Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 19.10.2010

Opava - Neoprávněně se obohatila o částku 76.500,- Kč a další události (12 případů) 

Podnapilý řidič v Opavě
Dopravní policisté provedli 19.října kolem 08:15 hod. na ulici Hlavní za obcí Opava – Kylešovice u autobusové zastávky „Obalovna“, ve směru jízdy na Opavu – Komárov, silniční kontrolu osobního automobilu Škoda Felicia. Vozidlo řídil jednapadesátiletý muž z Opavy, který se na výzvu policisty podrobil odbornému měření pomocí přístroje Drager, s pozitivním výsledkem. Poprvé byla jmenovanému naměřena hodnota 0,59 promile alkoholu, po pěti minutách pak hodnota 0,57 promile alkoholu v jeho dechu. Policisté řidiči na místě zadrželi řidičský průkaz do dalšího rozhodnutí a zakázali mu další jízdu s vozidlem.
Dopravní policisté věc šetří jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.
Neoprávněně se obohatila o částku 76.500,- Kč
Komisař Služby kriminální policie a vyšetřování v Opavě zahájil 19.října trestní stíhání osmatřicetileté ženy z Opavy, jako podezřelé ze spáchání podvodu.
Činu se měla dopustit od pondělí 13.září do pátku 17.září tohoto roku na ulici Ostrožné v Opavě. Od dvaaosmdesátileté ženy si podezřelá půjčila celkem 76.500,- Kč, a to s nevážně míněným příslibem navrácení peněz a s úmyslem se neoprávněně obohatit. Od poškozené ženy si poprvé vypůjčila částku 4.000,- Kč, s odůvodněním, že tyto peníze potřebuje na zaplacení advokáta, neboť právě prodává svou nemovitost. Poté si postupně vypůjčila částky 6.000,- Kč, 15.000,-Kč, 35.000,- Kč, 13.000,- Kč a nakonec částku 3.500,- Kč. Vždy přitom poškozené ženě slíbila, že jí peníze do druhého dne vrátí. Do současné doby ale žádnou z vypůjčených částek nevrátila. Obě ženy se znaly již z minulosti, když podezřelá žena před dvaceti lety žila ve stejném domě jako poškozená.
Objasnění případu vloupání do opavského bytu
Policisté Obvodního oddělené PČR v Opavě sdělili 19.října dvěma mužům z Opavy ve věku 27 a 21 let podezření ze spáchání přečinů krádeže vloupáním, porušování domovní svobody a ublížení na zdraví.
Činu se měli dopustit 16.října tohoto roku po půlnoci v činžovním domě na ulici Třídě spojenců v Opavě. Oba nejprve v přízemí domu bouchali na vstupní dveře bytu třiašedesátileté majitelky, vlivem čehož došlo k prasknutí dveří okolo zámku se škodou ve výši 1.000,- Kč. Následně v prvním patře domu vyrazili vstupní dveře bytu, do kterého poté vnikli. V předsíni tohoto bytu pak fyzicky napadli šestatřicetiletého majitele. Povalili ho na zem, kopali do něj a bili ho pěstmi po celém těle, čímž mu způsobili zlomeninu levé loketní kosti s předpokládanou dobou léčení tří týdnů. Na vstupních dveřích bytu zraněného muže přitom způsobili škodu ve výši 1.000,- Kč. Opavští policisté případ šetří formou zkráceného přípravného řízení.
Byla přistižena při krádeži zboží v opavské drogerii 
Opavští policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže, z jehož spáchání je podezřelá sedmatřicetiletá žena z Ostravy.
Činu se dopustila 17.října krátce po poledni v prodejně DM Drogerie na ulici Hlučínské v Opavě – Kateřinkách. Odcizila zboží v celkové hodnotě 887,90 Kč, přičemž byla přistižena sedmatřicetiletou prodavačkou. Policisté navíc ve svých databázích zjistili, že podezřelá žena se trestné činnosti majetkového charakteru v posledních třech letech již dopustila. V měsíci dubnu loňského roku byla potrestána rozsudkem Okresního soudu Karviná k trestu odnětí svobody nepodmíněně v délce trvání deseti měsíců. Policisté odcizené zboží vrátili poškozené společnosti zpět do prodeje a případ budou řešit formou zkráceného přípravného řízení.
Vloupání do motorového vozidla na ulici Ratibořské v Opavě
K případu došlo 19.října v době od 07:30 hod. do 07:35 hod. na ulici Ratibořské v Opavě. Neznámý pachatel odcizil z neuzamčeného motorového vozidla značky Renault Trafic pánskou koženkovou tašku, ve které se nacházela pánská koženková peněženka (obojí bez hodnoty). V peněžence měl čtyřiačtyřicetiletý muž z Opavy finanční hotovost 6.000,- Kč, osobní doklady, osvědčení o registraci vozidla, navíc dvě platební a dvě zákaznické karty. V odcizené tašce měl shora jmenovaný také tři mobilní telefony značek Siemens, Sony Ericson a Alcatel, všechny v celkové hodnotě 8.000,- Kč. Neznámý pachatel odcizil i služební PDA, stříbrné barvy, v hodnotě 8.500,- Kč a kartu na čerpání pohonných hmot, toto ke škodě společnosti se sídlem ve Znojmě.
Opavští policisté případ šetří jako přečiny krádež a neoprávněné opatření padělání a pozměnění platebního prostředku.
Vloupání do motorového vozidla na ulici Zahradní v Hlučíně
K dalšímu případu vloupání do motorového vozidla došlo 19.října v době od 13:30 hod. do 13:50 hod. v Hlučíně na ulici Zahradní v prostoru tamního parkoviště. Neznámý pachatel rozbil okno pravých předních dveří u zde zaparkovaného dodávkového automobilu Peugeot Boxer, aby do něj následně vnikl. Z vozidla poté odcizil tašku zvanou ledvinka, ve které měl devětadvacetiletý muž z Karviné své osobní doklady, peněženku, měsíční jízdenku na vlak, kapesní nůž a svazek klíčů, vše v celkové hodnotě 1550,-Kč. Rozbitím okna vozidla způsobil pachatel škodu soukromé firmě se sídlem v Orlové, a to ve výši 2.000,- Kč.
Případ šetří hlučínští policisté jako přečin krádež vloupáním
Odcizení propanbutanových lahví od prodejny v Hradci nad Moravicí
Neznámý pachatel v nočních hodinách z 18. na 19.října odstranil visací zámek u kovové klece, která se nachází v zadní části prodejny na ulici Opavské v Hradci nad Moravicí. Vnikl dovnitř a z klece, kde jsou uskladněny propanbutanové lahve, dvě z nich odcizil. Odcizením těchto dvou desetilitrových lahví způsobil celkovou škodu ve výši 2.860,- Kč, a to pražské společnosti. Opavskému obchodnímu družstvu pak odcizením visacího zámku způsobil škodu 45,- Kč.
Případ šetří hradečtí policisté jako přečin krádež vloupáním.
Finanční hotovost 7.400,- Kč odcizil z opavského bytu
Pětapadesátiletý muž z Opavy 19.října osobně oznámil na služebnu obvodního oddělení PČR v Opavě krádež finanční hotovosti ve výši 7.400,- Kč. Tuto hotovost měl oznamovatel odloženou v zásuvce obývací stěny. V době jeho nepřítomnosti v bytě domu na ulici Křížové v Opavě mu neznámý pachatel roztrhl plechovou petlici u dveří do obývacího pokoje, do tohoto vnikl a shora uvedenou hotovost mu odcizil. Na petlici přitom pachatel způsobil padesátikorunovou škodu.
Opavští policisté případ šetří jako přečin krádež vloupáním.
Z nádrže osobního automobilu odcizil 20 litrů benzínu
Činu se dopustil neznámý pachatel v nočních hodinách z 18. na 19.října v Budišově nad Budišovkou na ulici Na Sídlišti. Neznámým předmětem udělal otvor do spodní části nádrže zde zaparkovaného osobního motorového vozidla Škoda Felicia, ze které následně odcizil celkem 20 litrů benzínu Natural 95 v hodnotě 628,- Kč. Poškozením nádrže přitom způsobil škodu ve výši 6.300,- Kč, to vše čtyřiačtyřicetiletému muži z Budišova nad Budišovkou.
Případ šetří vítkovští policisté jako přečiny krádež vloupáním a poškození cizí věci.
Silně podnapilý muž odcizil z kontejneru v areálu opavského hypermarketu prošlé zboží

Opavští policisté zajistili 19.října krátce před dvaadvacátou hodinou u hypermarketu Albert na ulici Olomoucké v Opavě dvaadvacetiletého Opavana. Ten v silně podnapilém stavu přelezl přes plot do tohoto areálu, odkud z kontejneru odcizil prošlé zboží. Vzhledem k tomu, že mu policisté v dechu naměřili hodnotu 1,34 promile alkoholu, muže převezli a umístili k vystřízlivění na opavskou protialkoholní záchytnou stanici. Škoda na odcizeném prošlém zboží způsobena nebyla.
Věc šetří opavští policisté jako přestupek proti veřejnému pořádku.
Dopravně bezpečností akce „X“ na Opavsku
Dne 19.října proběhla v době od 07:00 hod. do 10:00 hod. v rámci teritoria Územního odboru Policie České republiky Opava dopravně bezpečnostní akce "X", se zaměřením na dodržování všech ustanovení zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích. Dopravní akce se zúčastnilo 18 policistů (z opavského dopravního inspektorátu a příslušných obvodních oddělení), kteří v jejím průběhu zkontrolovali celkem 265 motorových vozidel, přičemž zjistili 21 dopravních přestupků. Za tyto přestupky pak uložili v blokovém řízení pokuty v celkové výši 5.900,- Kč. Zjistili přitom jednoho řidiče, který požil alkoholický nápoj před jízdou.
 
 
Dopravní nehodovost
V průběhu úterý 19.října šetřili dopravní policisté na Opavsku celkem šest dopravních nehod, při kterých utrpěly dvě osoby lehká zranění. Hmotná škoda na majetku byla odhadnuta na částku 541.000,- Kč.
Zpracovala: Dagmar Schindlerová
                       

vytisknout  e-mailem