, spáchaný ve stádiu pokusu.
Skutku se dopustil neznámý pachatel v přesněji nezjištěné době, a to v období 20.září do 2.listopadu tohoto roku v Opavě na ulici Zámecký okruh. Nezjištěným způsobem vylezl na střechu zimního stadionu, poté vytlačil dvě okna a vnikl do čtyř bývalých kanceláří opavského hokejového klubu, které nachází nad restaurací „U zimního stadionu“. Pachatel kanceláře sice prohledal, ale nic z nich neodcizil. Rozbil ovšem skleněnou výplň dvou dveří a tím způsobil Technickým službám Opava škodu ve výši 1.800,- Kč.
Peněženku s platební kartou odcizil z kočárku
Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinů krádeže na osobách a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Činu se dopustil 2.listopadu v době od 16:00 hod. do 16:45 hod. na Městském hřbitově na ulici Otické v Opavě. Využil nepozornosti pětatřicetileté ženy a z dětského kočárku jí odcizil černou koženou peněženku v hodnotě 500,- Kč. Peněženka obsahovala finanční hotovost 600,- Kč, osobní doklady a platební kartu.
Případ šetří opavští policisté.
Zahoření sazí v komíně v budově restaurace v obci Melč
Sedmatřicetiletý muž z Melče 2.listopadu v odpoledních hodinách telefonicky oznámil na tísňovou linku 158, že při spalování koksu v kamnech došlo k zahoření sazí v komínu, a to v budově restaurace v obci Melč. Na komínu vznikly následně vlivem zahoření sazí praskliny a způsobená škoda byla odhadnuta na částku 10.000,- Kč. Na místě zasahovali členové Sboru dobrovolných hasičů obce Melč a členové Hasičského záchranného sboru Vítkov, kteří požár lokalizovali. Vyšetřovatel opavských hasičů stanovil jako příčinu požáru zahoření sazí v komíně a cizí zavinění či nedbalost vyloučil. Věc si následně převzal do své kompetence. Ke zranění osob nedošlo.
Je podezřelá z neoprávněného nakládání s finančními prostředky klientů domova důchodců
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil 1.listopadu trestní stíhání třicetileté ženy z obce na Opavsku, jako obviněné ze spáchání přečinů podvodu, krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Činu se měla dopustit v době od 12.října loňského roku do 14.června tohoto roku v domově důchodců. Jako administrativní pracovnice sociálních služeb podvedla celkem jednatřicet klientů tohoto domova a obohatila se tak v průběhu několika měsíců o celkovou částku 56.652,- Kč.
Dosavadním šetřením policistů v součinnosti se zaměstnanci uvedeného domova důchodců vyšlo najevo, že obviněná žena zfalšovala na tři stovky složenek. Na poštovní složenky a platební složenky SIPO neoprávněně, v úmyslu se obohatit, doplnila doložku o zaplacení služeb klientům domova, přestože že tyto neuhradila. Na složenky vždy z počítače dotiskla uhrazení příslušné částky. Takto upravené doklady pak předložila v pokladně domova a nechala si je vyplatit. Praxe byla taková, že pracovnice platila složenky buď ze svých peněz, pak jí byla v pokladně vyplacena celá částka uvedená na složence, anebo si vzala předem zálohu a na pokladně jí doplatili zbytek částky. Jednalo se o dílčí částky ve výši od tří set korun, ve většině případů to ale byly částky vyšší než jeden tisíc korun. V jednom případě byla na složence uvedená částka šest tisíc korun.
Obviněná žena se dopustila i neoprávněného opatření platebního prostředku, a to když od jednoho klienta převzala jeho platební kartu s tím, že chce klient zjistit zůstatek na jeho účtu. Pracovnice následně z této karty a za pomocí PIN kódu, který jí klient sdělil, provedla z bankomatu nejdříve výběr finanční hotovosti ve výši 1.000,- Kč a poté z jiného bankomatu výběr ve výši 4.000,- Kč. Klientovi pak sdělila, že na jeho účtu žádný zůstatek není.
Případ odhalili zaměstnanci tohoto domova a následně jej oznámili v měsíci červnu letošního roku Policii České republiky, a to na základě oznámení sedmasedmdesátiletého klienta. Ten právě v měsíci červnu zmíněnou pracovnici požádal o vyřízení opravy jeho mobilního telefonu, který byl v záruce. Obviněná žena ale pod záminkou uhrazení zálohy na opravu tohoto telefonu, od klienta vylákala částku 3.000,- Kč. Telefon byl v záruční době opraven bezplatně, a proto pracovnice na záruční doklad dotiskla přes počítač úhradu částky 3.000,- Kč. Když začali zaměstnanci domova prověřovat tento poslední případ, přišli tím na ostatní předcházející, kterých se žena dopustila. Pracovnice byla následně propuštěna z pracovního poměru. Příspěvková organizace po ní ale bude požadovat náhradu škodu, neboť částky, o které podvedla klienty domova, byly klientům touto organizací již vráceny zpět.
Obviněné ženě hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.      
Dopravní nehodovost
V průběhu úterý 2.listopadu šetřili dopravní policisté na Opavsku celkem dvě dopravní nehody, bez zranění osob. Hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 20.000,- Kč.
Silně podnapilý muž slovně napadal obsluhu opavské herny
Opavští policisté zajistili 3.listopadu krátce po půlnoci v Dolním Benešově na ulici Osada míru osmadvacetiletého muže z Dolního Benešova. Ten totiž v tamní herně v silně podnapilém stavu opětovně slovně napadal obsluhující personál, dvaatřicetiletou ženu z Hlučínska. Hlučínští policisté museli při zajištění muže použít donucovací prostředky, neboť na jejich výzvu, aby od svého protiprávního jednání upustil, nereagoval. Vzhledem k tomu, že mu policisté přístrojem Drager naměřili v dechu hodnotu 2,45 promile alkoholu, muže převezli a umístili na opavskou protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění.
Hlučínští policisté věc šetří jako přestupek proti občanskému soužití.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová

vytisknout  e-mailem