Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 18.2.2009

Policejní informace z Opavska za den 18.2.2009 (9 případů) 

Dopravní nehoda s těžkým zraněním na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách


Dne 18.2.2009 v době kolem 17:30 hod. došlo na ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách k vážné dopravní nehodě, kdy muž ročníku narození 1961 z Krnova, okres Bruntál řídil osobní motorové vozidlo značky Kia Joice ve směru jízdy od ulice Ratibořské směrem k ulici Rolnické, kdy neumožnil přecházející chodkyni, ženě ročníku narození 1948 z Opavy bezpečné přejití přechodu pro chodce, a to z pohledu jízdy řidiče zleva doprava. Uprostřed komunikace došlo na přechodu pro chodce ke střetu mezi levou přední částí vozidla Kia s pravým bokem chodkyně a jejímu následnému pádu na vozovku. Při dopravní nehodě utrpěla šedesátiletá žena těžké zranění (zlomenina krčku stehenní kosti, zlomenina lýtkové kosti vpravo a zlomenina 7. žebra vlevo), kdy byla převezena sanitním vozidlem RZS do Slezské nemocnice v Opavě na oddělení ortopedie. Provedenou dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger nebylo u řidiče motorového vozidla zjištěno požití alkoholických nápojů. Technická závada, jako příčina dopravní nehody, nebyla na místě ohledáním zjištěna ani uplatněna. Na vozidle Kia došlo ke hmotné škodě ve výši 10.000,- Kč. Případ je nadále v šetření, osmačtyřicetiletý muž je však již nyní důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu „Ublížení na zdraví“.



Poškozování okolníků podél cesty z Hlučína do Kozmic – známý pachatel, objasnění


Policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu „Poškozování cizí věci“ muži ročníku narození 1989 (19 let) z Bolatic, kterého se dopustil tím, že dne 26.1.2009 v době od 23:10 hod. do 23:30 hod., při chůzi po silnici číslo I/56 mezi obcemi Hlučín a Kozmice, vytrhal 29 kusů okolníků a tyto následně zahazoval kolem cesty, čímž poškozené organizaci Správa silnic a dálnic ČR, správa Ostrava způsobil celkovou škodu ve výši 14.500,- Kč. Věc byla původně šetřena jako přestupek proti majetku a následně, s ohledem na způsobenou škodu, překvalifikována na shora uvedený trestný čin.



Řízení motorového vozidla podnapilým řidičem v obci Velké Hoštice


Dne 15.2.2009 ve zkráceném přípravném řízení sdělili policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích muži ročníku narození 1964 z Oldřišova podezření z trestného činu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“, neboť tento dne 15.2.2009 v době kolem 10:40 hod. řídil po ulici Opavské v obci Velké Hoštice osobní motorové vozidlo tovární značky Mercedes, a to po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy provedenou orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger, které se dobrovolně podrobil, mu byla naměřena hodnota 1,86 promile alkoholu v jeho dechu. Skoro již pětačtyřicetiletý muž ve stavu vylučující způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, tedy vykonával činnost, při niž by mohl ohrozit život nebo zdraví osob nebo způsobit značnou škodu na majetku. Případ je nadále v šetření.




Zajištění osoby na PZS Opava k vystřízlivění


Dne 18.2.2009 ve 04:00 hod. byla policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Opava vyslána do restaurace Absolut bar na ulici Zámecký okruh v Opavě, kde mělo docházet k protiprávnímu jednání neznámého hosta. Po příjezdu na místo byl ze strany policistů ihned zajištěn muž ročníku narození 1977 z Neplachovic, který se zde v silně podnapilém stavu před hosty, personálem restaurace a zakročující policejní hlídkou svlékl do naha a přes opakované výzvy se odmítal obléct a proto proti jmenovanému po neúspěšných zákonných výzvách, aby zanechal svého protiprávního jednání, byly použity donucovací prostředky hmaty a chvaty sebeobrany a následně mu byla přiložena pouta. Jelikož zde byla důvodná obava, že muž bude ve svém protiprávním jednání pokračovat a vzhledem k tomu, že byl v silně podnapilém stavu, bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku. Při použití donucovacích prostředků nedošlo ke zranění zúčastněných osob, ani ke škodě na majetku.



Vloupání do skladu pivních přepravek na ulici Dukelské v Opavě – neznámý pachatel


Dne 18.2.2009 na základě oznámení od muže ročníku narození 1971 z Opavy policisté z obvodního oddělení PČR Opava zahájili úkony trestního řízení ve věci vloupání do skladu a krádeže pivních přepravek, neboť na podkladě oznámení, zjištěných skutečností a ohledáním místa činu je zřejmé, že v době od 17:00 hod. dne 17.2.2009 do 07:00 hod. dne 18.2.2009 neznámý pachatel spáchal na ulici Dukelské v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že ve shora uvedené době vnikl po předchozím přelezení oplocení vysokého čtyři metry do skladu na přepravky společnosti Vrtal s.r.o. Jihlava, ze kterého odcizil 8 ks pivních přepravek značky Ostravar červené barvy, čímž byla poškozené společnosti způsobena celková škoda ve výši 800,- Kč.



Odcizení cigaret z novinového stánku na ulici Olbrichové v Opavě – neznámý pachatel


Dne 18.2.2009 v době kolem 08:00 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Olbrichové v Opavě trestný čin „Krádež“ tím, že přes otevřené výdejní okno novinového stánku, jenž se nachází naproti restaurace Pizzerie Uno, vytrhl z ruky obsluhy stánku, ženy ročníku narození 1950 z Opavy-Kateřinek, dvě krabičky cigaret značky Start v ceně 59,- Kč za kus a jedno balení cigaretových papírků Vážka v ceně 3,- Kč, kdy s odcizeným zbožím následně utekl po ulici Olbrichové směrem k náměstí Republiky v Opavě. Svým protiprávním jednáním dosud neznámý pachatel způsobil shora uvedené ženě škodu v celkové výši 121,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě. Ke zranění osob nedošlo.



Maření výkonu úředního rozhodnutí řidičem motorového vozidla ve Vítkově


Dne 18.2.2009 policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestných činů „Maření výkonu úředního rozhodnutí“ a „Řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění“, a to muži ročníku narození 1988 z Březové, neboť tento dne 18.2.2009 v době kolem 10:30 hod. na náměstí Jana Zajíce ve Vítkově řídil osobní motorové vozidlo značky VW Golf, kdy byl kontrolován strážníky Městské policie Vítkov a následnou lustrací v evidencích bylo zjištěno, že shora jmenovaný dvacetiletý řidič má vysloven zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidle, jenž je stanoven na základě rozhodnutí Magistrátu města Opavy ze září 2008 na dobu 12 měsíců.



Zajištění dvou mužů na PZS Opava k vystřízlivění


Dne 18.2.2009 ve 12:30 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zajistili v prostoru křižovatky ulic Krnovská - Bochenková v Opavě dva muže, kteří v silně podnapilém stavu leželi poblíž komunikace, nebyli schopni vlastní chůze, ohrožovali svůj život a zdraví a rovněž ohrožovali BESIP (bezpečnost a plynulost silničního provozu). Vzhledem ke shora uvedeným skutečnostem bylo ze strany policistů rozhodnuto, že muži ročníku narození 1963 z Opavy a ročníku narození 1969 z Opavy-Kateřinek budou umístěni na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a jako přestupek proti veřejnému pořádku.



Dopravní nehodovost


Dne 18.2.2009 došlo v okrese Opava k 5-ti nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých došlo k 1 těžkému a 2 lehkým zraněním osob, škoda na majetku v souvislosti s nehodovostí byla vyčíslena na částku 205.000,- Kč.

vytisknout  e-mailem