Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 19.6.2010

Opava - Na PZS Opava napadl v silně podnapilém stavu zakročujícího policistu a další události (11 případů) 

Dopravní nehoda mezi obcemi Velkou Polomí a Josefovicemi
Třiapadesátiletý muž z Ostravy řídil 19.června krátce po půlnoci osobní automobil Škoda 120 po silnici I. třídy č. 11 mezi obcemi Velkou Polomí a Josefovicemi. Vlivem své podnapilosti nezvládl řízení a zadní částí vozidla vyjel vpravo mimo vozovku. Na výzvu dopravních policistů se řidič bezdůvodně odmítl podrobit dechové zkoušce (odbornému měření pomocí přístroje Dräger). Jmenovaný následně odmítl i odborné lékařské vyšetření s odběrem vzorku krve nebo moči. Ke zranění osob nedošlo, na vozidle byla způsobena hmotná škoda odhadem ve výši 1.000,- Kč.
Dopravní policisté věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Cyklista měl v době řízení jízdní kola v dechu 2,16 promile alkoholu
Dopravní policisté provedli 19.června kolem druhé hodiny ranní na ulici Kasárenské v Opavě, ve směru jízdy k ulici Krnovské, silniční kontrolu třicetiletého cyklisty z Opavy. Na výzvu policisty se řidič nemotorového vozidla podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Cyklistovi byla v dechu poprvé naměřena hodnota 2,16, po pěti minutách pak hodnota 2,10 promile alkoholu. Cyklista s naměřenou hodnotou souhlasil a odborné lékařské vyšetření nežádal.
I tento případ šetří policisté opavského dopravního inspektorátu jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Od restaurace v obci Brumovice odcizil slunečník
Slunečník odcizil neznámý pachatel v nočních hodinách z 8.června na 9.června z volně přístupné zahrádky restaurace na ulici Hlavní v obci Brumovice. Jednalo se o slunečník červené barvy s logem Gambrinus (o rozměrech 3,5 m x 3,5 m) v hodnotě 9.075,- Kč. Policisté z Obvodního oddělení PČR Velké Heraltice věc původně šetřili jako přestupek proti majetku. 19.června, na základě vyčíslení škody, pak zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže.
Pokusil se vloupat do chaty v obci Jakartovice
Neznámý pachatel v přesně nezjištěné době v období od 13.června do18.června vylezl na střechu chaty, která se nachází na katastrálním území obce Jakartovice, konkrétně nad dětským táborem mezi obcemi Jakartovicemi a Mladeckem. Pachatel rozbil střešní okno a odjistil z vnitřní strany zajišťovací mechanismus. Do chaty sice nevnikl, přesto na zařízení způsobil škodu 2.000,- Kč, a to třiašedesátiletému muži z Ostravy.
Případ šetří policisté Obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích jako přečiny krádež vloupáním a porušování domoví svobody, ve stádiu pokusu.  
Na PZS Opava napadl v silně podnapilém stavu zakročujícího policistu
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil 19.června trestní stíhání dvaadvacetiletého muže z Opavy, jako obviněného ze spáchání přečinů násilí proti úřední osobě a vyhrožování s cílem působit na úřední osobu.
Činu se dopustil 18.června krátce po jednadvacáté hodině na Protialkoholní záchytné stanici v Opavě na ulici Olomoucké. V silně podnapilém stavu (přístrojem Drager mu byla v dechu naměřena hodnota 1,67 promile alkoholu) nejprve slovně vulgárně vyhrožoval dvěma policistům, kteří podnapilého muže zajistili a na stanici převezli k vystřízlivění. Agresivní muž vyhrožoval, že vše rozmlátí a že policisty zabije. Poté se snažil z místnosti odejít. Protože muž neuposlechl výzvy zakročujících policistů, policisté použili proti jmenovanému donucovací prostředky. Obviněný muž však i nadále kladl aktivní odpor a jednomu z policistů způsobil zranění palce ruky, které si vyžádalo jednorázové ošetření na chirurgické ambulanci opavské nemocnice, bez další pracovní neschopnosti. Při použití donucovacích prostředků došlo i u podnapilého muže k lehkému zranění (k povolení stehu na ruce, z předchozího ošetření na chirurgické ambulanci). Ke zranění dalších osob nedošlo, nedošlo ani ke škodě na majetku.
Obviněný muž tedy užil násilí v úmyslu působit na výkon pravomoci úřední osoby a jinému vyhrožoval usmrcením, ublížením na zdraví v úmyslu působit na výkon pravomoci úřední osoby. Jedná se o muže s trestní minulostí, byl již čtyřikrát soudně trestná
Podnapilý řidič v Hlučíně
Hlučínští policisté 19.června kolem půl druhé hodiny ranní provedli v Hlučíně u hřbitova, ze směru od Hlučína, části Borovníků, silniční kontrolu osobního automobilu Mitsubishi Colt, které řídil dvaadvacetiletý muž Hlučína. Na výzvu policisty se řidič podrobil odbornému měření přístrojem Drager, s pozitivním výsledkem. Jmenovanému byla poprvé naměřena hodnota 0,59 promile alkoholu v dechu, po pěti minutách pak hodnota 0,49 promile alkoholu. Řidič se následně na vlastní žádost podrobil i odbornému lékařskému vyšetření s odběrem vzorku krve na opavské protialkoholní záchytné stanici. Policisté řidiči odebrali řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu s vozidlem. Věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Peněženku odcizil během jízdy autobusem MHD v Hlučíně
Činu se dopustil neznámý pachatel 18.června v době od 16:40 hod. do 16:55 hod. během jízdy autobusem linky 70 z Hlučína (zastávky Pneuservis) do Hlučína, části Darkovičky (zastávky Rozcestí). Sedmadvacetiletému muži z Hlučína odcizil z batohu na zádech ze zadní kapsy uzavřené na zip jeho látkovou peněženku s finanční hotovostí 600,- Kč, osobními doklady a platební kartou. Poškozenému muži tak pachatel způsobil škodu v celkové výši 800,- Kč.
Hlučínští policisté neznámého pachatele podezřívají ze spáchání přečinů krádeže na osobách a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
Odcizil ocelový odpad
 
Policisté Obvodního oddělení PČR v Opavě sdělili 19.června jednačtyřicetiletému muži z Ostravy podezření ze spáchání přečinu krádeže vloupáním.
Činu se dopustil 19.června v dopoledních hodinách na ulici Jánské v Opavě. Překonal 190 cm vysoká plechová uzamčená vrata a vnikl do oploceného areálu tamní společnosti. Odtud poté z kovového kontejneru u nákladové rampy odcizil ocelový šrot (pět částí armatur a jedno sklíčidlo k soustruhu) v celkové hodnotě 200,- Kč. Při činu byl podezřelý muž přistižen zaměstnanci společnosti. Policisté případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Nález munice z II. světové války v obci Suché Lazce
Osmašedesátiletý muž z Opavy 19.června kolem jedenácté hodiny telefonicky oznámil na linku 158, že v lesním prostoru cca 300 m za točnou na Přerovci v obci Suché Lazce, směrem k obci Hrabyně, nalezl munici z II. světové války. Na místo se dostavili opavští policisté a policejní pyrotechnik, který uvedl, že se jedná o 2 dělostřelecké miny, ráže 82 mm, pocházející z II. světové války, a nalezenou munici si převzal ke zneškodnění.  
Vloupání do stodoly v obci Hněvošice

Neznámý pachatel 19.června v dopoledních hodinách odstranil visací zámek, který zajišťoval vstupní bránu do areálu bývalého zemědělského družstva na ulici U Rybníka v obci Hněvošice. Do areálu následně vnikl a odtud odcizil celkem 100 kg volně ležícího kovového šrotu v hodnotě 400,- Kč. Pachatel dále odstranil i visací zámek od dřevěných vrat stodoly, do které také vnikl, avšak z této nic neodcizil. Přesto, odcizením obou visacích zámku způsobil pachatel dvaačtyřicetiletému muži dvousetkorunovou škodu.
Případ šetří kravařští policisté jako přečin krádež vloupáním.
Dopravní nehodovost
Dopravní policisté šetřili v průběhu soboty 19.června tři dopravní nehody, při kterých nedošlo ke zranění osob. Hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 21.000,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       

vytisknout  e-mailem